Genetyka ogólna II
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.GEN2.SL.HBIOZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Genetyka ogólna II |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Biologia stosowana I stopnia IV sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Czynniki zaburzające stan równowagi genetycznej, selekcja, migracja, mutacja; Spokrewnienie i inbred; Depresja inbredowa, genetyczne konsekwencje inbredu; Krzyżowanie – różne układy; Parametry genetyczne; Heterozja - szacowanie efektów kojarzeń różnych linii zinbredowanych; Dziedziczenie cech ilościowych i jakościowych; Efektywna wielkość populacji, zagadnienie małych populacji; Ćwiczenia audytoryjne: Czynniki zmieniające frekwencję genu: selekcja, migracja, mutacja; Frekwencje genów i genotypów w przypadku cech sprzężonych z płcią oraz cech uwarunkowanych szeregiem alleli wielokrotnych; Spokrewnienie i inbred, analiza rodowodów, obliczanie współczynników pokrewieństwa i inbredu (metoda klasyczna i tabelaryczna); Efektywna wielkość populacji, zagadnienie małych populacji; Szacowanie podstawowych parametrów zmienności – średnia, wariancja, odchylenie standardowe. |
Literatura: |
Charon,Krystyna M., Marek Świtoński. 2021. Genetyka i genomika zwierząt. PWN Warszawa, 3, 2021. Zuzanna Nowak (red). 2015. Genetyka zwierząt w teorii i praktyce. Wyd. SGGW. Terence A. Brown. 2019. Genomy. Wydawnictwo Naukowe PWN. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: zagadnienia z zakresu technik biochemicznych, genetycznych, mikrobiologicznych i immunologicznych oraz ich zastosowania w biologii, medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: stosować i dobierać odpowiednie techniki biochemiczne, genetyczne, mikrobiologiczne i immunologiczne do analizy procesów biologicznych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: 1. formułowania opinii na temat podstawowych zagadnień biologii oraz wykazuje potrzebę aktualizowania wiedzy kierunkowej. 2. przedsiębiorczego działania zmierzającego do zastosowania wiedzy biologicznej w pracy zawodowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny obejmujący zagadnienia omawiane na wykładach i ćwiczeniach; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. Na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55 % prawidłowych odpowiedzi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWA
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Maj | |
Prowadzący grup: | Dorota Maj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Maj | |
Prowadzący grup: | Dorota Maj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Maj | |
Prowadzący grup: | Dorota Maj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.