Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona środowiska

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.1s.OCH.SI.HZOPY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ochrona środowiska
Jednostka: Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Międzynarodowe konwencje oraz polskie regulacje prawne związane z ochroną środowiska. Aktualne problemy sozologiczne. Nieorganiczne i organiczne zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby, oraz sposoby ich redukcji. Organizacja ochrony środowiska i monitoringu zanieczyszczeń. Poznanie podstawowych zagadnień ochrony środowiska oraz znajomość aktów prawnych regulujących zasady ochrony środowiska w Polsce i na świecie. Student posiądzie również wiedzę na temat emisji, redukcji i neutralizacji substancji szkodliwych dla środowiska

Pełny opis:

Wprowadzenie (definicje, podstawowe pojęcia)

Historia użytkowania środowiska

Antropogeniczne obciążenie środowiska

Zmiany stanu środowiska w Polsce i na świecie

Degradacja zasobów wód słodkich. Ochrona wód.

Pustynnienie i degradacja gleb

Zanieczyszczenie powietrza. Ochrona środowiska powietrznego 2 godz.

Lasy i ich rola w kształtowaniu środowiska. 2 godz.

Ozonosfera i środowisko elektromagnetyczne Ziemi.

Globalne ocieplenie.

Wpływ produkcji rolniczej na środowisko.2 godz.

Społeczne, filozoficzne i etyczne aspekty ochrony środowiska

Literatura:

1. Górka K. Poskrobko B.: Ochrona środowiska. 2001

2. Bieszczad S., Sobota J.: Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego, wyd. AR Wrocław, 1998

3. Kozłowski S.: Gospodarka zasobami przyrody. Studia KPZK PAN, 1984

4. Poskrobko B. i inn.: Ochrona biosfery. Polsk. Wyd. Ekon. W-wa, 2007

5. Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska, 2004

6. Chełmicki W.: Woda. Zasoby, degradacja, ochrona. PWN, W-wa, 2001

7. Kluczek J.P.: Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska. Wyd. ART Bydgoszcz, 1999

Efekty uczenia się:

Student definiuje cele, zakres i podstawowe pojęcia z dziedziny ochrony środowiska. Zna podstawowe akty prawne i organizacje zajmujące się ochroną środowiska w kraju i na świecie

Zna podstawowe zagadnienia z zakresu zanieczyszczenia i ochrony środowiska powietrznego

Posiada podstawową wiedzę dotyczącą zanieczyszczeń, przyczyn degradacji i ochrony gleb.

Zna podstawowe zagadnienia dotyczące zagrożeń oraz ochrony hydrosfery

Posiada wiedzę dotyczącą wpływu techniki i rozwoju gospodarczego na środowisko naturalne.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej – student odpowiada na pytania obejmujące najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną student musi wykazać się wiedza na poziomie 65% maksymalnej liczby punktów.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)