Mikroczynniki środowiska hodowlanego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.MSH.SM.HZOUY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikroczynniki środowiska hodowlanego | ||
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt | ||
Grupy: |
Hodowla i użytkowanie zwierząt 2 sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zostaną zapoznani z metodami pomiarowymi oraz oddziaływaniem na organizmy zwierzęce naturalnych i antropogennych czynników środowiskowych z zakresu mikroczynników fizycznych, biotycznych i chemicznych, mających istotny wpływ na kształtowanie środowiska naturalnego oraz stan zdrowotny ludzi i zwierząt. |
||
Pełny opis: |
Geo- i elektromagnetyczne środowisko Ziemi. Wpływ naturalnych i sztucznych zaburzeń pola geomagnetycznego na organizmy zwierząt. Wpływ promieniowania jonizującego o charakterze korpuskularnym i falowym na organizmy żywe. Promieniotwórczość naturalna i sztuczna. Jonizacja powietrza Wpływ promieniowania elektromagnetycznego z zakresu fal akustycznych na organizmy żywe. Wpływy baryczne na zwierzęta. Biotyczne i chemiczne mikroczynniki środowiska hodowlanego oraz ich wpływ na zwierzęta i środowisko zewnętrzne Geomagnetometria i pomiary natężenia pola elektromagnetycznego. Pomiary natężenia hałasu Radonometria - pomiary promieniotwórczości powietrza Ozon. Pomiary stężenia ozonu i ozonometryczna metoda określanie zasięgu zanieczyszczeń chemicznych powietrza wokół gospodarstw hodowlanych Wykorzystanie metody balistokardiograficznej w ocenie wpływu pól elektromagnetycznych na organizmy zwierząt |
||
Literatura: |
Jóźwiak Z., Bartosz G.: Biofizyka Kośmider J., Mazur- Chrzanowska B., Wyszyński B.: Odory Engel Z.: Ochrona środowiska przed drganiami i hałasem Wadas R. Biomagnetyzm. Tymczyna L., Bartecki P.:Bioaerozole i endotoksyny bakteryjne jako czynnik zagrożeń w rolnictwie Hołownia J. Nauki przyrodnicze a strefy geopatyczne i radiestezja Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu Kołacz R. , Dobrzański Z.: Higiena i Dobrostan Zwierząt Gospodarskich |
||
Efekty uczenia się: |
Potrafi wymienić i scharakteryzować mikroczynniki środowiska o charakterze fizycznym. Posiada wiedzę na temat wpływu mikrofizykalnych czynników środowiskowych na organizmy zwierzęce Definiuje mikroczynniki środowiska hodowlanego o charakterze biotycznym oraz posiada wiedzę o ich wpływie na organizmy zwierząt i środowisko zewnętrzne Potrafi scharakteryzować mikro i ultra czynniki środowiskowe o charakterze chemicznym oraz opisać ich wpływ na organizmy żywe Opisuje i charakteryzuje, mierzy i ocenia i mikrofizykalne czynniki środowiskowe w aspekcie oddziaływania na organizmy zwierząt hodowlanych i wolnożyjacych Opisuje i charakteryzuje biotyczne mikroczynniki środowiska hodowlanego w odniesieniu do wpływu na zdrowie zwierząt oraz skażenie środowiska Analizuje, weryfikuje i mierzy wybrane mikroczynniki o charakterze chemicznym w środowisku naturalnym i hodowlanym Jest zorientowany na działania prowadzące do zmniejszenia ryzyka oraz przewidywania skutków działalności człowieka w obszarze zootechniki i środowiska bytowania zwierząt Wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Poziom wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych na uzyskanie oceny: < 55% niedostateczny 55-65% dostateczny >65 -70% ponad dostateczny >70-80% dobry >80-90% ponad dobry >90 % bardzo dobry Forma zaliczania : pisemna |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zostaną zapoznani z metodami pomiarowymi oraz oddziaływaniem na organizmy zwierzęce naturalnych i antropogennych czynników środowiskowych z zakresu mikroczynników fizycznych, biotycznych i chemicznych, mających istotny wpływ na kształtowanie środowiska naturalnego oraz stan zdrowotny ludzi i zwierząt. | |
Pełny opis: |
Geo- i elektromagnetyczne środowisko Ziemi. Wpływ naturalnych i sztucznych zaburzeń pola geomagnetycznego na organizmy zwierząt. Wpływ promieniowania jonizującego o charakterze korpuskularnym i falowym na organizmy żywe. Promieniotwórczość naturalna i sztuczna. Jonizacja powietrza Wpływ promieniowania elektromagnetycznego z zakresu fal akustycznych na organizmy żywe. Wpływy baryczne na zwierzęta. Biotyczne i chemiczne mikroczynniki środowiska hodowlanego oraz ich wpływ na zwierzęta i środowisko zewnętrzne Geomagnetometria i pomiary natężenia pola elektromagnetycznego. Pomiary natężenia hałasu Radonometria - pomiary promieniotwórczości powietrza Ozon. Pomiary stężenia ozonu i ozonometryczna metoda określanie zasięgu zanieczyszczeń chemicznych powietrza wokół gospodarstw hodowlanych Wykorzystanie metody balistokardiograficznej w ocenie wpływu pól elektromagnetycznych na organizmy zwierząt | |
Literatura: |
Jóźwiak Z., Bartosz G.: Biofizyka Kośmider J., Mazur- Chrzanowska B., Wyszyński B.: Odory Engel Z.: Ochrona środowiska przed drganiami i hałasem Wadas R. Biomagnetyzm. Tymczyna L., Bartecki P.:Bioaerozole i endotoksyny bakteryjne jako czynnik zagrożeń w rolnictwie Hołownia J. Nauki przyrodnicze a strefy geopatyczne i radiestezja Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu Kołacz R. , Dobrzański Z.: Higiena i Dobrostan Zwierząt Gospodarskich |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.