Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.TRA.SM.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce nie spożywcze). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną |
Pełny opis: |
Idea produktów regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej Możliwości promowania i ochrony polskich produktów regionalnych Rasy rodzime zwierząt i ich znaczenie dla zachowania bioróżnorodności i ratowania zasobów genetycznych - możliwości wykorzystania Produkcja tradycyjnych wędlin wieprzowych: wędzonki, szynki suszone, produkty mniej trwałe Tradycyjna żywność obszarów wiejskich, lokalne wyroby kulinarne Polski Południowej Zasady prowadzenia wypasu kulturowo-komercyjnego owiec w Karpatach Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie Produkcja owczarska w górach jako przykład rolnictwa zrównoważonego ekologicznego Zasady wyrobu regionalnych produktów owczarskich: wyroby spożywcze i rękodzielnicze Rodzime rasy drobiu Gęsie produkty tradycyjne. Tradycyjne produkty od ptaków grzebiących Specyfika lokalnych rasy bydła użytkowanych na terenie byłej Galicji Lokalne potrawy galicyjskie wytwarzane na bazie mleka lub mięsa wołowego Regulacje prawne dotyczące rynku żywności i produktów regionalnych |
Literatura: |
1. Bonczar G.: 2006a. Jakość oszczypków z uwzględnieniem oceny mleka owczego i żętycy. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 18-22. 2. 2.Bonczar G.: 2006b. Regionalne produkty z mleka owczego w kraju i na świecie. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 23-29. 3. 3.Borys B.: 2004. Wypasowe systemy produkcji a jakość spożywczych produktów owczarskich. IB. Kraków 2004, 85-93. 4. 4.Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141. 5. Kuźnicka E., Zajączkowska K. (2009) Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego, jako element dziedzictwa kulturowego wsi, ochrona ich nazw, promocja produktów oraz wsparcie producentów. Przegląd Hodowlany 11, s 18-22 6. Kalinowska B., Klocek C., 2000, Szynka niejedno ma imię Trzoda Chlewna 12, 2000, 56-58. 7. Kalinowska B., Klocek C. Kiełbasa. Trzoda Chlewna 12, 2002, 106-108 8. 8.Mirek Z.: 2004. Problemy ochrony różnorodności biologicznej obszarów pasterskich Polski w kontekście rozwoju zrównoważonego. Wyd. IB. 2004 |
Efekty uczenia się: |
Zna metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego Opisuje relację pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem Wymienia i zna techniki i technologie optymalne dla uzyskania najwyższej jakości produktów w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem. Potrafi dokonać podstawowej oceny jakościowej surowców pochodzenia zwierzęcego Decyduje o metodach , technikach , technologiach w produkcji żywności o wysokiej jakości Wykorzystuje wiedze dla wytwarzania ekologicznych produktów zwierzęcych o wysokiej jakości |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.