Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy żywienia zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.ZYW.NI.HZOBY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy żywienia zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami żywienia zwierząt. W ramach przedmiotu poruszone zostaną takie zagadnienia jak: analiza podstawowa pasz, skład chemiczny pasz, podział pasz, rola najważniejszych składników pokarmowych, budowa i funkcjonowanie przewodu pokarmowego zwierząt, badania strawnościowe, wycena wartości białkowej i energetycznej pasz oraz badania bilansowe. W ramach zajęć studenci zostaną zapoznani z metodologią układania dawek pokarmowych dla zwierząt.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Omówienie wpływu żywienia na wzrost, rozwój i produkcyjność zwierząt.

2. Metody chemiczne stosowane w rutynowej analityce pasz.

3. Rola i przebieg trawienia składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym u zwierząt.

4. Systemy wartościowania energetycznego i białkowego pasz. Podział oraz technologie produkcji, konserwacji i przyrządzania pasz przed skarmianiem.

5. Ocena jakościowa pasz. Zasady żywienia różnych gatunków zwierząt gospodarskich.

6. Stosowanie dodatków paszowych. Schorzenia zwierząt na tle żywieniowym. Programy żywienia.

Tematyka ćwiczeń:

1. Pobieranie próbek pasz do analizy chemicznej.

2. Wyliczanie współczynników strawności.

3. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz.

4. Oznaczanie zawartości składników pokarmowych w paszach oraz określanie ich wartości energetycznej i białkowej.

5. Układanie dawek pokarmowych oraz bilansowanie mieszanek treściwych dla różnych gatunków zwierząt gospodarskich.

Literatura:

1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1, 2 i 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2009.

2. Kowalski Z.M., Górka P., Schlagheck A., Jagusiak W., Micek P., Strzetelski J. 2009. Performance of Holstein calves fed milk-replacers and starter mixture supplemented with probiotic feed additive. J. Anim. Feed Sci. 18:399-411.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej. Zna narzędzia i metody badawcze stosowane w badaniach żywieniowych; zna i opisuje procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji pasz i dodatków paszowych.

Umiejętności:

1. Ocenia możliwości wykorzystania metod biotechnicznych stosowanych w hodowli i chowie zwierząt. Potrafi zaproponować odpowiedni sposób żywienia zwierząt, uzasadnić wybór niezbędnych technik analitycznych i systemów oceny jakości i wartości pokarmowej pasz dla różnych gatunków zwierząt.

Kompetencje:

1. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie bioinżynierii zwierząt oraz szeroko rozumianego rolnictwa.

2. Jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady: Egzamin – test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Ćwiczenia: Test wielokrotnego wyboru – na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 55% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40%.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)