Systemy żywienia zwierząt - ćwiczenia terenowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.SZZ.SM.HZOZY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy żywienia zwierząt - ćwiczenia terenowe |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych. |
Pełny opis: |
W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych. W ramach wyjazdu studenci odbędą 1. Wizyty terenowe obiektów, gospodarstw oraz poletek gdzie wykonywane są zabiegi pozyskiwania, przetwarzania lub konserwacji pasz dla zwierząt. 2. Wizyty, spotkania i seminaria poświęcone metodom planowania i przygotowywania programów żywieniowych dla różnych gatunków zwierząt. 3. Zapoznają się z ocena prawidłowości żywienia zwierząt wykonywaną w przodujących gospodarstwach rolnych kraju. 4. Sprawdzą swoją pracę w zespole w celu przygotowania dokumentacji z wizyt lub spotkań oraz raportu podsumowującego mocne i słabe strony wizytowanego podmiotu. |
Literatura: |
Źródła informacji: spotkania, seminaria, prasa branżowa, obserwacje własne i wywiady podczas wizyty w gospodarstwach, ulotki, materiały reklamowe, internet i inne. |
Efekty uczenia się: |
Student powinien wykazać się 1. Znajomością organizacji produkcji pasz w gospodarstwie, w tym ich konserwacji i oceny. 2. Posiadać umiejętność planowania oraz organizacji planów żywieniowych dla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. 3. Potrafić wykorzystać różne źródła informacji do oceny prawidłowości żywienia zwierząt w gospodarstwie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie aktywności w czasie wyjazdu oraz przygotowanego sprawozdania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.