Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.5s.MIP.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Biotechnologia, 5 sem. stacjonarne, obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zadaniem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi grupami drobnoustrojów, które są wykorzystywane w procesach biotechnologicznych, ich wymaganiami i wzrostem, zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w gospodarce żywnościowej i przemyśle, metodami sterowania jakością higieniczną żywności, metodami utrwalania i bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności oraz podstawami mikrobiologii prognostycznej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Bezpieczeństwo pracy z mikroorganizmami - grupy ryzyka mikrobiologicznego - zabezpieczenie przed zagrożeniami mikrobiologicznymi - wymagania dotyczące laboratoriów mikrobiologicznych - organizacja laboratorium mikrobiologicznego - układ, wyposażenie i podstawowa aparatura Charakterystyka wirusów, bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle - wpływ czynników fizycznych i chemicznych wpływających na wzrost drobnoustrojów Przechowalnictwo mikroorganizmów - zasady organizacji i prowadzenia kolekcji czystych kultur - Przechowalnictwo szczepów przemysłowych, charakterystyka wybranych kolekcji światowych Pozyskiwanie i warunki hodowli szczepów produkcyjnych - wymagania pokarmowe i wzrost drobnoustrojów (warunki tlenowe i beztlenowe) - wpływ różnych czynników na wzrost w hodowli okresowej i ciągłej Doskonalenie szczepów produkcyjnych - struktura genów prokariotycznych i eukariotycznych - metody rekombinacji DNA in vitro - mutacje, zastosowania mutantów, fuzja protoplastów, metody hybrydyzacji, szczepy rekombinowane w biotechnologii Przygotowanie szczepionek do procesów biotechnologicznych Wybrane elementy ekologii mikroorganizmów - tworzenie biocenoz i systemy współzależności między organizmami - mikroflora powietrza i wody jako czynniików warunkujących proces biosyntezy - metody sterylizacji powietrza i wody Zagrożenia - elementy urządzeń i budynków jako źródło zanieczyszczeń - mikrobiologiczne skażenie i rozkład materiałów, korozja materiałów technicznych - higiena pracowników i środowiska produkcji - ocena sanitarnych warunków produkcji - mycie i dezynfekcja w warunkach przemysłowych - analiza ilościowa zagrożeń mikrobiologicznych Metody utrwalania żywności - metoda chłodzenia i zamrażania - metody termiczne - substancje osmoaktywne - metody chemiczne i biologiczne - niekonwencjonalne metody utrwalania Podstawy mikrobiologii prognostycznej i żywność modyfikowana genetycznie - podstawowe modele prognostyczne - żywność modyfikowana genetycznie (GMO) - instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności w Polsce i Unii Europejskiej Przykłady biosyntez - charakterystyka szczepów, szlaków metabolicznych - mikrobiologiczna produkcja aminokwasów, witamin i antybiotyków - biopolimery - biotransfomacje i biodegradacje Tematyka ćwiczeń Tematyka zajęć: - Budowa i właściwości drożdży, oznaczenie masy drożdżowej metodą wagową, sedymentacyjną i nefelometryczną - Izolacja i charakterystyka biochemiczna szczepów Bacillus wyizolowanych z gleby - Produkcja bakteryjnej celulozy (BC) przez szczep Gluconacetobacter xylinus - Zakażenia i techniki ich likwidacji w warunkach przemysłowych na przykładzie gorzelnictwa i drożdżownictwa - Określenie stanu fizjologicznego i czystości mikrobiologicznej piwowarskich drożdży nastawnych - Biosynteza penicyliny przez Penicillium chrysogenum - Analiza wrażliwości na toksyny killerowe dzikich szczepów drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae - Protoplastyzacja drożdży - Wpływ środków konserwujących na rozwój drobnoustrojów - Izolacja DNA chromosomowego z komórek bakteryjnych - Mikrobiologiczna metoda oznaczania zawartości witaminy B12 - Izolacja inwertazy z drożdży oraz wyznaczanie stałej Michaelisa dla reakcji hydrolizy sacharozy - Ekstrakcja barwników karotenoidowych z drożdży Rhodotorula graminis - Nowe trendy i przyszłość mikrobiologii przemysłowej |
Literatura: |
Podstawowa: Błaszczyk M.K: Mikrobiologia środowiskowa, PWN, Warszawa 2010 Fedelmann H.: Yeast-Molecular and cell biology. Willey-Blackwell Verlag, Weinheim 2010. Praca zbiorowa pod red. Libudzisz Z., Kowal U., Żakowska Z. Mikrobiologa techniczna, tom I i II, PWN W-wa 2008 Uzupełniająca: Fedelmann H.: Yeast-Molecular and cell biology. Willey-Blackwell Verlag, Weinheim 2010. Praca zbiorowa pod red. Żakowskiej Z. i Stobińskiej H. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. PŁ, Łódź 2000. Singleton P.: Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa 2000. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - zagrożenia i definiuje zasady bezpiecznej pracy z drobnoustrojami oraz grupy ryzyka mikrobiologicznego, zna wymagania dotyczące laboratoriów i ich wyposażenie, zasady DPM i utylizację odpadów mikrobiologicznych. Charakteryzuje czynniki wzrostu drobnoustrojów przemysłowych w hodowli okresowej i ciągłej. - zasady i metody przechowalnictwa szczepów, kolekcje czystych kultur i bioróżnorodność, metody doskonalenia szczepów przemysłowych i przygotowania kultur starterowych oraz podaje przykłady i objaśnia biosyntezy, szlaki metaboliczne, zna procesy biotransformacji i biodegradacji. - czynniki warunkujące odporność drobnoustrojów, metody sterylizacji podłóż i żywności, opisuje krzywe śmierci cieplnej i podstawowe modele mikrobiologii prognostycznej, objaśnia kryteria komercyjnej sterylności procesów, zna zagrożenia bioaerozolami i biofilmami, charakteryzuje skażenie materiałów technicznych i korozje mikrobiologiczne. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - scharakteryzować materiał mikrobiologiczny, zaplanować i przeprowadzić proste procesy biosyntezy metabolitów wtórnych, a także poddać analizie ich główne produkty - przeprowadzadzić analizę zagrożeń mikrobiologicznych występujących w czasie procesów biotechnologicznych oraz stosuje odpowiednie techniki w celu ich wyeliminowania - przygotować i wygłosić referat na temat zagadnień związanych z mikrobiologią przemysłową, korzystając z aktualnych źródeł polsko i obcojęzycznych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - uczenia się przez całe życie - pracy i współpracy w zespole, prawidłowo określa priorytety służące realizacji danego celu - uznania ryzyka mikrobiologicznego i potrafi stosować środki profilaktyczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny ograniczony czasowo, udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 40% ćwiczenia: test jednokrotnego, sprawozdania z prac laboratoryjnych, prezentacja ustna, udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 60% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.