Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.MPZ.SI.HZOPY.A |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mechanizacja produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Katedra Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z nowoczesnymi technologiami i środkami technicznymi stosowanymi w chowie zwierząt, systemami zapewnienia właściwego mikroklimatu oraz jego wpływem na dobrostan zwierząt. Omawiane są metody usuwania odchodów zwierzęcych oraz możliwości ich magazynowania, z uwzględnieniem regulacji prawnych. Przedstawiane są również techniki i technologie pozyskiwania i konserwacji pasz objętościowych suchych i soczystych wysokiej jakości. Na ćwiczeniach studenci zapoznają się z budową, eksploatacją i regulacjami maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej oraz wyposażeniem ferm w techniczne środki produkcji. Ponadto poprzez sporządzanie schematów technologicznych, nabywają umiejętności doboru maszyn do realizacji danej technologii, a także obliczania zużycia energii i poniesionych nakładów pracy w chowie zwierząt. |
Pełny opis: |
Wykłady Budynki inwentarskie - systemy wentylacji i wyposażenie techniczne. Systemy doju (dojarki, hale udojowe, roboty udojowe). Schładzanie mleka surowego, mycie urządzeń udojowych, dodatkowe wyposażenie systemów doju Technologie i maszyny do produkcji i konserwacji pasz objętościowych. Wyposażenie techniczne do przygotowania i zadawania pasz. Maszyny i urządzenia w produkcji trzody chlewnej. Wyposażenie techniczne ferm drobiu. Technologie i wyposażenie w systemach usuwania odchodów zwierzęcych z budynków inwentarskich. Przechowywanie odchodów zwierzęcych. Ćwiczenia Budowa i zasada działania dojarki mechanicznej, dobór systemu doju. Zasady eksploatacji dojarek, urządzenia do schładzania mleka - dobór schładzalnika. Systemy pojenia zwierząt. Maszyny do przygotowania pasz. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz (karmidła, paszociągi). Identyfikacja i wywoławcze żywienie zwierząt - stacje paszowe. Maszyny i urządzenia do zbioru i konserwacji zielonek (kosiarki, prasy, przetrząsarki….) |
Literatura: |
Podstawowa 1. Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd. 2. Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa. 3. Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa. Pomocnicza 1. Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03 a) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004. b) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004. c) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004. d) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004. 2. Daniel, Z. (2013). Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju. Inżynieria Rolnicza 3(145)T1, 17-23. 3. Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Definiuje pojęcia z zakresu maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej. Opisuje budowę, zasadę działania, regulacje maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej. Wskazuje oddziaływanie maszyn i budynków na dobrostan zwierząt. Umiejętności: Planuje wyposażenie techniczne różnego rodzaju ferm. Sporządza schematy technologiczne dla realizacji zadań na fermach. Oblicza nakłady energii i czasu pracy oraz podstawowe wskaźniki eksploatacyjne dla różnych maszyn i linii technologicznych. Kompetencje społeczne: Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia technicznego gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru z pytaniami otwartymi,; na ocenę pozytywną należy uzyskać ponad 50% możliwych punków za prawidłowe odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia Na ocenę pozytywną należy uzyskać oceną średnią ze sprawdzianów pisemnych obejmujących zakres nabytych umiejętności w trakcie ćwiczeń; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.