Podstawy hodowli i chowu zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.HOD1.SI.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy hodowli i chowu zwierząt |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt I stopnia III sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zadaniem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami chowu i hodowli podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. W ramach przedmiotu omawiane są zasady utrzymania, żywienia, reprodukcji oraz organizacja produkcji takich zwierząt jak bydło, drób, konie, świnie, owce oraz zwierzęta futerkowe. |
Pełny opis: |
Wykłady: Charakterystyka ras i typów użytkowych ptaków domowych. Cechy biologiczne ptaków w aspekcie bioinżynierii w produkcji drobiarskiej. Systemy utrzymania. Wymagania mikrośrodowiskowe i dobrostan. Dziedziczenie cech użytkowych (jakościowych i ilościowych). Praca hodowlana i doskonalenie stad zarodowych. Zasady prowadzenia stad reprodukcyjnych Organizacja i technologia produkcji jaj konsumpcyjnych. Jakość jaj i mięsa ptaków domowych. Możliwości modyfikacji Produkcja mięsa ptaków grzebiących i wodnych Pochodzenie, udomowienie i geograficzne rozmieszczenie bydła. Gospodarcze znaczenie chowu bydła. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. Mleczne rasy bydła. Mięsne rasy bydła. Rasy bydła użytkowane w Polsce Laktacja u krów. Czynniki wpływające na wydajność mleczną krów. Wybrane aspekty żywienia krów mlecznych i bydła mięsnego Systemy utrzymania krów mlecznych. Technologie produkcji mleka. Odchów cieląt oraz jałówek i buhajków hodowlanych. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła. Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. Systemy utrzymania bydła mięsnego. Technologie produkcji żywca wołowego Normy jakościowe mleka i wołowiny oraz urzędowe unormowania produkcji mleka i żywca wołowego. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła, mlecznego i mięsnego Dobrostan oraz ekologiczne aspekty chowu bydła Praca hodowlana nad bydłem. Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce i w wybranych krajach UE Gospodarcze znaczenie hodowli zwierząt futerkowych, perspektywy jej rozwoju w Polsce i na świecie. Przegląd gatunków i odmian barwnych. Profilaktyka stosowana na fermach zwierząt futerkowych Czynniki wpływające na rozród zwierząt futerkowych Rozród zwierząt futerkowych Praca hodowlana, zasady dokonywania licencji. Zasady żywienia zwierząt futerkowych i paszoznawstwo Ćwiczenia: Ocena parametrów jakości jaj konsumpcyjnych. Praca hodowlana w produkcji nieśnej. Ocena parametrów wartości poubojowej. Dysekcja i jakość mięsa Warunki w okresie wychów i użytkowania drobiu. Profilaktyka w produkcji drobiarskiej. Rozród ptaków domowych. Biologia, patologia i technika lęgów Dokumentacja hodowlana. Projekt organizacji produkcji mięsa i jaj konsumpcyjnych Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju ręcznego, systemy doju mechanicznego. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne Pokaz doju i pomieszczeń dla bydła-ćwiczenia praktyczne Wskaźniki użytkowości mlecznej krów, ocena przebiegu laktacji. Wskaźniki reprodukcji bydła – ocena reprodukcji stada. Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła, dokumentacja hodowlana. Żywienie cieląt i jałowizny – układanie dawek pokarmowych. Żywienie krów mlecznych – układanie dawek pokarmowych Żywienie bydła opasowego – układanie dawek pokarmowych. Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła. Warunki wpisu zwierząt ras mlecznych i mięsnych do ksiąg bydła zarodowego. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzaniu stadem bydła. Budowa włosa, skóry i cechy użytkowe okrywy włosowej. Rozpoznawanie skór zwierząt futerkowych. Budownictwo fermowe i utrzymywanie zwierząt w warunkach wysokiego dobrostanu. Metody biotechnologiczne stosowane w rozrodzie zwierząt futerkowych Dobór par do rozpłodu, obliczanie współczynnika spokrewnienia i inbredu. Układanie dawek pokarmowych dla zwierząt mięsożernych. |
Literatura: |
Aktualna literatura podawana jest przez prowadzących poszczególne gatunki na początku cyklu |
Efekty uczenia się: |
Opisuje rasy i typy użytkowe ptaków domowych. Posiada podstawową wiedzę dotyczącą wykorzystania bioinżynierii w hodowli ptaków domowych. Definiuje metody i efekty pracy hodowlanej prowadzonej w stadach ptaków domowych. Potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu ptaków w warunkach intensywnej produkcji. Posiada szczegółową wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania. Student posiada szczegółową wiedzę z zakresu hodowli i chowu zwierząt futerkowych. Zna gospodarcze znaczenie hodowli zwierząt futerkowych i perspektywy jej rozwoju. Potrafi wymienić najgroźniejsze choroby zwierząt futerkowych. Zna zasady stosowania profilaktyki weterynaryjnej oraz zasady BHP obowiązujące na fermach zwierząt futerkowych. Student potrafi wymienić czynniki wpływające na parametru rozrodu zwierząt futerkowych. Opisuje i definiuje podstawowe zagadnienia i zależności wpływające na jego efektywność. Jest w stanie scharakteryzować stosowane metody wspomagania rozrodu zwierząt. opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe bydła metody chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej Student rozumie zasady organizowania pracy hodowlanej na fermie zwierząt futerkowych, zna wzorce oceny pokroju oraz czynniki warunkujące umaszczenie okrywy włosowej. Student zna zasady i techniki żywienia zwierząt futerkowych szczególnie mięsożernychi potrafi je wytłumaczyć. Opisuje metody produkcji i oceny karmy oraz obliczyć zasoby paszowe opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe bydła metody chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – pisemny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń i wykładów w ocenie końcowej wynosi 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Ryszard Tuz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
CWL
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Ryszard Tuz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała, Ryszard Tuz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Piotr Niedbała, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.