Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.OBR.SMN.HZOXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego na rynku krajowym i międzynarodowym i podstawy przetwórstwa. Omówione zostaną metody konserwacji surowców i produktów zwierzęcych (mleka, mięsa, jaj, wełny i pierza) oraz podstawowe techniki przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego a także przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów finalnych. Student zapozna się z obowiązującymi systemami kontroli jakości. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Obrót i handel produktami pochodzenia zwierzęcego na rynku krajowym i międzynarodowym. 2.Odbiór i przechowywanie mleka w zakładzie mleczarskim. Produkcja mleka spożywczego: oczyszczanie mleka, normalizacja, homogenizacja, obróbka cieplna, pakowanie. Koncentraty mleczne. 3.Produkcja śmietany spożywczej, mlecznych napojów fermentowanych i masła. 4.Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających i twarogowych. Produkty uboczne przetwórstwa mlecznego. 5.Utrwalanie produktów mięsnych i tłuszczowych. Uboczne produkty ubojowe. 6.Przetwórstwo mięsne i tłuszczowe: produkcja bekonu i wędlin. 7.Konserwy mięsne. Produkcja tłuszczów topionych. 8.Konfekcjonowanie mięsa. Okresy trwałości przetworów mięsnych. 9.Wskaźniki uzysku przetworów mięsnych. Transport surowców i przetworów mięsnych. 10.Przygotowanie jaj do obrotu handlowego. 11.Przechowywanie jaj. 12.Przetwory jajowe. 13.Klasyfikacja wełny owczej, koziej i innych gatunków 14.Konserwacja, magazynowanie i klasyfikacja skór zwykłych. 15.Klasyfikacja pierza. Ćwiczenia: 1.Analiza sensoryczna i fizykochemiczna mleka spożywczego, śmietany, kefiru i jogurtu od różnych producentów na podstawie odpowiednich norm. Oznaczenie skuteczności pasteryzacji mleka. 2.Analiza sensoryczna i fizykochemiczna wybranych wędlin a w niej: oznaczenie zawartości wody w wędlinach, oznaczenie zawartości tłuszczu metodą Gerbera i oznaczenie zawartości soli (NaCl) metodą Mohra. Porównanie uzyskanych wartości z wymaganiami normy i wyciągnięcie wniosków dotyczących jakości ocenianych wędlin. 3.Charakterystyka jaja kurzego(obliczanie indeksu), badanie jego składu i wyglądu treści jaja po wbiciu na płytkę szklaną. Ocena najczęstszych wad. 4.Badanie wybranych cech fizykochemicznych wełny owczej. 5.Ocena i klasyfikacja pierza. |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Zin M. 1995. Przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwo AR w Rzeszowie. 2. Olszewski A. 2002. Technologia przetwórstwa mięsa. WNT, Warszawa. 3. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce. 2002. Ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa. Uzupełniająca: 1. Praca zbiorowa pod redakcją Piotra Znanieckiego. 1983. Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL, Warszawa. 2. Praca zbiorowa pod redakcją Franciszka Świderskiego. 1998. Towaroznawstwo produktów spożywczych. SGGW, Warszawa 3.Sawicka J., Wodziak K., Zapletal P. - Ocena i Wykorzystanie surowców pochodzenia zwierzęcego cz. 1. Wykłady. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna: zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego podstawowe technologie przetwarzania żywności, składowania, konfekcjonowania i znakowania produktów, zasady produkcji zdrowej żywności. Absolwent potrafi: dobierać i stosować metody utrwalania surowców pochodzenia zwierzęcego i żywności przetworzonej, dokonywać wyboru technologii przetwarzania żywności, składowania, konfekcjonowania i znakowania produktów. Absolwent jest gotów do: samodzielnego podejmowania decyzji, organizowania pracy zespołowej, pełnienia funkcji kierowniczej, a także do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, postępowania zgodnie z zasadami etyki w pracy zawodowej i społecznej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60 %. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie prawidłowych odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.