Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.MIK.SI.HZOHZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć z mikrobiologii jest zapoznanie studentów z światem drobnoustrojów, ich rolą w najważniejszych procesach biologicznych związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach. |
Pełny opis: |
WYKŁADY 1. Mikrobiologia jako dyscyplina naukowa. Miejsce drobnoustrojów w świecie przyrody. Zarys rozwoju mikrobiologii i badań nad drobnoustrojami. 2. Podstawy klasyfikacji i zarys systematyki drobnoustrojów. 3. Wpływ czynników środowiskowych na procesy życiowe drobnoustrojów. Morfologia i fizjologia wybranych grup drobnoustrojów (bakterii, promieniowców i grzybów). 4. Mikrobiologia różnych środowisk składających się na otoczenie zwierząt: wody, gleby, powietrza, paszy, pomieszczeń inwentarskich. 5. Najważniejsze procesy biochemiczne przeprowadzane przez drobnoustroje i ich udział w krążeniu biogenów w przyrodzie. 6. Ekologia drobnoustrojów; interakcje pomiędzy drobnoustrojami a organizmami wyższymi w biocenozach. 7. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów; przegląd i charakterystyka bakterii chorobotwórczych. Wrażliwość i oporność bakterii chorobotwórczych. ĆWICZENIA 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii. Podstawowa aparatura i metody stosowane w badaniach mikrobiologicznych. Metody izolacji drobnoustrojów, techniki hodowli i sposoby prowadzenia czystych kultur drobnoustrojów. 2. Teoretyczne podstawy barwienia drobnoustrojów. Wykonanie preparatów bakteriologicznych – utrwalonych i barwionych. Barwienie proste-pozytywne. Technika posługiwania się mikroskopem imersyjnym. 3. Morfologia bakterii. Barwienie negatywne. Obserwacja ruchu bakterii w kropli wiszącej. 4. Barwienie bakterii metodą złożoną wg Grama. Charakterystyka bakterii G+ i G-. 5. Charakterystyka promieniowców. Charakterystyka drożdży. Próby na żywotność i odżywianie drożdży. 6. Charakterystyka grzybów z klas Phycomycetes i Deuteromycetes. 7. Fermentacja mlekowa. 8. Zaliczenie ćwiczeń |
Literatura: |
1. Hans G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna 2. Władysław H.J. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii 3. Krystyna Kotełko, Biologia bakterii 4. Singelton P. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie 5. Antoni Schollenberger, Mikrobiolologia i choroby zakaźne zwierząt 6. Ewa Kisielewska, Monika Kordowska-Wiater, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności 7. John Postgate, Człowiek i drobnoustroje 8. Polskie Normy, dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i/lub rozumie: - morfologię i fizjologię różnych grup drobnoustrojów, - potrafi rozróżniać mikroorganizmy, - potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania drobnoustrojów w środowisku przyrodniczym oraz najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w środowisku przyrodniczym. UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: - interpretować i samodzielnie wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii w celu praktycznego jej wykorzystania w życiu codziennym. - ocenić zagrożenia i objaśnić korzyści płynące z zastosowanie mikrobiologicznych procesów w różnych obszarach działalności gospodarczej człowieka. - rozróżnić poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów, praktycznie wykorzystać metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym, - samodzielnie posługiwać się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, interpretować wyniki analiz i doświadczeń. KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: - samodzielnej oceny i interpretacji wiedzy z zakresu mikrobiologii, jej wkładu w rozwój nowoczesnych dyscyplin naukowych jak: biologia molekularna, genetyka, czy biotechnologia. - organizacji pracy w grupie i kierowania małym zespołem w laboratorium celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii, - wdrożenia zdobytej wiedzy z zakresu mikrobiologii do praktyki zawodowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
ZALICZENIE ĆWICZEŃ Na ocenę pozytywną należy zaliczyć kolokwium pisemne obejmujące treści poruszane na ćwiczeniach; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%. ZALICZENIE WYKŁADÓW Zaliczenie w formie pisemnej – test wielokrotnego wyboru obejmujący najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi na co najmniej 60%; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewidziano |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT ŚR CZ WYK
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek, Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek, Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.