Akwakultura w Polsce i na świecie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.POL.SM.HRBWZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Akwakultura w Polsce i na świecie |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Historia rozwoju akwakultury w Polsce i na świecie 2. Trendy w rozwoju akwakultury w różnych rejonach świata 3. Akwakultura w Chinach 4. Hodowla ryb w systemach recyrkulacyjnych 5. Ryby dwuśrodowiskowe w akwakulturze 6. Ryby słodkowodne – biotechnologia chowu Ćwiczenia 1. Hodowla halibuta 2. Sum afrykański – technologia chowu 3. Biotechnologia hodowli glonów 4. Zintegrowana akwakultura słodkowodna i morska 5. Nowe gatunki w akwakulturze |
Literatura: |
• FAO, State of world aquaculture • "Intensive aquaculture farming" materiały z międzynarodowego kursu (6-27 marca, 2001) w Izraelu. • Aquaculture in Australia, materiały z UTAS (University of Tasmania), School of Aquaculture in Lonceston. • Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Kowalska A. (2011). Nowe gatunki w akwakulturze – rozród, podchów, profilaktyka. Wydawnictwo IRS Olsztyn 2011 • Podhorec P., Gosiewski G., Ben Ammar I., Sokolowska-Mikolajczyk M., Chyb J., Milla S., Boryshpolets S., Rodina M., Linhartova Z., Biro D. (2017). The effect of GnRHa with or without dopamine inhibitor on reproductive hormone levels and sperm quality in tench Tinca tinca. Aquaculture 470: 91-94 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: podstawowe teorie w zakresie chowu i hodowli organizmów wodnych w zaawansowanym stopniu zakres technik i metod analitycznych wykorzystywanych w naukach o zwierzętach będących przedmiotem akwakultury systemy chowu ryb słono -, i słodkowodnych sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu oraz posiada wiedzę dotyczącą oddziaływania czynników środowiska na organizmy wodne w zaawansowanym stopniu aspekty teoretyczne dotyczące metod chowu i hodowli organizmów wodnych w Polsce i na świecie UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: stosować metody biotechnologii rozrodu praktykowane w akwakulturze kręgowców wodnych oceniać i dobierać sposoby gospodarowania populacjami organizmów wodnych, zaplanować produkcję i dokonać optymalnego systemu reprodukcji z uwzględnieniem aktualnych uwarunkowań ekonomicznych dotyczących akwakultury analizować i oceniać zasady utrzymania ryb hodowlanych, organizować chów organizmów wodnych z zachowaniem zasad dobrostanu i ochrony środowiska wodnego oraz potrafi krytycznie analizować i założenia i stan gospodarki rybackiej, a następnie samodzielnie formułować wnioski i zalecenia dotyczące jej racjonalizacji definiować, analizować oraz rozwijać aktualne problemy w zakresie akwakultury z uwzględnieniem uwarunkowań środowiskowych i ekonomicznych KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie podjęcia działań prowadzących do zmniejszenia ryzyka oraz przewidywania skutków działalności człowieka w obszarze szeroko pojętej akwakultury postępowania zgodnie z zasadami etyki w pracy zawodowej i społecznej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.