Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.MPZ.SI.HZOPY.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Jednostka: Katedra Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z nowoczesnymi technologiami i środkami technicznymi stosowanymi w chowie zwierząt, systemami zapewnienia właściwego mikroklimatu oraz jego wpływem na dobrostan zwierząt. Omawiane są metody usuwania odchodów zwierzęcych oraz możliwości ich magazynowania, z uwzględnieniem regulacji prawnych. Przedstawiane są również techniki i technologie pozyskiwania i konserwacji pasz objętościowych suchych i soczystych wysokiej jakości. Na ćwiczeniach studenci zapoznają się z budową, eksploatacją i regulacjami maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej oraz wyposażeniem ferm w techniczne środki produkcji. Ponadto poprzez sporządzanie schematów technologicznych, nabywają umiejętności doboru maszyn do realizacji danej technologii, a także obliczania zużycia energii i poniesionych nakładów pracy w chowie zwierząt.

Pełny opis:

Wykłady

Budynki inwentarskie - systemy wentylacji i wyposażenie techniczne.

Systemy doju (dojarki, hale udojowe, roboty udojowe).

Schładzanie mleka surowego, mycie urządzeń udojowych, dodatkowe wyposażenie systemów doju

Technologie i maszyny do produkcji i konserwacji pasz objętościowych.

Wyposażenie techniczne do przygotowania i zadawania pasz.

Maszyny i urządzenia w produkcji trzody chlewnej.

Wyposażenie techniczne ferm drobiu.

Technologie i wyposażenie w systemach usuwania odchodów zwierzęcych z budynków inwentarskich. Przechowywanie odchodów zwierzęcych.

Ćwiczenia

Budowa i zasada działania dojarki mechanicznej, dobór systemu doju.

Zasady eksploatacji dojarek, urządzenia do schładzania mleka - dobór schładzalnika.

Systemy pojenia zwierząt.

Maszyny do przygotowania pasz.

Maszyny i urządzenia do zadawania pasz (karmidła, paszociągi).

Identyfikacja i wywoławcze żywienie zwierząt - stacje paszowe.

Maszyny i urządzenia do zbioru i konserwacji zielonek (kosiarki, prasy, przetrząsarki….)

Literatura:

Podstawowa

1. Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

2. Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

3. Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Pomocnicza

1. Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

a) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004.

b) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

c) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

d) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

2. Daniel, Z. (2013). Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju. Inżynieria Rolnicza 3(145)T1, 17-23.

3. Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Definiuje pojęcia z zakresu maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej.

Opisuje budowę, zasadę działania, regulacje maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej.

Wskazuje oddziaływanie maszyn i budynków na dobrostan zwierząt.

Umiejętności:

Planuje wyposażenie techniczne różnego rodzaju ferm.

Sporządza schematy technologiczne dla realizacji zadań na fermach.

Oblicza nakłady energii i czasu pracy oraz podstawowe wskaźniki eksploatacyjne dla różnych maszyn i linii technologicznych.

Kompetencje społeczne:

Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia technicznego gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru z pytaniami otwartymi,; na ocenę pozytywną należy uzyskać ponad 50% możliwych punków za prawidłowe odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%.

Ćwiczenia

Na ocenę pozytywną należy uzyskać oceną średnią ze sprawdzianów pisemnych obejmujących zakres nabytych umiejętności w trakcie ćwiczeń; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych w ocenie końcowej wynosi 50%.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)