Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Systemy żywienia zwierząt - ćwiczenia terenowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.SZZ.SM.HZOZY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Systemy żywienia zwierząt - ćwiczenia terenowe
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych.

Pełny opis:

W trakcie prowadzonych zajęć terenowych studenci uzupełniają i rozszerzają wiedzę zdobytą podczas ćwiczeń i wykładów. Wizyty w specjalistycznych gospodarstwach, spotkania i seminaria pozwalają uczestnikom kursu zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych technologii i organizacją pracy stosowanymi w chowie i hodowli zwierząt. Poruszane zagadnienia obejmują praktyczne żywienie różnych gatunków zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem wyboru właściwego systemu żywienia dostosowanego do modelu intensywności produkcji, wielkości gospodarstwa, dostępności bazy paszowej i uwarunkowań ekonomicznych.

W ramach wyjazdu studenci odbędą

1. Wizyty terenowe obiektów, gospodarstw oraz poletek gdzie wykonywane są zabiegi pozyskiwania, przetwarzania lub konserwacji pasz dla zwierząt.

2. Wizyty, spotkania i seminaria poświęcone metodom planowania i przygotowywania programów żywieniowych dla różnych gatunków zwierząt.

3. Zapoznają się z ocena prawidłowości żywienia zwierząt wykonywaną w przodujących gospodarstwach rolnych kraju.

4. Sprawdzą swoją pracę w zespole w celu przygotowania dokumentacji z wizyt lub spotkań oraz raportu podsumowującego mocne i słabe strony wizytowanego podmiotu.

Literatura:

Źródła informacji: spotkania, seminaria, prasa branżowa, obserwacje własne i wywiady podczas wizyty w gospodarstwach, ulotki, materiały reklamowe, internet i inne.

Efekty uczenia się:

Student powinien wykazać się

1. Znajomością organizacji produkcji pasz w gospodarstwie, w tym ich konserwacji i oceny.

2. Posiadać umiejętność planowania oraz organizacji planów żywieniowych dla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.

3. Potrafić wykorzystać różne źródła informacji do oceny prawidłowości żywienia zwierząt w gospodarstwie.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na podstawie aktywności w czasie wyjazdu oraz przygotowanego sprawozdania.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)