Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Etyka w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.7s.ETY.SI.BBTSX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Etyka w biotechnologii
Jednostka: Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Grupy: Biotechnologia, 7 sem. stacjonarne, obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Bardzo szybki rozwój biotechnologii sprawia, że w licznych zastosowaniach i perspektywach rozwoju tej nauki pojawiają się poważne pytania o sens postępu biotechnologicznego, miejsce człowieka w modyfikacjach przyrody i granice ingerencji w świat żywy. W obliczu tych pytań konieczne wydaje się sformułowanie takich zasad moralnego postępowania, które na poziomie inżynierskim wykładu powinny oprzeć się na najbardziej znanych teoriach etycznych i podjąć niektóre zagadnienia z historii nauk przyrodniczych. Wykład podejmuje analizę wybranych wartości, zasad i skutków działań w biotechnologii oraz wskazuje na rolę idei, poglądów i przekonań różnych kultur w pracy badacza w społeczeństwie pluralistycznym. Student powinien wyczulić się na rolę humanistyki w biotechnologii i spróbować zbudować własne kryteria etyczne, które mają mu w przyszłości pomóc w osobistych decyzjach zawodowych, aby znajdować autentyczne dobro każdego człowieka.

Pełny opis:

Wykłady:

Wprowadzenie do etyki, etyka a nauki przyrodnicze (definicje i metodologia). Etyka i moralność – definicje i różnice.

Historia człowieka, technologii i moralności na tle rozwoju cywilizacji. Historia systemów etycznych od starożytności do współczesności. Utylitaryzm a personalizm.

Prawo naturalne i zasady w etyce (mniejszego zła, podwójnego skutku, całościowości).

Między stworzeniem, tworzeniem, wytwarzaniem i przetwarzaniem. Biotechnologia i poszukiwanie dobra człowieka

Biotechnologia w świecie globalizacji, cybernetyzacji, urbanizacji i makdonaldyzacji. Nadkonsumpcja a biotechnologia

Relacja nauka – religia. Między biotechnologią, kulturą i religią.

Wegetarianizm, weganizm i szacunek dla wszystkich istot żywych. Prawa zwierząt

Eutanazja i eugenika a biotechnologia. Pustka egzystencjalna, cywilizacja śmierci i szanse biotechnologii

Osoba ludzka wobec biotechnologii przyszłości. W poszukiwaniu dobrego i godnego istnienia

Literatura:

Podstawowa:

Galewicz W. (red.), Etyczne i prawne granice badań naukowych, Kraków 2009

Ślipko T., Historia etyki w zarysie, Kraków 2010

Bernard J., Od biologii do etyki. Nowe horyzonty wiedzy, nowe obowiązki człowieka, Warszawa 1994

Uzupełniająca:

Fukuyama F., Koniec człowieka. Konsekwencje rewolucji biotechnologicznej, Kraków 2004

Galewicz W. (red.), Etyczne i prawne granice badań naukowych, Kraków 2009

Ślipko T., Bioetyka. Najważniejsze problemy, Kraków 2009

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

• rolę etyki we współczesnym świecie biotechnologii

• znaczenie zachowania bioróżnorodności przyrodniczej dla rozwoju człowieka

• możliwości biotechnologii w kształtowaniu środowiska w zakresie zmian zgodnych z etyką i niezgodnych z zasadami etyki środowiskowej

• związki między osiągnięciami biotechnologii a problemami cywilizacji i kultury (znaczenia zwierząt w środowisku człowieka)

• relacje między człowiekiem, przyrodą i rozwojem nauki w historii oraz współcześnie

• zagrożenia dla rozwoju biotechnologii płynące z niewłaściwego rozwoju informatyzacji, globalizacji, urbanizacji i makdonaldyzacji (uwarunkowań ekonomicznych)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

• prawidłowego określenia priorytetów w etosie pracy biotechnologa

• uznania wartości społecznych w działaniach zawodowych

• rozstrzygania pozatechnicznych aspektów w pracy zespołowej

• współpracy z innymi nad rozwiązywaniem problemów etycznych w biotechnologii

• podjęcia refleksji na temat przyszłości biotechnologii w ochronie środowiska naturalnego

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ustne (100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)