Fizjologia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.FIZ.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Omawiana jest czynność układów: nerwowego, krwionośnego, mięśniowego, oddechowego, pokarmowego, wydzielniczego i rozrodczego. Charakterystyka procesów: homeostaza, odporność, termoregulacja, gospodarka wodno-mineralna, rytmy biologiczne, zachowania behawioralne, laktacja. Podstawowa wiedza o procesach życiowych zachodzących w organizmie zwierzęcym. Rozumienie praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu zwierząt. Rozumienie homeostazy i jej roli w organizmie zwierząt |
Pełny opis: |
Ogólne i komórkowe podstawy fizjologii. Homeostaza Krew -Hematopoeza. Krążenie Układ odpornościowy Układ nerwowy , zmysły Termoregulacja i przemiana materii Oddychanie – Regulacja oddychania. Ośrodek oddechowy. Wentylacja płuc. Transport O2 i CO2. Trawienie – Ośrodek pokarmowy i jego regulacja. Trawienie w jamie gębowej, żołądku i jelitach Wchłanianie; zasady i mechanizm. Wchłanianie w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Fizjologia rozrodu i laktacji Rytmy biologiczne. Zegar biologiczny Krew: hematokryt, roztwory anizotoniczne, hemoliza Krew: liczenie erytrocytów i leukocytów Krew: biały obraz krwi Krew: hemoglobina, krzepnięcie krwi, grupy krwi Krążenie: praca serca, krążenie krwi, ciśnienie krwi Układ nerwowy: przewodzenie w nerwie, łuk odruchowy, odruch Układ nerwowy: zmysły Oddychanie: preparat płucny, spirometria Mięśnie: mięśnie prążkowane i gładkie, rodzaje skurczów Trawienie: jama gębowa, żołądek, jelita Trawienie: przeżuwacze Nerka: składniki moczu, mocz patologiczny |
Literatura: |
Tadeusz Krzymowski - Fizjologia zwierząt Władysław Traczyk- Zarys fizjologii człowieka |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Czynność układów: nerwowego, krwionośnego, mięśniowego, oddechowego, pokarmowego, wydzielniczego i rozrodczego. Charakterystyka procesów: homeostaza, odporność, termoregulacja, gospodarka wodno-mineralna, laktacja. Charakterystyka rytmów biologicznych, zachowań behawioralnych. Umiejętności: Przekazanie wiedzy o procesach życiowych zachodzących w organizmie zwierzęcym. Zrozumienie prawa kierującego funkcjonowaniem zdrowego organizmu zwierząt, homeostazy i jej roli w organizmie zwierząt. Kompetencje społeczne: Umiejętność pracy w grupie w laboratorium. Świadomość odpowiedzialności za zdrowie i życie swoje i grupy w laboratorium przy pracy ze stężonymi chemikaliami. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia laboratoryjne: Pisemne zaliczenie trzech kolokwiów Wykłady: Egzamin pisemny Ocena końcowa: 60% wagi egzamin z wykładów, 40% zaliczenie z ćwiczeń laboratoryjnych |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.