Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HODBY.SI.HZOKY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej a także praca hodowlana w stadzie. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Wprowadzenie do przedmiotu - omówienie tematyki wykładów i zalecanej literatury. Pochodzenie, udomowienie i geograficzne rozmieszczenie bydła. Gospodarcze znaczenie chowu bydła. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. Mleczne rasy bydła. Mięsne rasy bydła. Rasy bydła użytkowane w Polsce. Laktacja u krów. Czynniki wpływające na wydajność mleczną krów. Wybrane aspekty żywienia krów mlecznych. Systemy utrzymania krów mlecznych. Technologie produkcji mleka. Normy jakościowe mleka i urzędowe unormowania produkcji mleka. Odchów cieląt. Odchów jałówek i buhajków hodowlanych. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła. Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. Wybrane aspekty żywienia bydła mięsnego. Systemy utrzymania bydła mięsnego. Technologie produkcji żywca wołowego. Normy jakościowe wołowiny i urzędowe unormowania produkcji żywca wołowego. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła. Dobrostan bydła. Ekologiczne aspekty chowu bydła. Praca hodowlana nad bydłem. Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych w Polsce. Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce. Stan i organizacja hodowli bydła w krajach Unii Europejskiej. Tendencje rozwojowe w hodowli bydła w kraju i na świecie. Tematyka ćwiczeń: Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe. Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze. Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju ręcznego, systemy doju mechanicznego. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne. Pokaz doju i pomieszczeń dla bydła-ćwiczenia praktyczne. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów, ocena przebiegu laktacji. Wskaźniki reprodukcji bydła – ocena reprodukcji stada. Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła, dokumentacja hodowlana. Żywienie cieląt i jałowizny – układanie dawek pokarmowych. Żywienie krów mlecznych – układanie dawek pokarmowych. Żywienie bydła opasowego – układanie dawek pokarmowych. Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła. Warunki wpisu zwierząt ras mlecznych i mięsnych do ksiąg bydła zarodowego. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzaniu stadem bydła. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz Hodowla i użytkowanie bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005. 2. Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. Chów i hodowla zwierząt Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3. Grodzki Henryk Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich Warszawa, SGGW 2005. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: Definiuje metody i efekty pracy hodowlanej Posiada szczegółową wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania Opisuje podstawowe technologie produkcji zwierzęcej UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: Potrafi dokonać wyboru odpowiedniej rasy bydła w zależności od kierunku produkcji. Dostosowuje system utrzymania i żywienia do wymagań zwierząt. Posługuje się dokumentacją hodowlaną oraz programami komputerowymi pomocnymi w zarządzaniu stadem bydła. KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: W sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących prac projektowych Wykazuje się kreatywnością w pracy zespołowej, potrafi przewodzić grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 50% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.