Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie jakością w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.2s.ZJB.SM.BBTSX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie jakością w biotechnologii
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Analityka biotechnologiczna II stopień, 2 sem. obowiązkowe
Biotechnologia stosowana II stopień, 2 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi koncepcji i systemów zapewnienia i zarządzania jakością oraz metod i narzędzi zapewnienia i zarządzania jakością.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Historia, definicje i cele jakości - 1 godz.

2. Koncepcje zarządzania jakością (Cykl Deminga, Six Sigma, KAIZEN, TQM) - 3 godz.

3. Systemy zarządzania jakością (ISO 9001, HACCP ISO 14001, ISO 22000, Zintegrowane systemy zarządzania) - 5 godz.

4. Metody i narzędzia zarządzania jakością - 3 godz.

5. Specyfika zapewnienia i zarządzania jakością w biotechnologii - 3 godz.

Literatura:

Podstawowa:

1. Hamrol A. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, 2013.

2. Sikora T. (red.): Wybrane koncepcje i metody zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.

3. Czernyszewicz E. Zarządzanie jakością w organizacji – funkcjonowanie, doskonalenie, dokumentowanie. Wyd. UP w Lublinie, 2013

Uzupełniająca:

1.Borys T., Rogala P. Systemy zarządzania jakością i środowiskiem. Wyd. UE we Wrocławiu, 2012.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

- znaczenie jakości i zarządzania przez jakość w procesach gospodarczych

- metody i narzędzia pozwalające kształtować procesy gospodarcze w celu poprawy jakości życia

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

- podejmowania działań w zakresie ciągłego doskonalenia zawodowego,

- podejmowania działań zmierzających do ograniczenia ryzyka związanego z wystąpieniem złej jakości w zakresie działalności organizacji gospodarczej

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian pisemny ograniczony czasowo (100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)