Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Analityka pasz - laboratorium paszowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.1s.ANA.SM.HZOZZ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Analityka pasz - laboratorium paszowe
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Żywienie i dietetyka zwierząt 1 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 1.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pracą laboratorium paszowego. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zasadami pobierania próbek pasz do analizy i zasadami postępowania z próbką w chemicznym laboratorium paszowym oraz metodykami wykonywania analiz chemicznych.

Studenci nauczą się naważać próbki pasz do analizy oraz wykonają osobiście wybrane analizy. Przeprowadzą obliczenia zawartości masy organicznej, przeliczenia składu na 100%sm. Dowiedzą się jak należy interpretować uzyskane wyniki oraz jakie błędy są najczęściej popełniany w trakcie analizy.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pracą laboratorium paszowego. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zasadami pobierania próbek pasz do analizy i zasadami postępowania z próbką w chemicznym laboratorium paszowym oraz metodykami wykonywania analiz chemicznych.

Studenci nauczą się naważać próbki pasz do analizy oraz wykonają osobiście wybrane analizy (sucha masa, popiół surowy, pH) w pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich. Przeprowadzą obliczenia zawartości masy organicznej, przeliczenia składu na 100%sm. Dowiedzą się jak należy interpretować uzyskane wyniki oraz jakie błędy są najczęściej popełniany w trakcie analizy.

Literatura:

1. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego. Kamiński J. i in. Wyd. Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 1991.

2. Metodyki wykonywania analiz chemicznych

3. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL, 2006

Efekty uczenia się:

Po kursie student będzie znał zasady postępowania z próbką paszy od momentu pobrania do uzyskania wyników.

Potrafi określić które analizy chemiczne należy wykonać oraz zinterpretować uzyskane wyniki.

Zna źródła najczęściej popełnianych błędów i sposoby ich unikania.

Zna zasady ważenia.

Umie samodzielnie odważyć naważkę da analizy.

Potrafi samodzielnie wykonać proste analizy.

Potrafi wyrazić zawartość składników w paszy naturalnej oraz przeliczyć wyniki w próbce podsuszonej oraz w 100% suchej masy.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena:

1. na podstawie aktywności w laboratorium

2. poprawności i staranności prowadzenia zeszytu wyników analiz.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: Jarosław Kański
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: Justyna Barć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.