Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Paszoznawstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.PASZ.SI.HZOHY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Paszoznawstwo
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot „Paszoznawstwo” obejmuje następujące zagadnienia: Skład chemiczny pasz oraz metody oznaczania poszczególnych składników pokarmowych. Znaczenie białka i aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. Wpływ poszczególnych składników pokarmowych oraz dodatków paszowych na produkcyjność i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Podział pasz i ich konserwacja, sposoby przygotowania i przechowywania pasz. Pasze odpadowe z przetwórstwa rolniczego. Metody oznaczania substancji antyodżywczych oraz sposoby neutralizacji lub ograniczania ich ilości w paszach. Podstawy prawa paszowego.

Pełny opis:

Przedmiot „Paszoznawstwo” obejmuje następujące zagadnienia: Skład chemiczny pasz oraz metody oznaczania poszczególnych składników pokarmowych. Znaczenie białka i aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. Wpływ poszczególnych składników pokarmowych oraz dodatków paszowych na produkcyjność i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Podział pasz i ich konserwacja, sposoby przygotowania i przechowywania pasz. Pasze odpadowe z przetwórstwa rolniczego. Metody oznaczania substancji antyodżywczych oraz sposoby neutralizacji lub ograniczania ich ilości w paszach. Podstawy prawa paszowego.

Omawiane zagadnienia:

1. Żywienie jako podstawowy czynnik środowiska wpływający na wzrost wielkości produkcji i jakości produktów.

2. Pasza, jej skład chemiczny i rola w żywieniu zwierząt gospodarskich.

3. Zasady pobierania próbek pasz do analizy. Oznaczanie współczynnika podsuszenia oraz podstawowych składników pokarmowych

4. Rola wody oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt.

5. Znaczenie białka i aminokwasów w żywieniu zwierząt. Wartość biologiczna białka i metody jej oznaczania.

6. Rola węglowodanów i tłuszczów w żywieniu zwierząt.

7. Badania strawnościowe i praktyczne ich wykorzystanie.

8. Wycena wartości energetycznej pasz według różnych systemów.

9. Wycena wartości białkowej pasz według różnych systemów.

10. Kryteria podziału pasz

11. Planowanie i organizacja pastwisk

12. Produkcja i wartość pokarmowa siana

13. Produkcja i wartość pokarmowa kiszonek

14. Substancje antyodżywcze i szkodliwe występujące w paszach.

15. Prawo paszowe.

Literatura:

1. Ćwiczenia z Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego. Kamiński J. i in. Wyd:. Zakład Graficzny Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 1991.

2. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL

3. Pasze. 1996. Praca zbiorowa pod red. J. Chachułowej. Wyd. SGGW, Warszawa

1. Furgał –Dierżuk I, Kański J., Kosmala I. Tabele składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz. (2003), Instytut Zootechniki, Balice, ISBN 83-88253-13-1, pp. 86

2. Kański J., Micek P., Rozdz. 12. Ocena wartości i jakości pasz dla bydła. Żywienie Bydła, Praca zbiorowa pod red. J. Mikołajczaka. Wydawnictwo Uczelniane ART. 2006.

Efekty uczenia się:

Posiada specjalistyczną wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i metod analitycznych stosowanych w ocenie wartości pokarmowej i odżywczej środków paszowych.

Ma wiedzę z zakresu procesów trawienia składników pokarmowych i przemiany materii u zwierząt gospodarskich.

Posiada umiejętność oceny wartości pokarmowej środków paszowych różnymi systemami w oparciu o analizy chemiczne pasz.

Potrafi dokonać identyfikacji środków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Ma wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii przygotowania i produkcji pasz, a także ich konserwacji.

Posiada dobrą znajomość metod analitycznych i umiejętność wykonania podstawowych analiz pasz i materiału biologicznego.

Zna nowoczesną aparaturę naukowo-badawczą i jej zastosowanie w ocenie środków paszowych.

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest zaliczenie 3 kolokwiów oraz posiadanie w formie pisemnej (karty pracy) efektów prac na ćwiczeniach.

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń, prawidłowe rozpoznanie wybranych pasz oraz pozytywna ocena z egzaminu. Egzamin w formie pytań otwartych lub testowych wymaga uzyskania minimum 55% punktów. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 55%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)