Fizjologia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.FIZ.SL.HBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student nabędzie podstawową wiedzę o procesach życiowych zachodzących w organizmie kręgowców. Szczególna uwaga poświęcona będzie rozumieniu praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu oraz prawidłowemu definiowaniu homeostazy i badaniu jej roli w organizmie zwierząt i człowieka. Fizjologia zwierząt będzie oparta na przeglądzie najnowszej wiedzy o prawidłowej czynności organizmów zwierząt i człowieka. Omawiana będzie czynność układów: nerwowego, krążenia, mięśniowego, oddechowego, pokarmowego, wydalniczego i rozrodczego. Charakteryzowane będą procesy: homeostaza, odporność, termoregulacja, rytmy i cykle biologiczne. |
Pełny opis: |
1. Komórki i ich funkcje. Fizjologia błon komórkowych – 2 h 2. Odporność. Choroby autoimmunologiczne – 2 h 3. Centralny układ nerwowy – 2 h 4. Zmysły część I - oko, ucho – 2 h 5. Zmysły część II - ból, smak, węch – 2 h 6. Fizjologia trawienia. Wchłanianie – 2 h 7. Czynniki wzrostowe – 2 h 8. Fizjologia wzrostu – 2 h 9. Fizjologia gospodarki wodnej – 2 h 10. Fizjologia ciąży i porodu – 2 h 11. Fizjologiczna rola tkanki tłuszczowej – 2 h 12. Fizjologia mięśni – 2 h 13. Neurofizjologia zachowań i pamięci – 2 h 14. Fizjologia laktacji – 2 h 15. Fizjologia oddychania -2 h Ćwiczenia 1. Procesy krwiotwórcze. Roztwory Izo-i anizotoniczne. Dyfuzja, osmoza, hemoliza. 2. Liczba hematokrytowa, rola osocza krwi i leukocytów. Rozmaz krwi. 3. Rola erytrocytów. Oznaczanie hemoglobiny. Krzepnięcie krwi. 4. Odporność. Grupy krwi. 5. Budowa układu krążenia. Krążenie krwi – demonstracja dużego i płucnego obiegu krwi. 6. Ciśnienie krwi. Pomiar ciśnienia krwi. 7. Budowa układu nerwowego. Przewodzenie w nerwie. Synapsy. Odruchy i łuki odruchowe. 8. Budowa i funkcje układu wegetatywnego, próg bólowy. 9. Mięśnie poprzecznie prążkowane, mięśnie gładkie. 10. Budowa układu trawiennego. Trawienie w jamie gębowej. Trawienie w jamie gębowej. Trawienie w żołądku i w jelitach. 11. Endokrynologia – gruczoły dokrewne; budowa i funkcja. 12. Oddychanie i spirometria. 13. Budowa i funkcja układu wydalniczego. Procesy tworzenia moczu fizjologicznego i patologicznego. 14. Metabolizm, podstawowa przemiana materii, witaminy . |
Literatura: |
1.Fizjologia zwierząt, Red. T. Krzymowski i J. Przała, 2015, PWRiL, 2.Fizjologia człowieka w zarysie, W. Traczyk, PZWL 3.Fizjologia zwierząt z elementami anatomii, Red. L. Dusza. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2001 4.Fizjologia, W.F. Ganong, PZWL Warszawa, 2007 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Podstawowa wiedza o fizjologicznej regulacji procesów zachodzących w organizmie zwierzęcym. Umiejętności: Zastosowanie posiadanej wiedzy do poszukiwania odpowiednich publikacji, pisania prac, umiejętność dostosowania testów diagnostycznych do właściwych parametrów fizjologii Kompetencje: do pracy w laboratorium badawczym, przekazywanie wiedzy z zakresu fizjologii w ograniczonym zakresie |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny po uzyskaniu zaliczenia z ćwiczeń 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
nie są wymagane |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.