Anatomia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.ANA.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Anatomia, jako nauka o budowie organizmu żywego, Mianownictwo anatomiczne, Budowa anatomiczna i histologiczna narządów oraz układów zwierząt domowych oraz psa i kota, Opanowanie podstawowej wiedzy na temat budowy morfometrycznej zwierząt gospodarskich. Rozpoznawanie oraz zrozumienie funkcji narządów i układów zwierząt gospodarskich. Anatomiczne i funkcjonalne podstawy chowu i hodowli zwierząt domowych |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Wprowadzenie do przedmiotu z podaniem literatury. Cytologia - nauka o komórce. Ultrastruktura komórki: jądro, cytoplazma, błona komórkowa, organelle i wtręty cytoplazmatyczne. 2. Histologia. Wprowadzenie do histologii ogólnej. Rodzaje tkanek, tkanka nabłonkowa, nabłonek gruczołowy, tkanka łączna. Tkanka kostna i kościec, pochodzenie kości, kostnienie, kształt kości, Klasyfikacja morfologiczna kości, Układ kostny 3. Ogólna budowa mięśnia /brzusiec, ścięgna, przekroje, podział anatomiczny i fizjologiczny mięśni, mięśnie somatyczne i trzewne. 4. Artrologia - połączenia ciągłe, połączenia jamowe. maziowe, podział anatomiczny stawów, budowa, typy, 5. Splanchnologia, pojęcie i podział otrzewnej, stosunki otrzewnowe w jamie brzuszne, jama brzuszna a jama otrzewnowa, krezka, więzadło, 6. Układ pokarmowy: pochodzenie i podziały, jama gębowa i jej narządy, gardziel i gardło, przełyk, żołądek, jelita, wątroba i trzustka. 7. Układ oddechowy - stosunki opłucnowe w jamie piersiowej, narządy oddechowe (jama nosowa, krtań, tchawica, oskrzela, płuca 8. Układ krwionośny - podział i budowa, naczynia krwionośne, serce. Układ chłonny - budowa i podział, narządy i naczynia chłonne. Narządy krwiotwórcze - szpik kostny, grasica, śledziona, krew i chłonka 9. Układ moczowy - rozwój, topografia i budowa. 10. Narządy płciowe samic i samców. 11. Rozwój zarodkowy ssaków. Spermatogeneza, oogeneza, okres przedimplantacyjny i poimplantacyjny, łożyska, krążenie płodowe Układ dokrewny 12. Układ nerwowy ośrodkowy (mózgowie i rdzeń kręgowy, opony mózgowia i rdzenia) i obwodowy. Układ nerwowy autonomiczny 13. Narządy zmysłu: wzroku, węchu, smaku, słuchu i równowagi 14 Anatomia ptaków. Układ kostny 15. Splanchnologia ptaków domowych: układ pokarmowy, oddechowy, układ moczowo-płciowy Ćwiczenia 1. Osteologia: szkielet głowy, kręgosłupa i klatki piersiowej: bydła, owcy, świni i konia. 2. Osteologia: szkielet kończyny przedniej i tylnej bydła, owcy, świni i konia. Artrologia: połączenia kości u bydła, owcy, świni i konia. 3 Miologia: budowa ogólna mięśnia, umięśnienie głowy, tułowia i kończyn, narządy pomocnicze mięśni. 4 Układ pokarmowy: jama ustna i jej narządy, żołądek, jelita. 5 Gruczoły trawienne: jelitowe, wątroba i trzustka. 6. Narządy jamy piersiowej: śródpiersie, płuca, opłucna, jama opłucnowa 6 Układ naczyniowy krwionośny: serce, tętnice, żyły, naczynia włosowate 7 Układ naczyniowy chłonny: narządy chłonne, węzły chłonne naczynia chłonne, chłonka. 8 Układ moczowy: nerki / budowa makro- i mikroskopowa, typy nerek /, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa. 9 Układ rozrodczy męski: jądra /budowa makro- i mikroskopowa, spermatogeneza/, najądrze, nasieniowód, przewód moczopłciowy, gruczoły płciowe dodatkowe, moszna, narząd kopulacyjny 10. Układ rozrodczy żeński: jajnik / budowa makro- i mikroskopowa, oogeneza, owulacja /, jajowód, macica, pochwa, przedsionek pochwy, narządy płciowe zewnętrzne 11. Układ powłokowy. Cz. I. Budowa mikroskopowa skóry, gruczoły potowe, łojowe, włosy. 12. Układ powłokowy. Cz. II. Gruczoł mlekowy /budowa makro i mikroskopowa; unaczynienie i unerwienie. 13. Wytwory naskórka - opuszki palców, pazury, racice, kopyta, rogi/. 14. Egzenteracja owcy i ptaka. 15. Zaliczenia |
Literatura: |
Literatura:podstawowa: Przespolewska H. i wsp. 2006. Zarys anatomii zwierząt domowych. Wieś jutra, Warszawa Konig H.E., Liebech H-G., Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik. Galaktyka. Poznań. Kuryszko J., Zarzycki J., 2000. Histologia zwierząt, PWRiL. Warszawa. Lutnicki W. Układ powłokowy, PWN, Warszawa Bielańska - Osuchowska Z., Embriologia zwierząt, Uzupełniająca Krysiak K., Kobryń H., Kobryńczuk F., Anatomia zwierząt tom I., Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa. Krysiak K., Świeżyński K., Anatomia zwierząt tom II, Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa. Kobryń H., Kobryńczuk F., Anatomia zwierząt tom III, Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma ogólną wiedzę o budowie komórki zwierzęcej, nazywa i rozróżnia podstawowe tkanki i układy anatomiczne zwierząt gospodarskich oraz ptaków, potrafi określić podstawy budowy i funkcjonowania komórek i tkanek tworzących najważniejsze narządy i układy organizmu zwierzęcego i ptaków. Potrafi scharakteryzować zmiany rozwojowe i wzrostowe w budowie anatomicznej i funkcji narządów zwierząt gospodarskich i ptaków Potrafi opisać zależności pomiędzy anatomiczną budową i funkcją narządów i układów w produkcji zwierzęcej Potrafi zdefiniować podstawowe tkanki i narządy zwierzęce wykorzystywane w bioinżynierii zwierząt Wykazuje i opisuje różnice w budowie anatomicznej podstawowych ras i typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków Umiejętności Potrafi określić zależności pomiędzy budowa anatomiczna a funkcją organizmu zwierzęcego Ocenia budowę anatomiczna poszczególnych narządów i układów organizmu zwierzęcego podczas prowadzonego eksperymentu Potrafi określić i ocenić zmiany podczas zachodzące procesy bioinżynieryjnych w budowie organizmu zwierzęcego związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością Wykorzystuje znajomość budowy i funkcji organizmu zwierzęcego podczas wzrostu i procesów z wykorzystaniem technik bioinżynierskich Potrafi zinterpretować wpływ czynników środowiskowych na morfometrię charakterystyczna dla typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków Kompetencje społeczne Wykazuje aktywna postawę w zdobywaniu i rozszerzaniu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie budowy organizmów żywych Jest świadomy odpowiedzialności zawodowej i społecznej za produkcję Postępuje zgodnie z zasadami etyki w praktyce zawodowej i działaniach własnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.