Mikroskopia optyczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | D.Fx.MOP.SD.DRXXX.R | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikroskopia optyczna | ||
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: DOKTORANCKIE/ ECTS: 3 semestr profil: ogólnoakademicki/Forma i poziom: DR status: fakultatywny Wymagania wstępne: wiedza podstawowa z optyki Celem przedmiotu jest nabycie umiejętności pracy z mikroskopami optycznymi. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z optyką, budową mikroskopów optycznych, justowaniem mikroskopów i przygotowaniem preparatów mikroskopowych. W trakcie ćwiczeń zostanie zaprezentowana technika cyfrowej akwizycji obrazów mikroskopowych i ich komputerowe przetwarzanie. W trakcie ćwiczeń studenci zdobędą praktyczną wiedzę i umiejętności związane z mikroskopią świetlną. |
||
Pełny opis: |
Ćwiczenia: 1-2. Wstęp do optyki – światło, optyka geometryczna i falowa. 3-4. Soczewki, lustra, pryzmaty – proste urządzenia optyczne. 5-6. Budowa mikroskopu świetlnego. 7-8. Metody prawidłowego ustawiania mikroskopu. 9-10. Rodzaje i zasady przygotowywania preparatów mikrobiologicznych przyżyciowych - preparaty w kropli spłaszczonej, w kropli wiszącej (komora Lindnera). Barwienie preparatów przyżyciowych. 11-12. Wykonanie preparatów mikrobiologicznych utrwalonych. Preparaty półtrwałe i utrwalone. Barwienie preparatów utrwalonych. 13-14. Budowa, rodzaje i wykorzystanie komór zliczeniowych. 15-16. Określania liczby cząstek na jednostkę objętości cieczy z użyciem komory Bürkera. 17-18. Metoda obserwacji przyżyciowych wybranych funkcji mikroorganizmów w komorach Lindnera. 19-20. Mikroskopowe pomiary morfometryczne wybranych nicieni, pajęczaków i owadów. 21-22. Mikroskopowe preparaty roślinne - z tkanki miękiszowej, ze ściągniętej epidermy, z całego żywego liścia, z tkanki miękiszowej uwidaczniającego chromoplasty. Technika wykonania i obserwacji. 23-24. Mikroskopowe preparaty roślinne - obserwacja plazmolizy komórki, aparatów szparkowych i mikrosporogenezy w pylnikach pszenicy. 25-26. Wykorzystanie programów komputerowych do analiz obrazów uzyskiwanych za pomocą mikroskopu świetlnego – zliczanie. 27-28. Wykorzystanie programów komputerowych do analiz obrazów uzyskiwanych za pomocą mikroskopu świetlnego – pomiary, analiza porównawcza. 29-30. Mikroskopia fluorescencyjna. Struktura aktywności studenta: Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 42 godz., ECTS 1,4 w tym: wykłady 0 godz. ćwiczenia i seminaria 30 godz. konsultacje 5 godz. udział w badaniach 5 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. praca własna (1,6 ECTS) 48 godz. |
||
Literatura: |
Podstawowa: 1. Halliday D., Resnick R. „Fizyka” t. 2, PWN Warszawa 1999 2. Meyer-Arendt J.R. „Wstęp do optyki”, PWN Warszawa 1979 3. Pluta M. „Mikroskopia optyczna” PWN Warszawa 1982 Uzupełniająca: 1. www.microscopyu.com |
||
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - Posiada wiedzę dotyczącą praw optyki geometrycznej i falowej - Zna zasady działania i budowę mikroskopów optycznych - Zna zasady justowaniA mikroskopów świetlnych Umiejętności: - Potrafi obsługiwać mikroskop optyczny - Potrafi przygotowywać różnymi metodami preparaty mikroskopowe - Potrafi stosować komory zliczeniowe - Potrafi używać programy komputerowe do akwizycji obrazów mikroskopowych Kompetencje społeczne: - Docenia rolę nowoczesnych technik mikroskopowych w mikrobiologii - Pracuje w grupie w laboratorium |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceniania: Efekty uczenia sprawdzane będą poprzez egzamin praktyczny (I-III termin) 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Anna Gorczyca | |
Prowadzący grup: | Anna Gorczyca, Marek Kasprowicz, Ewa Pociecha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.