Paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.PASZ.SI.HZOHY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Paszoznawstwo |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot „Paszoznawstwo” obejmuje następujące zagadnienia: Skład chemiczny pasz oraz metody oznaczania poszczególnych składników pokarmowych. Znaczenie białka i aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. Wpływ poszczególnych składników pokarmowych oraz dodatków paszowych na produkcyjność i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Podział pasz i ich konserwacja, sposoby przygotowania i przechowywania pasz. Pasze odpadowe z przetwórstwa rolniczego. Metody oznaczania substancji antyodżywczych oraz sposoby neutralizacji lub ograniczania ich ilości w paszach. Podstawy prawa paszowego. |
Pełny opis: |
Przedmiot „Paszoznawstwo” obejmuje następujące zagadnienia: Skład chemiczny pasz oraz metody oznaczania poszczególnych składników pokarmowych. Znaczenie białka i aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. Wpływ poszczególnych składników pokarmowych oraz dodatków paszowych na produkcyjność i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Podział pasz i ich konserwacja, sposoby przygotowania i przechowywania pasz. Pasze odpadowe z przetwórstwa rolniczego. Metody oznaczania substancji antyodżywczych oraz sposoby neutralizacji lub ograniczania ich ilości w paszach. Podstawy prawa paszowego. Omawiane zagadnienia: 1. Żywienie jako podstawowy czynnik środowiska wpływający na wzrost wielkości produkcji i jakości produktów. 2. Pasza, jej skład chemiczny i rola w żywieniu zwierząt gospodarskich. 3. Zasady pobierania próbek pasz do analizy. Oznaczanie współczynnika podsuszenia oraz podstawowych składników pokarmowych 4. Rola wody oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. 5. Znaczenie białka i aminokwasów w żywieniu zwierząt. Wartość biologiczna białka i metody jej oznaczania. 6. Rola węglowodanów i tłuszczów w żywieniu zwierząt. 7. Badania strawnościowe i praktyczne ich wykorzystanie. 8. Wycena wartości energetycznej pasz według różnych systemów. 9. Wycena wartości białkowej pasz według różnych systemów. 10. Kryteria podziału pasz 11. Planowanie i organizacja pastwisk 12. Produkcja i wartość pokarmowa siana 13. Produkcja i wartość pokarmowa kiszonek 14. Substancje antyodżywcze i szkodliwe występujące w paszach. 15. Prawo paszowe. |
Literatura: |
1. Ćwiczenia z Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego. Kamiński J. i in. Wyd:. Zakład Graficzny Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 1991. 2. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL 3. Pasze. 1996. Praca zbiorowa pod red. J. Chachułowej. Wyd. SGGW, Warszawa 1. Furgał –Dierżuk I, Kański J., Kosmala I. Tabele składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz. (2003), Instytut Zootechniki, Balice, ISBN 83-88253-13-1, pp. 86 2. Kański J., Micek P., Rozdz. 12. Ocena wartości i jakości pasz dla bydła. Żywienie Bydła, Praca zbiorowa pod red. J. Mikołajczaka. Wydawnictwo Uczelniane ART. 2006. |
Efekty uczenia się: |
Posiada specjalistyczną wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i metod analitycznych stosowanych w ocenie wartości pokarmowej i odżywczej środków paszowych. Ma wiedzę z zakresu procesów trawienia składników pokarmowych i przemiany materii u zwierząt gospodarskich. Posiada umiejętność oceny wartości pokarmowej środków paszowych różnymi systemami w oparciu o analizy chemiczne pasz. Potrafi dokonać identyfikacji środków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich. Ma wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii przygotowania i produkcji pasz, a także ich konserwacji. Posiada dobrą znajomość metod analitycznych i umiejętność wykonania podstawowych analiz pasz i materiału biologicznego. Zna nowoczesną aparaturę naukowo-badawczą i jej zastosowanie w ocenie środków paszowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest zaliczenie 3 kolokwiów oraz posiadanie w formie pisemnej (karty pracy) efektów prac na ćwiczeniach. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń, prawidłowe rozpoznanie wybranych pasz oraz pozytywna ocena z egzaminu. Egzamin w formie pytań otwartych lub testowych wymaga uzyskania minimum 55% punktów. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 55%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.