Biochemia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.BIO.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów i ćwiczeń jest zaznajomienie studentów ze strukturą, właściwościami i funkcjami biologicznymi węglowodanów, białek, tłuszczów, nukleotydów i kwasów nukleinowych oraz podstawowymi metodami analizy jakościowej i ilościowej tych związków. Zostanie omówiona budowa enzymów, mechanizm ich działania, kinetyka i regulacja aktywności enzymatycznej oraz metody oznaczania aktywności wybranych enzymów. Ponadto, zostaną omówione związki wysokoenergetyczne, procesy metaboliczne dostarczające energię: oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu, cykl Krebsa, mitochondrialny łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna oraz metabolizm węglowodanów, lipidów i białek. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Rola wody. Jonizacja wody. Kwasy, zasady i pH. Bufory. Grupy funkcyjne. Główne wiązania występujące w biocząsteczkach. 2. Węglowodany: struktura, właściwości i funkcja, cukry proste, pochodne cukrów, polisacharydy. 3. Nukleotydy i kwasy nukleinowe. Aminokwasy: budowa, podział, właściwości. Peptydy i białka: rola, wiązanie peptydowe, struktura białek, peptydy biologicznie aktywne, denaturacja białek, izolacja i oczyszczanie białek. 4. Przenośniki tlenu - mioglobina i hemoglobina: rola, struktura, oksygenacja, regulacja wiązania tlenu, efekt Bohra. 5. Enzymy: pojecie enzymu, rola, budowa, mechanizm katalizy enzymatycznej, kinetyka enzymów, inhibicja, regulacja aktywności enzymatycznej, proenzymy, izoenzymy, klasyfikacja. 6. Wytwarzanie energii w komórce. ATP jako przenośnik energii i inne związki bogate w energię, etapy pobierania energii z pożywienia. Oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu, cykl kwasów trójkarboksylowych Mitochondrialny łańcuch oddechowy. Fosforylacja oksydacyjna. 7. Glikoliza. Losy pirogronianu. Glukoneogeneza. Regulacja glikolizy i glukoneogenezy. Cykl Cori. Szlak pentozofosforanowy. Synteza (glikogenogeneza) i rozkład glikogenu (glikogenoliza). Kontrola allosteryczna i hormonalna metabolizmu glikogenu. 8. Metabolizm lipidów: struktura i funkcje kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli, rozpad kwasów tłuszczowych, ciała ketonowe - ketogeneza, synteza kwasów tłuszczowych, kontrola metabolizmu tłuszczów. 9. Metabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Integracja metabolizmu. Tematyka ćwiczeń: 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. Zasady BHP. Właściwości chemiczne i analiza jakościowa cukrów prostych i złożonych. Identyfikacja cukrów. 2. Analiza jakościowa aminokwasów. Badanie właściwości białek. Denaturacja. Kolorymetria. Ilościowe oznaczanie białka w surowicy krwi zwierząt. Kwasy nukleinowe - analiza składu. 3. Badanie właściwości i analiza składu tłuszczów prostych i złożonych. Analiza jakościowa i badanie właściwości steroidów (cholesterol, kwasy żółciowe, hormony steroidowe). 4. Hemoglobina i jej pochodne. Identyfikacja produktów rozpadu hemu. Ilościowe oznaczanie kwasu askorbinowego w materiale biologicznym. 5. Reakcje charakterystyczne dla wybranych enzymów: katalaza, peroksydaza, oksydaza fenolowa i polifenolowa, ureaza, inwertaza. Określanie aktywności wybranych enzymów (amylaza ślinowa, aminotransferazy, fosfatazy). |
Literatura: |
LIteratura podstawowa 1. Biochemia – Stryer L. 2. Biochemia kręgowców - Minakowski W., Weidner S. 3. Skrypt do ćwiczeń z biochemii (2017) – Mika M., Grzegorzewska AK. Literatura uzupełniająca 1. Biochemia - Bańkowski E. 2. Krótkie wykłady. Biochemia- Hames B.D., Hooper N.M. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Absolwent zna i/ lub rozumie: strukturę, właściwości i rolę podstawowych związków budujących organizm, metody analizy jakościowej węglowodanów, białek, kwasów nukleinowych, tłuszczów, enzymów, steroidów oraz hemoglobiny i jej pochodnych, techniki analizy ilościowej wybranych biocząsteczek i enzymów we krwi, główne związki wysokoenergetyczne i ich rolę w organizmie. Posiada wiedzę o etapach pobierania energii z pożywienia, łańcuchu oddechowym i fosforylacji oksydacyjnej, przebieg i regulację podstawowych procesów biochemicznych związanych z metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczów w organizmie. Umiejętności Absolwent potrafi: analizować związki budujące organizmy żywe pod względem struktury, właściwości i ich roli w organizmie; stosować analizy laboratoryjne w celu wyjaśnienia budowy i właściwości tych związków, posługiwać się odpowiednimi metodami kolorymetrycznymi do analiz ilościowych wybranych bio cząsteczek we krwi zwierząt oraz przeprowadzać oznaczenia aktywności wybranych enzymów w surowicy krwi zwierząt, interpretować wyniki uzyskane z przeprowadzonych analiz laboratoryjnych. Kompetencje społeczne Absolwent potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem wykonującym analizy laboratoryjne, ma świadomość zagrożeń wynikających ze stosowania niebezpiecznych odczynników chemicznych, wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo i zdrowie własne i innych, wykazuje troskę o środowisko, powierzony sprzęt laboratoryjny i odczynniki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: zaliczenie w formie pisemnej – student odpowiada na 10 pytań obejmujących zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi na co najmniej 5 pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia laboratoryjne i odpowiedzieć na pytania kolokwiów zaliczeniowych; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.