Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Molecular biology in poultry breeding

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.ZHTa.B.SM.HZOXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Molecular biology in poultry breeding
Jednostka: Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis:

The course provides students with an insight into the application of tools of molecular biology and genomics to poultry breeding, conservation and management. The laboratory practicals will be given to provide a method of evaluation of genetic diversity in poultry with the use of STR markers.

Pełny opis:

1. Current state of knowledge of genome of poultry such as chickens, quails, turkey, geese and ducks.

2. Development of genomics technologies in commercial poultry breeding.

3. Application of molecular markers for the study of domestic birds populations.

4. Genome-wide selection in poultry.

5. Conservation genetics in poultry breeding.

6. Amplification and detection of STR markers in endangered populations of indigenous poultry breeds and varieties. Statistical analysis of molecular data.

Literatura:

Avise, J.C. 2004. Molecular Markers, Natural History, and Evolution (Second Edition). Sinauer, Sunderland, MA. (684 pp.).

Muir W.M., SE Aggrey S.E.: Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology. CABI, Wallingford, UK, 2003.

Efekty uczenia się:

Knowledge

Student have a working knowledge on poultry genome and breeding strategies.

Student knows commonly used molecular tools in poultry breeding and conservation.

Skills

Student is able to design and conduct the experiment in the field of biodiversity studies of poultry with the use of microsatellite genetic markers (STR) and to analyze the results.

Metody i kryteria oceniania:

test

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)