Rybactwo stawowe i ochrona wód
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.RSW.SI.HZOTY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rybactwo stawowe i ochrona wód |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach zajęć omówione zostaną zagadnienia związane ze środowiskiem stawowym oraz funkcjonowaniem gospodarstw karpiowego i pstrągowego. Przedstawione zostaną budowa morfologiczna i anatomiczna karpia i pstrąga, metody żywienia, cykle produkcyjne, hormonalna stymulacja rozrodu oraz metody hodowlane stosowane w selekcji ryb na tarlaki. Studenci poznają także rolę chowu i hodowli ryb dodatkowych w gospodarstwie karpiowym. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówiony zostanie bilans wodny kraju i konwencja o różnorodności biologicznej, a także charakterystyka środowisk wodnych i środowisk od wody zależnych. Omówione zostaną zagadnienia związane z eutrofizacją wód oraz rodzaje zanieczyszczeń i ich ekonomiczne konsekwencje. |
Pełny opis: |
WYKŁADY Znaczenie chowu i hodowli ryb stawowych (ryby karpiowate, łososiowate oraz ryby dodatkowe w polikulturze z karpiem Staw jako środowisko chowu i hodowli ryb (biologia stawów, rodzaje stawów w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym, charakterystyka gospodarki wodnej bilans) Metody chowy ryb karpiowatych i łososiowatych (obsady klasyczne, mieszane, ekstensywna i intensywna gospodarka stawowa, obliczanie obsad, żywienie karpia i pstrąga) Cykle hodowlane karpia i kalendarz prac w gospodarstwie Europejska karta wodna, stosunek człowieka do przyrody, użytki środowiska naturalnego, zasoby przyrody, odnawialność zasobów, zadania ochrony środowiska naturalnego Możliwości produkcyjne środowiska wodnego, biotyczne i abiotyczne czynniki środowiska, udział wody w gospodarce i życiu człowieka oraz w przemyśle Klasy czystości wód (klasyfikacja dotychczasowa i unijna), stan czystości wód kraju, regulacja i zabudowa hydrotechniczna rzek, obszary deficytu wody, aktualny stan ochrony rzek i środowisk przyrzecznych Eutrofizacja i źródła zanieczyszczeń wód ĆWICZENIA Roślinność wodna, plankton roślinny i zwierzęcy, fauna bezkręgowa Narzędzia stosowane w rybactwie Morfologia i anatomia hodowlanych ryb drapieżnych i spokojnego żeru Naturalne i sztuczne tarło ryb hodowlanych Obliczanie obsad stawów hodowlanych |
Literatura: |
Podstawowa : 1. Bieniarz K., Kownacki A., Epler P. Biologia stawów rybnych. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn, 2003 2. Dobrowolski K.A., Lewandowski K. Ochrona środowisk wodnych i błotnych w Polsce. Oficyna Wydawnicza Instytutu Ekologii PAN, Dziekanów Leśny. 1998. 3. Opuszyński K. Wpływ gospodarki rybackiej na jakość wody w jeziorach. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Zielona Góra, 1997. Uzupełniająca : 1. Epler P., Popek W. Abecadło rozrodu ryb. Wylęgarnia 2001-2002. IRS. Olsztyn, 9-16, 2002. 2. Bartnik W., Epler P., Jelonek M., Klaczak A., Książek L., Mikołajczyk T., Nowak M., Popek W., Sławińska A., Sobieszczyk P., Szczerbik P., Wyrębek M. Gospodarka rybacka w aspekcie udrażniania cieków dorzecza Małej i Górnej Wisły.Wydawca PAN – Oddział w Krakowie, 2011. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Absolwent zna i rozumie: funkcjonowanie ekosystemów oraz zasady ochrony przyrody i środowiska wodnego, sposoby i techniki najbardziej optymalnych metod chowu i hodowli oraz technik żywienia ryb cennych gospodarczo, akty prawne, dobierając optymalne dla środowiska wodnego metody produkcji ekologicznej ryb z uwzględnieniem warunków biotycznych i abiotycznych środowiska, ważne gospodarczo gatunki ryb występujące w hodowlach stawowych, techniki i metody ich połowu oraz konieczność wzmacniania populacji rodzimych ryb reofilnych poprzez produkcję materiału zarybieniowego UMIEJĘTNOŚCI Absolwent potrafi: wykorzystać znajomość budowy morfologicznej i anatomicznej oraz fizjologii ryb, interpretować zachowania behawioralne, ocenić dobrostan ryb, zagrożenia chorobowe, podejmować działania prewencyjne oraz zaplanować cykl produkcyjny hodowli cennych gospodarczo gatunków ryb w gospodarstwie stawowym, dobierać odpowiednie narzędzia, metody i technologie produkcji ryb w celu optymalizacji hodowli oraz oceniać wpływ produkcji rybackiej na środowisko przyrodnicze, dokonać charakterystyki hydrologicznej, biologicznej i rybackiej stawów rybnych, zoptymalizować gospodarkę rybacką pod kątem zrównoważonego rozwoju oraz analizować i rozwiązywać problemy ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji produkcji i dbałości o stan środowiska przyrodniczego KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Absolwent jest gotów: zrozumieć konsekwencje ograniczonej wiedzy dotyczącej chowu i hodowli ryb, dobrostanu, pojęcia etyki zawodowej, ponosić świadomą odpowiedzialność za kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie testu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia i odpowiedzieć na pytania kolokwiów zaliczeniowych; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.