Regulacja metabolizmu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.7s.REM.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Regulacja metabolizmu |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: |
Biotechnologia, 7 sem. stacjonarne, obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Dokładne określenie procesów metabolicznych zachodzących w komórkach i interakcji wszystkich układów fizjologicznych. Student pozna etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1.Metabolizm węglowodanów – 2 h 2. Regulacja metabolizmu komórek wysp trzustkowych – 2 h 3. Metabolizm lipidów – 2 h 4. Tkanka tłuszczowa miejscem hormonów – 2 h 5. Metabolizm białek – 2 h 6. Metabolizm związków mineralnych – 2 h 7. Regulacja gospodarki wapnia i fosforu – 2h 8. Rola parathormonu i kalcytoniny-– 2h 9. Fizjologia procesów wzrostowych w kościach – 2h 10. Termoregulacja. Gorączka – 2h 11. Rola witamin w metabolizmie komórki – 2h 12. Regulacja pobierania pokarmu – 2h 13. Wskaźniki metaboliczne – 2h 14. Kontrola szlaków energetycznych w komórce – 2h 15. Udział hormonów w regulacji metabolizmu – 2h |
Literatura: |
Stryjer L. “Biochemia”, PWN (1997) Traczyk W. “Fizjologia człowieka”, PZWL (1997) Literatura uzupełniająca: Maśliński S., Ryżewski J. „Patofizjologia” (2006) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - przebieg podstawowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach - etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - wykazać różnicę w metabolizmie składników fizjologicznych - przedstawić przebieg syntezy i rozkładu węglowodanów, białek i lipidów w organizmie zwierzęcym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - pracy i współpracy w zespole - bezpiecznego zaplanowania prostych doświadczeń |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie pisemne (100%) Kryteria ogólne: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie są obowiązkowe ale zalecany staż w laboratorium badawczym |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Koziec | |
Prowadzący grup: | Krystyna Koziec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Koziec | |
Prowadzący grup: | Krystyna Koziec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.