Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowla drobiu i ptaków ozdobnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.4s.HDP.SI.HZOTZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla drobiu i ptaków ozdobnych
Jednostka: Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt
Grupy: Zootechnika- Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych IV sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest dostarczenie studentom informacji o podstawowych rasach drobiu oraz gatunkach i odmianach ptaków ozdobnych. Omówione będą zasady organizacji hodowli i produkcji drobiarskiej oraz technologii chowu różnych gatunków drobiu ze zwróceniem uwagi na jakość uzyskiwanych produktów. Ponadto przedstawienie charakterystyki mniej popularnych hodowlanych gatunków ptaków domowych i zasad prowadzenia kolekcji drobiu ozdobnego jako między innymi możliwości wzbogacenia gospodarstw agroturystycznych.

Pełny opis:

Wykłady

Znaczenie gospodarcze ptaków domowych.

Cechy biologiczne ptaków, wykorzystanie ich znajomości w produkcji drobiarskiej. Zachowania behawioralne.

Klasyfikacja i charakterystyka ras drobiu. Dziedziczenie najważniejszych cech jakościowych i ilościowych u drobiu.

Cechy sprzężone z płcią, autoseksing. Metody genetycznego doskonalenia drobiu.

Prowadzenie stad reprodukcyjnych kur mięsnych. Organizacja produkcji mięsa kurcząt brojlerów.

Prowadzenie stad reprodukcyjnych kur nieśnych. Organizacja produkcji jaj konsumpcyjnych.

Podstawy chowu i reprodukcji indyków.

Podstawy chowu gęsi. Specyfika produkcji mięsa gęsiego.

Podstawy chowu kaczek. Tucz kaczek typu Pekin, piżmowych i mulardów.

Podstawy chowu przepiórek, perlic i bażantów.

Hodowla drobiu wodnego ozdobnego.

Ćwiczenia

Budowa jaja. Ocena jakości jaj konsumpcyjnych i wylęgowych.

Technologia lęgów sztucznych. Lęgi naturalne.

Żywienie ptaków rosnących i dorosłych.

Rozród ptaków domowych.

Odchów ptaków grzebiących i wodnych. Warunki utrzymania i pielęgnacja ptaków dorosłych.

Praca hodowlana w stadach ptaków.

Budowa piór. Ocena piór i ich wykorzystanie.

Ocena użytkowości rzeźnej drobiu.

Technologia produkcji mięsa drobiu – projekt.

Technologia produkcji jaj konsumpcyjnych – projekt.

Literatura:

Podstawowa:

1. Jankowski J. (red.) Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL, Warszawa 2012.

2. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. praca zbiorowa. PWN.Warszawa 2001.

3. Trziszka T. Jajczarstwo. Praca zbiorowa . Wyd. AR we Wrocławiu.2000."

Uzupełniająca:

1. Gilarski Z. Nasze gołębie. Rasy polskie. OWH Warszawa 2009.

2. Gorazdowski M., Jabłoński K. Kaczki ozdobne. Agencja wyd. ""Egros"" Warszawa. 2002.

3. Jabłoński K., Gorazdowski M. Gęsi i łabędzie. Agencja wyd. ""Egros"" Warszawa. 2002.

4. Jarosz A. Bażanty i inne kuraki. Fauna&Flora, 2007

5.Sepielak K., Gumuka M. 2016. Current status and prospects of Edwards’s pheasant (Lophura edwardsi) aviary breeding. Wiadomości Zootechniczne R. LIV, 2:177-186.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Charakteryzuje podstawowe typy użytkowe i rasy drobiu oraz gatunki i odmiany ptaków ozdobnych.

Opisuje technologie produkcji jaj i mięsa różnych gatunków drobiu.

Określa zasady prowadzenia amatorskich hodowli drobiu.

Umiejętności

Umie przeprowadzać wychów i odchów ptaków domowych oraz ptaków ozdobnych.

Umie ocenić jakość jaj, wydajność poubojową kurcząt brojlerów, jakość pierza.

Potrafi organizować produkcję jaj i mięsa drobiowego oraz amatorską hodowlę ptaków.

Kompetencje społeczne

Kreatywny w organizowaniu i prowadzeniu hodowli ptaków użytkowych i ozdobnych.

Wrażliwy na dobrostan ptaków.

Metody i kryteria oceniania:

1. Zaliczenie ćwiczeń:

Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia praktyczne i odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego.

Kolokwium- test wyboru i uzupełnień.

Ocena kolokwium:

Test jednokrotnego wyboru oraz pytania otwarte.

ocena ndst (2,0) <55% prawidłowych odpowiedzi

ocena dst (3,0) 55-60% prawidłowych odpowiedzi

ocena plus dst (3,5) 61-70% prawidłowych odpowiedzi

ocena db (4,0) 71-80% prawidłowych odpowiedzi

ocena plus bobra (4,5) 81-90% prawidłowych odpowiedzi

ocena bdb (5,0) >90% prawidłowych odpowiedzi

Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%

2. Zaliczenie przedmiotu

Egzamin w formie pisemnej obejmujący zagadnienia omawiane na wykładach. Na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51%

prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania.

Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)