Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.MEC.SI.HZOKY.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Jednostka: Zakład Organizacji Produkcji i Informatyki Stosowanej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z nowoczesnymi technologiami i środkami technicznymi będącymi na wyposażeniu ferm zwierząt hodowlanych. Poznają systemy zapewnienia właściwego mikroklimatu budynków inwentarskich oraz jego wpływu na dobrostan zwierząt. Omawiane są metody usuwania odchodów zwierzęcych oraz możliwości ich magazynowania. Przedstawiane są również techniki i technologie pozyskiwania i konserwacji wysokiej jakości pasz objętościowych suchych i soczystych. Poznają także systemy automatyczne m.in. doju i zadawania pasz.

Pełny opis:

Wykłady

Budynki inwentarskie - systemy wentylacji i wyposażenie techniczne.

Systemy doju (dojarki, hale udojowe, roboty udojowe).

Schładzanie mleka surowego, mycie urządzeń udojowych, dodatkowe wyposażenie systemów doju

Technologie i maszyny do produkcji i konserwacji pasz objętościowych.

Wyposażenie techniczne ferm do przygotowania i zadawania pasz.

Maszyny i urządzenia w produkcji trzody chlewnej.

Wyposażenie techniczne ferm drobiu i stajni.

Technologie i wyposażenie w systemach usuwania odchodów zwierzęcych z budynków inwentarskich. Przechowywanie odchodów zwierzęcych.

Systemy pojenia zwierząt.

Literatura:

Podstawowa

1. Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

2. Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

3. Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Pomocnicza

1. Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

a) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004.

b) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

c) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

d) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

2. Daniel, Z. (2013). Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju. Inżynieria Rolnicza 3(145)T1, 17-23.

3. Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Definiuje pojęcia z zakresu maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej.

Opisuje budowę, zasadę działania, regulacje maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej.

Wskazuje oddziaływanie maszyn i budynków na dobrostan zwierząt.

Kompetencje społeczne:

Ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia technicznego gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru z pytaniami otwartymi,; na ocenę pozytywną należy uzyskać ponad 50% możliwych punków za prawidłowe odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 100%.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)