Biochemia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F4.BZW.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: |
Biotechnologia, 4 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów i ćwiczeń jest zaznajomienie studentów ze strukturą, właściwościami i funkcjami biologicznymi węglowodanów, białek, tłuszczów, steroidów i enzymów oraz wybranymi metodami analizy jakościowej i ilościowej tych związków. Zostaną omówione procesy metaboliczne dostarczające energię: oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu, cykl kwasów trójkarboksylowych, mitochondrialny łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna oraz metabolizm węglowodanów, lipidów i białek. Na ćwiczeniach uczestnicy kursu wykonują analizy stosowane w laboratoriach biochemicznych w tym oznaczanie aktywności wybranych enzymów oraz interpretują uzyskane wyniki. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Wytwarzanie energii w komórce. ATP jako przenośnik energii i inne związki bogate w energię, etapy pobierania energii z pożywienia, oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu, cykl kwasu cytrynowego. 2. Łańcuch oddechowy. Fosforylacja oksydacyjna. 3. Glikoliza. Metabolizm fruktozy i galaktozy. Losy pirogronianu. 4. Glukoneogeneza. Regulacja glikolizy i glukoneogenezy. Cykl Cori. Szlak pentozofosforanowy. 5. Synteza (glikogenogeneza) i rozkład glikogenu (glikogenoliza). Kontrola allosteryczna i hormonalna metabolizmu glikogenu. 6. Metabolizm lipidów: struktura i funkcje kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli, beta-oksydacja, ciała ketonowe, synteza kwasów tłuszczowych, kontrola metabolizmu tłuszczów. 7. Metabolizm azotu: cykl azotu, biosynteza i rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy. 8. Integracja metabolizmu. Tematyka ćwiczeń 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. Zasady BHP. Kolorymetria. Oznaczanie stężenia glukozy w osoczu krwi zwierząt. 2. Wyznaczanie punktu izoelektrycznego kazeiny. Ilościowe oznaczanie białka w osoczu krwi zwierząt metodą Lowry. 3. Steroidy - analiza jakościowa i badanie właściwości. Oznaczanie stężenia cholesterolu w osoczu krwi zwierząt. 4. Wykrywanie hemoglobiny i jej pochodnych. Identyfikacja produktów rozpadu hemu. 5. Reakcje barwne charakterystyczne dla wybranych enzymów. Oznaczanie aktywności aminotransferaz (ALAT, AST) w surowicy krwi zwierząt. 6. Oznaczanie aktywności fosfatazy zasadowej w surowicy krwi zwierząt. 7. Oznaczanie stężenia kreatyniny w osoczu krwi zwierząt. Zaliczenie. |
Literatura: |
1. Biochemia – Stryer L. 2. Krótkie wykłady „Biochemia” – Hames B.D., Hooper N.M. 3. Biochemia kręgowców – Minakowski W., Weidner S. 4. Ćwiczenia z biochemii – Kłyszejko-Stefanowicz L. |
Efekty uczenia się: |
Student zna techniki analizy ilościowej cukrów, białek, cholesterolu i enzymów diagnostycznych we krwi oraz zna główne związki wysokoenergetyczne i ich rolę w organizmie. Posiada wiedzę o etapach pobierania energii z pożywienia, łańcuchu oddechowym i fosforylacji oksydacyjnej. Zna przebieg i regulację podstawowych procesów biochemicznych związanych z metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczów w organizmie zwierząt. Potrafi scharakteryzować związki budujące organizmy żywe pod względem struktury, właściwości i roli w organizmie. Wykonuje analizy laboratoryjne w celu wyjaśnienia budowy i właściwości tych związków. Posługuje się odpowiednimi metodami kolorymetrycznymi do analiz ilościowych białek, cukrów i cholesterolu we krwi zwierząt. Przeprowadza oznaczenia aktywność wybranych enzymów w osoczu krwi zwierząt. Potrafi wyjaśnić przebieg podstawowych procesów metabolicznych i ich integrację w organizmie. Potrafi interpretować wyniki uzyskane z przeprowadzonych analiz laboratoryjnych. Potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem wykonującym analizy laboratoryjne. Ma świadomość zagrożeń związanych ze stosowaniem niebezpiecznych odczynników chemicznych. Wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo i zdrowie własne i innych. Wykazuje precyzję w pracy laboratoryjnej. Potrafi wykazywać troskę o środowisko, powierzony sprzęt laboratoryjny i odczynniki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - egzamin pisemny Ćwiczenia - sprawdzian wiedzy, zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń praktycznych i sprawdzian umiejętności wykonywania zadań obliczeniowych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.