Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.MPZ.SI.HZOTY.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Jednostka: Katedra Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich oraz egzotycznych i towarzyszących. Studenci zapoznają się z nowoczesnymi technologiami i środkami technicznymi stosowanymi w chowie zwierząt, systemami zapewnienia właściwego mikroklimatu oraz jego wpływem na dobrostan zwierząt. Omawiane są metody usuwania odchodów zwierzęcych oraz możliwości ich magazynowania, z uwzględnieniem regulacji prawnych. Przedstawiane są również techniki i technologie pozyskiwania i konserwacji pasz objętościowych suchych i soczystych wysokiej jakości.

Pełny opis:

Wykłady:

Mechanizacja produkcji trzody chlewnej

Mechanizacja produkcji bydła

Mechanizacja produkcji drobiu

Wyposażenie techniczne ferm zwierząt towarzyszących i egzotycznych

Systemy doju, mycie instalacji dojarskich i postępowanie z mlekiem po doju

Systemy mechanizacji usuwania i składowania odchodów zwierzęcych

Technologie produkcji i konserwacji objętościowych pasz suchych i soczystych

Systemy wentylacji i ogrzewania budynków inwentarskich

Dobrostan zwierząt w aspekcie czynników technicznych

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS – przedmiot obowiązkowy; Godziny: 20; ECTS: 1;

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS – przedmiot do wyboru; Godziny: -; ECTS: -;

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....); Godziny: 15; ECTS: 1;

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty; Godziny: -; ECTS: -;

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu; Godziny: 5; ECTS: 1;

Literatura:

Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z.,Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin.

Technologie produkcji zwierzęcej/ pod red. Teresy Nałęcz-Tarwackiej.- Warszawa : Hortpress, 1996. ISBN 83-86384-50-4

Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa.

Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

Efekty uczenia się:

Wymienia i charakteryzuje techniki i technologie w produkcji zwierzęcej, definiuje pojęcia z zakresu maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej (ZOO1_W11; ZOO1_W62; R1A_W05; R1A_W08; R1A_W09; lnzA_W01; lnzA_W02; InA_W04; lnzA_W05)

Zna techniki i technologie oraz warunki produkcji i konserwacji pasz wysokiej jakości, rozpoznaje i wyjaśnia źródła strat składników pokarmowych roślin i opisuje metody zapobiegania ich powstawaniu (ZOO1_W09; R1A_W05; lnzA_W01; lnzA_W02; lnzA_W03; lnzA_W05)

Ma wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt, czynników mikroklimatycznych oraz zagrożeń wynikających z niewłaściwego oddziaływania środków technicznych i mikroklimatu na kondycję zdrowotną zwierząt (ZOO1_W10; R1A_W03; R1A_W06; R1A_W07; lnzA_W03; lnzA_U03)

Porównuje technologie produkcji zwierzęcej i dobiera właściwą do danej grupy zwierząt. Sporządza schematy technologiczne dla realizacji zadań na fermach (ZOO1_U12; ZOO1_U14; R1A_U03; R1A_U07; lnzA_U01; lnzA_U02; lnzA_U03;lnzA_U05; lnzA_U07; lnzA_U08)

Wybiera sposób pozyskiwania i konserwacji pasz z zachowaniem ich wysokiej jakości, klasyfikuje straty składników pokarmowych wg ich pochodzenia oraz szacuje ich wielkość podczas zbioru i konserwacji (ZOO1_U08; R1A_U04; R1A_U05; R1A_U06; lnzA_U06; lnzA_U08)

Przewiduje i weryfikuje zagrożenia dobrostanu zwierząt oraz środowiska przyrodniczego w wyniku stosowania niewłaściwej techniki i technologii oraz mikroklimatu (ZOO1_U09; R1A_U04; R1A_U05; R1A_U06; lnzA_U05; lnzA_U06; lnzA_U07; lnzA_U08)

Rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia technicznego gospodarstw i mikroklimatu na dobrostan zwierząt oraz wpływ tej produkcji na środowisko (ZOO1_K01; ZOO1_K04; ZOO1_K05; R1A_K01; R1A_K04; R1A_K05; R1A_K06; R1A_K07; lnzA_K01)

Metody i kryteria oceniania:

Oceny formujące:

sprawdzian wiedzy i umiejętności (wykonanie zadania obliczeniowego, analitycznego)

Ocena podsumowująca:

test jednokrotnego wyboru (ocena wiedzy)

rozwiązanie zadania problemowego (ocena umiejętności)

egzamin ustny - (ocena kompetencji)

Ocena niedostateczna (2,0) - nie zna technik i technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, nie definiuje pojęć z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej, nie zna źródeł strat składników pokarmowych podczas produkcji pasz,

nie ma wiedzy z zakresu dobrostanu zwierząt oraz nie zna oddziaływania maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt.

Nie potrafi dobrać odpowiedniej technologii do danej grupy zwierząt, nie potrafi opracować schematów technologicznych dla realizacji zadań na fermach, nie umie wybrać odpowiedniej metody produkcji paszy oraz rozpoznać źródeł strat składników pokarmowych, nie przewiduje zagrożeń dobrostanu zwierząt.

Nie rozumie potrzeby dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej. Nie ma świadomości ważności i nie rozumie wpływu wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko.

Ocena dostateczna (3,0) - zna podstawowe technik i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, definiuje podstawowe pojęcia z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej, ma podstawową wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt oraz oddziaływania podstawowych zespołów maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt.

Potrafi dobrać podstawowe technologie do danej grupy zwierząt, potrafi opracować schematy technologiczne dla realizacji podstawowych zadań na fermach, umie wybrać podstawowe metody produkcji paszy oraz rozpoznać niektóre źródła strat składników pokarmowych, przewiduje podstawowe zagrożenia dobrostanu zwierząt.

Częściowo rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej. Ma niewielką świadomość ważności i częściowo rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko.

Ocena ponad dostateczna (3,5) - zna większość technik i technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, definiuje prawie wszystkie pojęcia z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej, ma podstawową wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt oraz wskazuje oddziaływanie niektórych zespołów maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt.

Potrafi dobrać większość technologii do danej grupy zwierząt, potrafi opracować schematy technologiczne dla realizacji połowy zadań na fermach, umie wybrać podstawowe metody produkcji paszy oraz rozpoznać większość źródeł strat składników pokarmowych, przewiduje większość zagrożeń dobrostanu zwierząt.

Rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływ tej produkcji na środowisko.

Ocena dobra (4,0) - zna wszystkie techniki i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, definiuje wszystkie pojęcia z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej, ma znaczącą wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt oraz wskazuje oddziaływanie większości zespołów maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt.

Potrafi dobrać wszystkie technologie do danej grupy zwierząt, potrafi opracować schematy technologiczne dla realizacji wszystkich zadań na fermach, umie wybrać metody produkcji paszy oraz rozpoznać wszystkie źródła strat składników pokarmowych, przewiduje wszystkie zagrożenia dobrostanu zwierząt.

Rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej i umie podjąć dyskusję na ten temat. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływ tej produkcji na środowisko.

Ocena ponad dobra (4,5) - zna wszystkie techniki i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, definiuje zaawansowane pojęcia z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej i wyjaśnia wybrane powiązania między nimi, ma zaawansowaną wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt oraz wskazuje oddziaływanie wszystkich zespołów maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt.

Potrafi dobrać wszystkie technologie do danej grupy zwierząt i uzasadnić swój wybór, potrafi opracować schematy technologiczne dla realizacji wszystkich zadań na fermach, umie wybrać metody produkcji paszy i uzasadnić swój wybór oraz rozpoznać wszystkie źródła strat składników pokarmowych, przewiduje wszystkie zagrożenia dobrostanu zwierząt.

Rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej i umie podjąć dyskusję na ten temat. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływ tej produkcji na środowisko, potrafi szczegółowo podać czynniki na to wpływające.

Ocena bardzo dobra (5,0) - zna wszystkie techniki i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej oraz w produkcji i konserwacji pasz, definiuje zaawansowane pojęcia z zakresu maszyn do produkcji zwierzęcej i wyjaśnia powiązania między nimi, ma zaawansowaną wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt oraz wskazuje oddziaływanie wszystkich zespołów maszyn i czynników klimatycznych na dobrostan zwierząt oraz uzasadnia swoją opinię.

Potrafi porównać wszystkie technologie i dobrać do danej grupy zwierząt oraz uzasadnić swój wybór, potrafi opracować zaawansowane schematy technologiczne dla realizacji wszystkich zadań na fermach, umie porównać metody produkcji pasz, wybrać odpowiednią oraz uzasadnić swój wybór. Potrafi rozpoznać wszystkie źródła strat składników pokarmowych i potrafi im przeciwdziałać, przewiduje i weryfikuje wszystkie zagrożenia dobrostanu zwierząt oraz potrafi im przeciwdziałać.

Rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie postępu naukowo-technicznego w produkcji zwierzęcej i umie podjąć dyskusję na ten temat. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływ tej produkcji na środowisko potrafi kompleksowo oraz szczegółowo podać czynniki na to wpływające.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)