Techniki otrzymywania i oceny GMO
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F2.GMO.SM.BBTSA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Techniki otrzymywania i oceny GMO |
Jednostka: | Zakład Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa |
Grupy: |
Analityka biotechnologiczna II stopień, 2 sem. przedmioty do wyboru |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Poznanie technik transformacji organizmów, w tym nowoczesnych technik nieklasyfikowanych jako transgenezą a prowadzące do modyfikacji genetycznych, poznanie podstaw biologicznych eliminacji transgenów, zasad prawnych związanych z analizą jakościową i ilościową oraz znakowaniem GMO. W czasie ćwiczeń studenci zapoznają się z metodami detekcji i ilościowej analizy ekspresji transgenów. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Aktualne wykorzystanie GMO na świecie i główne kierunki badań - 2g 2. Techniki transgenezy i pokrewne - 4g 3. Metody eliminacji transgenów z GMO - 2g 4. Detekcja transformantów - 2g 5. Analiza ryzyka użycia GMO -1g 6. Analiza ilościowa i znakowanie GMO - 2g 7. Regulacje prawne w UE i na świecie - 2g Tematyka ćwiczeń: 1. Identyfikacja molekularna szczepów Agrobacterium z wprowadzonym plazmidem binarnym - 3g 2. Transformacja roślin z użyciem A. rhizogenes - 4g 3. Detekcja transformantów metodami molekularnymi - 4g 4. Jakościowa i ilościowa analiza ekspresji transgenów - 4g |
Literatura: |
1. Maleszy S., 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa 2. Kempken F. i Jung Ch (red) 2010. Genetic modification of plants. Springer, Heidelberg 3. Žel J. et al. 2012 How to reliably test for GMOs. SpringerBriefs in Food, Health, and Nutrition, DOI 10.1007/978-1-4614-1390-5_1 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student: - Zna aktualny stan wykorzystania GMO na świecie - Opisuje techniki prowadzące do uzyskania GMO lub z ich użyciem oraz ich detekcji - Zna metody alternatywne modyfikowania genomów oraz metody eliminacji transgenów z GMO - Zna zasady oceny ryzyka użycia GMO i przepisy dotyczące obrotu i znakowania GMO Umiejętności - student: - Tworzy organizmy ze zmodyfikowanymi cechami - Przeprowadza analizę jakościową i ilościową GMO Kompetencje społeczne - student: - Współpracuje w zespole nad opracowaniem projektu - Ocenia ryzyko użycia GMO |
Metody i kryteria oceniania: |
test wyboru sprawozdania prezentacja |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.