Dziedzictwo historyczne i kulturowe w produktach regionalnych Europy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | C.F.SKE.S |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dziedzictwo historyczne i kulturowe w produktach regionalnych Europy |
Jednostka: | Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego |
Grupy: |
Zajęcia humanistyczne |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
WIEDZA - zna i rozumie: historię, kulturę, produkty, kuchnię polską i europejską; KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - pogłębiania swojej wiedzy z zakresu historii powszechnej i historii kultury, ze szczególnym uwzględnieniem historii regionu; - przygotowywania projektów mających na celu rejestrację produktów tradycyjnych. |
Pełny opis: |
Wykłady: Repetytorium z kultury eurepejskiej i historii kultury Polski Zasady opracowania oferty turystycznej na bazie kultury i tradycji regionu Produkty tradycyjne i kuchnia regionalna w kreowaniu rozwoju turystyki Kreowanie produktu markowego - tradycyjnego i regionalnego Ćwiczenia: Prezentacje ofert w oparciu o historię i kulturę starożytną Europy Prezentacje ofert w oparciu o historię i kulturę średniowieczną Europy Prezentacje ofert w oparciu o historię i kulturę nowożytną Europy Prezentacje ofert w oparciu o historię i kulturę współczesną Europy Prezentacja kuchni regionalnej Prezentacja aktów prawnych dot. turystyki |
Literatura: |
Literatura podstawowa: - Krasny P., Ziarkowski D. 2009. Sztuka i podróżowanie. Studia teoretyczne i historyczno-artystyczne. Wydawnictwo Proksenia, Kraków - Buczkowska K. 2008. Turystyka kulturowa. Wydawnictwo AWF w Poznaniu - Szanduła M. (red.). 2013. Tradycja i współczesność kultury studenckiej w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołątaja w Krakowie: wybrane aspekty fenomenu. Wydawnictwo Episteme, Kraków Literatura uzupełniająca: - Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68) - t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1168, z 2018 r. poz. 1633. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 9 godzin, 90 miejsc
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Gielarowski | |
Prowadzący grup: | Andrzej Gielarowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 9 godzin, 64 miejsc
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Gielarowski | |
Prowadzący grup: | Andrzej Gielarowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Gielarowski | |
Prowadzący grup: | Andrzej Gielarowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Gielarowski | |
Prowadzący grup: | Andrzej Gielarowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.