Chemia organiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.CHO.SL.HBIOY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia organiczna |
Jednostka: | Zakład Chemii Biopolimerów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat właściwości związków organicznych wynikających z budowy ich cząsteczek, stanu skupienia i środowiska, w którym występują oraz praw opisujących te właściwości, a także wyrobienie umiejętności wykonywania podstawowych czynności laboratoryjnych i obliczeń chemicznych niezbędnych do rozwiązywania przez studentów problemów w trakcie ich dalszego studiowania oraz pracy zawodowej. Zajęcia obejmują bloki tematyczne prezentujące aktualny stan wiedzy na temat nazewnictwa, budowy i właściwości chemicznych cząsteczek związków należących do różnych grup połączeń organicznych, takich jak węglowodory, alkohole i fenole, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe i ich pochodne (sole, bezwodniki, chlorki i amidy kwasowe, estry), aminy, aminokwasy, białka, lipidy, węglowodany oraz ich praktycznego wykorzystania. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Mc Murray J. „Chemia organiczna” tom 1-5, WNT, 2005. 2. Hart H.i współpracownicy „Chemia organiczna – krótki kurs”, Wydawnictwa Lekarskie, PZWL, Warszawa, 2008. 3. Mastalerz P. „Podręcznik chemii organicznej” Wyd. Chemiczne, Wrocław 2000. 4. Erndt A., Francik H., Górecka W., Sepioł J., Baran W. Ćwiczenia z chemii organicznej, Wyd. AR Kraków, 1977. Literatura uzupełniająca: 1. Litwin M., Styka-Wlazło Sz., Szymońska J. Chemia organiczna - kształcenie ogólne w zakresie podstawowym i rozszerzonym. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i technikum, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa, 2005. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje podstawowe pojęcia i prawa dotyczące reakcji pomiędzy związkami organicznymi. Klasyfikuje poszczególne grupy substancji organicznych. Wyjaśnia zależność pomiędzy budową związku a jego właściwościami chemicznymi. Opisuje właściwości poszczególnych grup związków organicznych. Prezentuje równania reakcji rozpoznawczych dla różnych połączeń organicznych. Prezentuje równania reakcji przebiegających z udziałem związków organicznych będących składnikami żywności i przewiduje ich skutki. Diagnozuje procesy chemiczne zachodzące w procesie produkcji i przetwarzania żywności oraz w środowisku przyrodniczym. Przewiduje szkodliwość substancji chemicznych stosowanych jako składniki żywności. Umiejętności Posługuje się podstawowym sprzętem i szkłem laboratoryjnym stosowanym w laboratorium chemii organicznej. Stosuje fizykochemiczne metody rozdzielania mieszanin związków organicznych na składniki Rozwiązuje praktyczne zadania dotyczące analizy jakościowej substancji organicznych. Opisuje wykonane doświadczenia chemiczne. Interpretuje obserwowane wyniki reakcji chemicznych. Używa właściwych metod postępowania z substancjami szkodliwymi i odpadami chemicznymi. Przygotowuje pisemne sprawozdania na temat przeprowadzonych doświadczeń laboratoryjnych. Wykorzystuje nowoczesne technologie informatyczne i zasoby internetowe. Prezentuje umiejętność współpracy w zespole. Kompetencje społeczne Akceptuje potrzebę odpowiedzialnego zachowania w laboratorium chemicznym oraz używania organicznych substancji chemicznych. Wspiera działania na rzecz informowania społeczeństwa o rzeczywistym zagrożeniu wytwarzanej żywności oraz środowiska przyrodniczego przez stosowanie organicznych substancji chemicznych. Identyfikuje i rozwiązuje problemy dotyczące stosowania związków chemicznych jako składników żywności. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ćwiczeniach piszę się kolokwia. 50% uzyskanych punktów daje ocenę dst. Jest to podstawą uzyskania zaliczenia w I terminie. Nie ma zwolnienia z egzaminu - do egzaminu przystępują wszyscy, którzy uzyskali ocenę dst i wyżej. Egzamin piszemy z wybranych zagadnień, które zostaną podane wcześniej do przestudiowania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.