Mikrobiologia z elementami wirusologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.MIK.SI.HZOBY.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia z elementami wirusologii |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych. Studia mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie, oraz wskazać na ścisłe powiązanie zależności mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Wykłady (15 godzin): 1. Mikrobiologia ogólna (2h) 2. Historia mikrobiologii (2h) 3. Morfologia mikroorganizmów (2h) 4. Fizjologia drobnoustrojów (2h) 5. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów (2h) 6. Mikrobiologiczne podstawy biotechnologii (2h) 7. Wirusy w biotechnologii (2h) 8. Naturalna mikroflora człowieka i zwierzą (1h) Ćwiczenia (30 godzin): 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy na zajęciach z mikrobiologii. Metody izolacji (2h) 2. Barwienie bakterii metodą prostą pozytywną. Morfologia bakterii (2h) 3. Barwienie złożone metodą Grama (2h) 4. Badanie ruchu bakterii. Barwienie proste negatywne (2h) 5. Promieniowce - morfologia i barwienie (2h) 6. Morfologia grzybów klasa Ascomycetes i Phycomycetes (2h) 7. Morfologia grzybów klasa Deuteromycetes (2h) 8. Homofermentacja mlekowa (2h) 9. Heterofermentacja mlekowa (2h) 10. Szkodniki kiszonek (fermentacja masłowa) (2h) 11. Mikrobiologiczna analiza wody w aspekcie sanitarno-higienicznym (2h) 12. Odczyt mikrobiologicznej analizy wody (2h) 13. Mikroflora mięsa - ocena mikroskopowa (2h) 14. Odzwierzęce choroby wirusowe cz.1 (2h) 15. Odzwierzęce choroby wirusowe cz.2 (2h) |
Literatura: |
1. H.G. Schlegel - Mikrobiologia ogólna. PWN Wa-wa 2. W.J.H. Kunicki - Goldfinger - Zycie bakterii. PWN Wa-wa 3. Z. Libudzisz - Mikrobiologia techniczna T1. PWN Wa-wa 4. M.K. Błaszczyk - Mikrobiologia środowiska. PWN Wa-wa 5. R. Kocwa - Haluch - Wirusologia w inżynierii środowiska. Politechnika Krakowska 6. Z. Anusz - Mikrobiologia i parazytologia lekarska. PZWL Wa-wa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup drobnoustrojów. Potrafi rozróżniać grupy systematyczne mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania drobnoustrojów. Umiejętności: Student potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów. Potrafi posługiwać się mikroskopem. Potrafi prawidłowo wykorzystywać sprzęt mikrobiologiczny. Kompetencje: Student nabędzie świadomość zasad funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, oraz umiejętność wykorzystania technik stosowanych w badaniach mikrobiologicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny testowy 60% oceny końcowej Warunkiem uzyskania zaliczenia z ćwiczeń jest obecność i czynny udział w zajęciach laboratoryjnych. Na bieżąco oceniane są umiejętności praktyczne studenta oraz - na koniec zajęć - wiedza teoretyczna. Przewidziane jest pisemne zaliczenie przedmiotu 40% oceny końcowej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.