Analiza i diagnostyka mikrobiologiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.4s.ADM.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza i diagnostyka mikrobiologiczna |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Biotechnologia, 4 sem. stacjonarne, obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania jest zaznajomienie studentów z praktyczną praca analityczną i diagnostyczną w różnych specjalistycznych laboratoriach mikrobiologicznych. Studenci zostaną zaznajomieni z najnowszymi metodami z zakresu genetyki i biologii molekularnej stosowanych w taksonomiczno-diagnostycznych pracach analitycznych. Zaprezentuje się metody wykrywania różnych ważnych grup drobnoustrojów pożytecznych i szkodliwych. Studenci poznają metody kierowania i analizowania przebiegu procesów technologicznych w produkcji różnych produktów, w których zostaną wykorzystane właściwości drobnoustrojów. Zostaną także zaznajomieni z wykonywaniem specjalistycznych badań mikrobiologicznych materiału medycznego i środowiskowego. Przedstawione zostaną sposoby weryfikacji, a także interpretacji wyników badań i analiz mikrobiologicznych badanego materiału wykonanych zgodnie z regulacjami prawnymi zawartymi w Ustawach i Rozporządzeniach RP oraz Normach Polskich i Normach Unii Europejskiej. |
Pełny opis: |
WYKŁADY: 1: Warunki pracy w laboratoriach mikrobiologicznych. Grupy ryzyka mikro-biologicznego.Metody zabezpieczania i unieszkodliwiania materiału biologicznego.Dobra technika mikrobiologiczna (DTM). Certyfikaty jakości, kontrola jakości, powtarzalność wyników, weryfikacja wyników. 2: Czynniki środowiskowe warunkujące występowanie i rozwój drobnoustrojów w różnych surowcach, półproduktach i wyrobach gotowych. Źródła zakażeń – wirusami, bakteriami i grzybami. Badania na nosicielstwo (bakterii, wirusów i pasożytów). 3: Pobór próbek do badań mikrobiologicznych, ich transport i przechowywanie. Metody hodowli drobnoustrojów do celów diagnostycznych i analitycznych oraz produkcyjnych. 4: Metody oznaczania liczby i biomasy drobnoustrojów. Metody bezpośrednie i metody pośrednie. Szybkie metody określania liczby drobnoustrojów, testy diagnostyczne np. API 20E., aparatura diagnostyczna (BioMerieu, Merck). 5: Powietrze jako źródło mikroflory; czynniki warunkujące skład aerozoli biologicznych. Metody badań stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza. 6: Mikroflora wody. Metody analizy mikrobiologicznej wody: metody standardowe i metody z zastosowaniem pożywek nowej generacji. Wymagania mikrobiologiczne dla wody jako surowca produkcyjnego w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, rolnictwie i gospodarstwie domowym. 7: Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle.Higiena personelu produkcyjnego. Analiza sanitarno-higieniczna czystości cyklu produkcyjnego (System HACCP). 8: Mikrobiologiczne metody badania materiału klinicznego (krew, mocz oraz wymazy z gardła, nosa, ucha, pochwy, mikroflora i pasożyty w kale). 9: Przyczyny powstawania oporność drobnoustrojów na leki. Oznaczanie antybiotykooporności bakterii dla celów medycznych. 10: Procedury standardowe przy oznaczaniu przynależności systematycznej drobnoustrojów wyizolowanych z materiału środowiskowego i medycznego. 11: Mikroflora pomieszczeń mieszkalnych, produkcyjnych i inwentarskich ze specjalnym uwzględnieniem występowania w nich bakterii i grzybów. 12: Systematyka drobnoustrojów. Klucze diagnostyczne dla bakterii, promieniowców i grzybów. 13: Wykorzystanie najnowszych zdobyczy wiedzy z zakresu genetyki drobnoustrojów do oznaczania ich przynależności systematycznej. PCR – możliwości zastosowania w diagnostyce mikrobiologicznej. 14: Broń biologiczna. Źródła i przyczyny zagrożeń ze strony terrorystów. Bioterroryzm i agroterroryzm. Podstawy szybkiej diagnostyki skażenia bioterrorystycznego. 15: Procedury ustanawiania oraz sposoby korzystania i postępowania z Normami Polskimi, Normami Unii Europejskiej. Ćwiczenia: 1.Podstawowe metody stosowane w analizie mikrobiologicznej. Zalecenia ogólne i pobór próbek do badań mikrobiologicznych. 2.Analiza mikrobiologiczna produktów spożywczych. Ocena bakterioskopowa czystości mięsa. 3.Analiza mikrobiologiczna produktów spożywczych metodą rozcieńczeń (mleko, sery, mąka, soki, - do wyboru tak aby nie powtarzać się z mikrob. przemysłową) 4.Odczyt analiz i interpretacja wyników 5.Analiza mikrobiologiczna wód o różnym przeznaczeniu zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej. Wykrywanie bakteriofagów w wodzie i osadach ściekowych. 6.Szczegółowa diagnostyka bakterii i promieniowców. Oznaczanie przynależności systematycznej bakterii wyizolowanych z materiału środowiskowego. 7.Diagnostyka bakterii - cd 8.Mikroflora pomieszczeń. Ocena stopnia zagrzybienia budynków na podstawie czystości powietrza oraz badań próbek elementów konstrukcyjnych i podłóż gruntowych. Podstawy diagnostyki grzybów. 9.Oznaczanie przynależności systematycznej grzybów pleśniowych wyizolowanych z różnych środowisk. 10.Czystość mikrobiologiczna produktów chemii gospodarczej, tj. środków czystości i kosmetyków. Ocena czystości mikrobiologicznej: pasty do zębów, kremów i kosmetyków kolorowych. 11,12,13,14.Mikrobiologia i diagnostyka medyczna i weterynaryjna. 15.Zaliczenie ćwiczeń 1. |
Literatura: |
1. Szewczyk E.M: Diagnostyka bakteriologiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 2. Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W.: Diagnostyka Laboratoryjne. Urban & Partner, Wrocław, 2002 3. Salyers A.A., Whitt D.D.: Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu analizy mikrobiologicznej i podstawowe wiadomości z zakresu diagnostyki laboratoryjnej 2. Zna podstawowe zasady postępowania z materiałem zawierającym drobnoustroje - w tym z materiałem klinicznym. Umiejętności 1) Potrafi wyszukać odpowiednie rozporządzenia oraz normy i w oparciu o nie dobrać metodę badawczą do analizowanego materiału 2) Samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym 3) Student potrafi wykonać podstawowe mikrobiologiczne analizy ilościowe i jakościowe różnych próbek oraz zinterpretować uzyskane wyniki. Kompetencje społeczne 1.Organizuje pracę w małym laboratorium celem wykonania podstawowych analiz ilościowych 2.Wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu analizy mikrobiologicznej i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny testowy (test wyboru-30 pytań, 120 odpowiedzi, ale tylko 30 poprawnych). Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50 %. Warunkiem uzyskania zaliczenia z ćwiczeń jest obecność i czynny udział w zajęciach laboratoryjnych. Na bieżąco oceniane są umiejętności praktyczne studenta oraz - na koniec zajęć - wiedza teoretyczna, test jednokrotnego wyboru lub ustne zaliczenie przedmiotu. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50 %. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.