Hodowla drobiu i ptaków ozdobnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HDP.SI.HZOTZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla drobiu i ptaków ozdobnych |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika- Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych IV sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest dostarczenie studentom informacji o podstawowych rasach drobiu oraz gatunkach i odmianach ptaków ozdobnych. Omówione będą zasady organizacji hodowli i produkcji drobiarskiej oraz technologii chowu różnych gatunków drobiu ze zwróceniem uwagi na jakość uzyskiwanych produktów. Ponadto przedstawienie charakterystyki mniej popularnych hodowlanych gatunków ptaków domowych i zasad prowadzenia kolekcji drobiu ozdobnego jako między innymi możliwości wzbogacenia gospodarstw agroturystycznych. |
Pełny opis: |
Wykłady Znaczenie gospodarcze ptaków domowych. Cechy biologiczne ptaków, wykorzystanie ich znajomości w produkcji drobiarskiej. Zachowania behawioralne. Klasyfikacja i charakterystyka ras drobiu. Dziedziczenie najważniejszych cech jakościowych i ilościowych u drobiu. Cechy sprzężone z płcią, autoseksing. Metody genetycznego doskonalenia drobiu. Prowadzenie stad reprodukcyjnych kur mięsnych. Organizacja produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Prowadzenie stad reprodukcyjnych kur nieśnych. Organizacja produkcji jaj konsumpcyjnych. Podstawy chowu i reprodukcji indyków. Podstawy chowu gęsi. Specyfika produkcji mięsa gęsiego. Podstawy chowu kaczek. Tucz kaczek typu Pekin, piżmowych i mulardów. Podstawy chowu przepiórek, perlic i bażantów. Hodowla drobiu wodnego ozdobnego. Ćwiczenia Budowa jaja. Ocena jakości jaj konsumpcyjnych i wylęgowych. Technologia lęgów sztucznych. Lęgi naturalne. Żywienie ptaków rosnących i dorosłych. Rozród ptaków domowych. Odchów ptaków grzebiących i wodnych. Warunki utrzymania i pielęgnacja ptaków dorosłych. Praca hodowlana w stadach ptaków. Budowa piór. Ocena piór i ich wykorzystanie. Ocena użytkowości rzeźnej drobiu. Technologia produkcji mięsa drobiu – projekt. Technologia produkcji jaj konsumpcyjnych – projekt. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Jankowski J. (red.) Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL, Warszawa 2012. 2. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. praca zbiorowa. PWN.Warszawa 2001. 3. Trziszka T. Jajczarstwo. Praca zbiorowa . Wyd. AR we Wrocławiu.2000." Uzupełniająca: 1. Gilarski Z. Nasze gołębie. Rasy polskie. OWH Warszawa 2009. 2. Gorazdowski M., Jabłoński K. Kaczki ozdobne. Agencja wyd. ""Egros"" Warszawa. 2002. 3. Jabłoński K., Gorazdowski M. Gęsi i łabędzie. Agencja wyd. ""Egros"" Warszawa. 2002. 4. Jarosz A. Bażanty i inne kuraki. Fauna&Flora, 2007 5.Sepielak K., Gumuka M. 2016. Current status and prospects of Edwards’s pheasant (Lophura edwardsi) aviary breeding. Wiadomości Zootechniczne R. LIV, 2:177-186. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje podstawowe typy użytkowe i rasy drobiu oraz gatunki i odmiany ptaków ozdobnych. Opisuje technologie produkcji jaj i mięsa różnych gatunków drobiu. Określa zasady prowadzenia amatorskich hodowli drobiu. Umiejętności Umie przeprowadzać wychów i odchów ptaków domowych oraz ptaków ozdobnych. Umie ocenić jakość jaj, wydajność poubojową kurcząt brojlerów, jakość pierza. Potrafi organizować produkcję jaj i mięsa drobiowego oraz amatorską hodowlę ptaków. Kompetencje społeczne Kreatywny w organizowaniu i prowadzeniu hodowli ptaków użytkowych i ozdobnych. Wrażliwy na dobrostan ptaków. |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Zaliczenie ćwiczeń: Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia praktyczne i odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego. Kolokwium- test wyboru i uzupełnień. Ocena kolokwium: Test jednokrotnego wyboru oraz pytania otwarte. ocena ndst (2,0) <55% prawidłowych odpowiedzi ocena dst (3,0) 55-60% prawidłowych odpowiedzi ocena plus dst (3,5) 61-70% prawidłowych odpowiedzi ocena db (4,0) 71-80% prawidłowych odpowiedzi ocena plus bobra (4,5) 81-90% prawidłowych odpowiedzi ocena bdb (5,0) >90% prawidłowych odpowiedzi Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% 2. Zaliczenie przedmiotu Egzamin w formie pisemnej obejmujący zagadnienia omawiane na wykładach. Na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60% |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Marcin Lis | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.