Podstawy żywienia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.ZYW.NI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy żywienia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami żywienia zwierząt. W ramach przedmiotu poruszone zostaną takie zagadnienia jak: analiza podstawowa pasz, skład chemiczny pasz, podział pasz, rola najważniejszych składników pokarmowych, budowa i funkcjonowanie przewodu pokarmowego zwierząt, badania strawnościowe, wycena wartości białkowej i energetycznej pasz oraz badania bilansowe. W ramach zajęć studenci zostaną zapoznani z metodologią układania dawek pokarmowych dla zwierząt. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Omówienie wpływu żywienia na wzrost, rozwój i produkcyjność zwierząt. 2. Metody chemiczne stosowane w rutynowej analityce pasz. 3. Rola i przebieg trawienia składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym u zwierząt. 4. Systemy wartościowania energetycznego i białkowego pasz. Podział oraz technologie produkcji, konserwacji i przyrządzania pasz przed skarmianiem. 5. Ocena jakościowa pasz. Zasady żywienia różnych gatunków zwierząt gospodarskich. 6. Stosowanie dodatków paszowych. Schorzenia zwierząt na tle żywieniowym. Programy żywienia. Tematyka ćwiczeń: 1. Pobieranie próbek pasz do analizy chemicznej. 2. Wyliczanie współczynników strawności. 3. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz. 4. Oznaczanie zawartości składników pokarmowych w paszach oraz określanie ich wartości energetycznej i białkowej. 5. Układanie dawek pokarmowych oraz bilansowanie mieszanek treściwych dla różnych gatunków zwierząt gospodarskich. |
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1, 2 i 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2009. 2. Kowalski Z.M., Górka P., Schlagheck A., Jagusiak W., Micek P., Strzetelski J. 2009. Performance of Holstein calves fed milk-replacers and starter mixture supplemented with probiotic feed additive. J. Anim. Feed Sci. 18:399-411. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej. Zna narzędzia i metody badawcze stosowane w badaniach żywieniowych; zna i opisuje procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji pasz i dodatków paszowych. Umiejętności: 1. Ocenia możliwości wykorzystania metod biotechnicznych stosowanych w hodowli i chowie zwierząt. Potrafi zaproponować odpowiedni sposób żywienia zwierząt, uzasadnić wybór niezbędnych technik analitycznych i systemów oceny jakości i wartości pokarmowej pasz dla różnych gatunków zwierząt. Kompetencje: 1. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie bioinżynierii zwierząt oraz szeroko rozumianego rolnictwa. 2. Jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin – test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Test wielokrotnego wyboru – na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 55% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.