Enzymologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.4sz.ENZ.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enzymologia |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących katalizy i biokatalizatorów ze szczególnym uwzględnieniem enzymów, abzymów, synzymów, ksenozymów i rybozymów. Omówiona zostanie struktura enzymów mono- i oligomerycznych oraz kompleksów wieloenzymowych, a także budowa i rola w katalizie koenzymów. Słuchacze zapoznają się z kinetyką jedno- i wielosubstratowych reakcji enzymatycznych oraz różnymi strategiami katalitycznymi realizowanymi przez enzymy. Omówiona zostanie ich specyficzność ale i promiskuityzm oraz możliwość wykorzystania w mediach niewodnych. Sporo uwagi zostanie poświęcone sposobom regulacji aktywności enzymów i ich roli w szlakach sygnalizacji wewnątrzkomórkowej. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest natomiast zapoznanie studentów z metodami oznaczania aktywności enzymów, wykreślaniem danych kinetyki enzymatycznej i wyznaczaniem typów inhibicji, oraz z podstawowymi zasadami obowiązującymi podczas izolacji enzymów i ich immobilizacji. |
Pełny opis: |
Wykłady: - Kataliza homo-, hetero- i mikroheterogeniczna, typy katalizatorów nieorganicznych i organicznych i przyczyny ich różnej efektywności.Energia aktywacji (Ga) a szybkość reakcji. Budowa i zasady działania rybozymów, abzymów, synzymów i ksenozymów. - Enzymy jako białka globularne (struktury I, II, III i IV rzędu). Budowa domenowa enzymów mono- i oligomerycznych, tworzenie kompleksów wieloenzymowych, struktura centrum aktywnego (aminokwasy kontaktowe i pomocnicze) i allosterycznego. Rola metali w strukturze i działaniu enzymów. Budowa i znaczenie koenzymów i grup prostetycznych w katalizie enzymatycznej. Rola witamin w strukturach koenzymów i grup prostetycznych. Sprzężenie koenzymatyczne. - Specyficzność kierunkowa i substratowa enzymów oraz teorie oddziaływania enzym – substrat. Promiskuityzm katalityczny i substratowy enzymów. Molekularne mechanizmy katalizy enzymatycznej (kataliza kwasowo-zasadowa i kowalencyjna), istota aktywacji i teoria stanu przejściowego (tranzycji), efekty entropowe. - Kinetyka hiperboliczna i sigmoidalna jedno- i wielosubstratowych reakcji enzymatycznych. Teorie Michaelisa-Menten i Briggsa-Haldane'a. Stałe kinetyczne reakcji. Typy inhibicji i inhibitorów, ich wpływ na przebieg reakcji enzymatycznej i wykorzystanie w nauce, medycynie i przemyśle. Kinetyka reakcji enzymatycznej w mediach niekonwencjonalnych (niewodnych). Kryteria doboru rozpuszczalników do biokatalizy i pojęcie warstwy wody niezbędnej. Jednostki aktywności enzymatycznej (U, Katal, aktywność właściwa i molekularna). - Sposoby regulacji ilości (synteza i degradacja) enzymów - indukcja i represja syntezy enzymów (enzymy indukcyjne i konstytutywne), sposoby degradacji enzymów (enzymy krótko- i długożyjące). Regulacja aktywności enzymów - kontrola allosteryczna i przez sprzężenie zwrotne w szlakach prostych i rozgałęzionych (pojęcie i przykłady enzymów kluczowych), odwracalne modyfikacje kowalencyjne (fosforylacja, acetylacja, metylacja, ADP-rybozylacja), aktywacja przez ukierunkowaną proteolizę (zymogeny i zymogeniczność). Kierowanie i kompartmentacja enzymów. - Klasyfikacja oraz nazewnictwo systematyczne i zwyczajowe enzymów. - Techniki pozyskiwania i oczyszczania enzymów. Techniki immobilizacji enzymów. Zastosowanie enzymów w analityce biochemicznej i w modyfikacji składników żywności. Ćwiczenia: - Wyznaczanie krzywych progresji, vo i Vmax oraz badanie energii aktywacji (Ga) dla reakcji katalizowanej enzymatycznie i nieenzymztycznie. - Wpływ temperatury na przebieg reakcji katalizowanej enzymatycznie i kwasowo - wyznaczanie współczynnika Q10. Badanie termostabilności enzymów. - Badanie powinowactwa enzymu do kilku różnych substratów. - Badanie wpływu aktywatorów i inhibitorów na aktywność katalityczną enzymów. Sporządzanie wykresów kinetyki enzymatycznej (wybór odpowiedniej linearyzacji), wyznaczanie typów inhibicji oraz współczynnika IC50. - Izolacja enzymów z materiału biologicznego, wyznaczanie aktywności właściwej otrzymanego preparatu, wyznaczanie wskaźnika oczyszczenia i wydajności ogólnej procesu. Immobilizacja otrzymanego enzymu i badanie jej efektywności |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Witwicki J., Ardelt W.: Elementy enzymologii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1989. 2. Strumidło S., Tylicki A.: Enzymologia - podstawy. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020. 3. Murray R.K., Granner D.K., Mayes P.A., Rodwell V.W.: Biochemia Harpera. Wydawnictwo lekarskie PZWL 2004. 4. Webb E.C., (red): Enzyme nomenclature. Academic Press, Inc., 1992 i wznowienia, w tym dostępne internetowo https://iubmb.qmul.ac.uk/enzyme/ Literatura uzupełniajaca: 5. Bisswanger H.: Practical Enzymology. Wiley - VCH, 2019 6. Krauss G.: Biochemistry of signal transduction and regulation. Wiley VCH GmbH&Co. KGaA 2003. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Zna pojęcia katalizy i katalizatora, charakteryzuje typy katalizy i biokatalizatorów. Wie od czego zależy siła ich działania i specyficzność. Zna zasady klasyfikacji i nazewnictwa enzymów - Zna budowę enzymów, rozumie kluczową rolę tych cząsteczek w regulacji metabolizmu komórki. Rozumie funkcjonowanie kompleksów wieloenzymowych. Zna budowę koenzymów i rolę witamin w ich strukturach - Zna kinetykę reakcji enzymatycznej oraz mechanizmy działania inhibitorów i aktywatorów enzymów, potrafi wskazać ich zastosowania praktyczne. Zna różne strategie katalityczne realizowane przez enzymy - Zna bierne i aktywne sposoby regulacji aktywności enzymów w komórkach. Potrafi wskazać ich znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania komórki - Posiada wiedzę o procesach technologicznych wykorzystujących enzymy. Zna podstawowe metody immobilizacji enzymów i ich zastosowanie. Zna możliwości jakie stwarza stosowanie enzymów mediach niekonwencjonalnych Umiejętności: - Posługuje się poprawnie nomenklaturą enzymatyczną. Zapisuje równania reakcji enzymatycznych - Ustala warunki oznaczania aktywności enzymów i wylicza dawki preparatów enzymatycznych optymalne dla danego procesu. Umie regulować szybkość przebiegu procesu enzymatycznego i przewidywać stopień konwersji substratu oraz ilość wytworzonego produktu - Sporządza wykresy kinetyki enzymatycznej i wyznacza typy inhibicji. Wyznacza Ga, v0, kcat , IC50 i Q10. - Potrafi izolować, oczyszczać i immobilizować enzymy. Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron przyjętego rozwiązania biotechnologicznego Kompetencje społeczne: - Potrafi organizować warsztat pracy, pracować w grupie i kierować małym zespołem. Umie zarządzać czasem - Ma świadomość zagrożeń wynikających z niezgodnej z zasadami BHP pracy w laboratorium potrafi prawidłowo określić priorytety służące realizacji określonego celu - Jest świadom możliwości ale i zagrożeń związanych z doskonaleniem technik pozyskiwania enzymów i ich masowym wykorzystaniem - Rozumie zalety wykorzystania „zielonej chemii” w przemyśle |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest aktywne uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych oraz wykazanie się wiedzą z zakresu ćwiczeń (rozwiązanie zadania problemowego i wykonanie zadania obliczeniowego) i wykładów podczas kończącego kurs egzaminu pisemnego. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 70%, z zaliczenia ćwiczeń 30 %. Na ocenę bardzo dobrą student: Bezbłędnie posługuje się pojęciami z zakresu katalizy i katalizatorów. Bardzo dobrze zna zasady budowy enzymów, abzymów, synzymów i rybozymów. Wskazuje i definiuje domeny białkowe odpowiedzialne za katalizę, regulację aktywności i kooperację z innymi składnikami komórki. Bardzo dobrze rozumie różnice w specyficzności katalizatorów, wie co z nich wynika i jak można je modyfikować. Wskazuje przyczyny różnic w kinetyce działania enzymów oraz wpływ na to działanie inhibitorów i aktywatorów (zna zapis matematyczny). Zna zasady kierowania enzymów do poszczególnych przedziałów komórkowych, szeroko opisuje sposoby regulacji ilości i aktywności enzymów i wie jakie może to mieć znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada wiedzę o procesach technologicznych wykorzystujących enzymy. Z łatwością wskazuje ich słabe i mocne strony. Zna i stosuje nomenklaturę enzymatyczną, potrafi na podstawie nazwy enzymu wskazać katalizowaną przez niego reakcję i prawidłowo ją zapisać. Rozumie wpływ różnych czynników na przebieg katalizy i potrafi to wykorzystać w praktyce. Bezbłędnie oblicza aktywności, wyznacza typy inhibicji i ustala dawki enzymów odpowiednie dla danych procesów. Zna zasady izolacji, oczyszczania i immobilizacji enzymów i potrafi je wykorzystać. Bezbłędnie wskazuje słabe i mocne strony przyjętego rozwiązania technologicznego. Na ocenę dostateczną student: Zna podstawowe pojęcia z zakresu katalizy i biokatalizatorów. Zna zasady klasyfikacji i nazewnictwa enzymów. Ma podstawową wiedzę na temat budowy enzymów i rybozymów. Potrafi podać proste przykłady wskazujące na ich specyficzność. Zna wzory podstawowych koenzymów i wskazuje enzymy z którymi mogą współdziałać. Dostrzega różnice pomiędzy hiperboliczną i sigmoidalną kinetyką działania enzymów. Wie jaki wpływ na działanie enzymów mogą mieć zmiany środowiska reakcji (temp., pH, aw itp.). Rozróżnia typy inhibicji. Zna podstawowe sposoby regulacji ilości i aktywności enzymów i wie jakie może to mieć znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zna zasady klasyfikacji enzymów ale nie potrafi ich wykorzystywać. Z błędami zapisuje równania reakcji enzymatycznych. Zna zasady analizy enzymatycznej i izolacji enzymów ale nie rozumie co wynika z nich w praktyce. Oblicza aktywności, dawki enzymów itp. ale ze znaczącymi błędami. Zna teorie dotyczące kinetyki reakcji enzymatycznej ale nie do końca potrafi wykorzystać je w praktyce. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wikiera | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Wikiera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wikiera | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Wikiera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wikiera | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Wikiera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.