Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Zarządzanie jakością w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.2s.ZJB.SM.BBTSX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie jakością w biotechnologii
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Analityka biotechnologiczna II stopień, 2 sem. obowiązkowe
Biotechnologia stosowana II stopień, 2 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 1.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi koncepcji i systemów zapewnienia i zarządzania jakością oraz metod i narzędzi zapewnienia i zarządzania jakością.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Historia, definicje i cele jakości - 1 godz.

2. Koncepcje zarządzania jakością (Cykl Deminga, Six Sigma, KAIZEN, TQM) - 3 godz.

3. Systemy zarządzania jakością (ISO 9001, HACCP ISO 14001, ISO 22000, Zintegrowane systemy zarządzania) - 5 godz.

4. Metody i narzędzia zarządzania jakością - 3 godz.

5. Specyfika zapewnienia i zarządzania jakością w biotechnologii - 3 godz.

Literatura:

Podstawowa:

1. Hamrol A. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, 2013.

2. Sikora T. (red.): Wybrane koncepcje i metody zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.

3. Czernyszewicz E. Zarządzanie jakością w organizacji – funkcjonowanie, doskonalenie, dokumentowanie. Wyd. UP w Lublinie, 2013

Uzupełniająca:

1.Borys T., Rogala P. Systemy zarządzania jakością i środowiskiem. Wyd. UE we Wrocławiu, 2012.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

- znaczenie jakości i zarządzania przez jakość w procesach gospodarczych

- metody i narzędzia pozwalające kształtować procesy gospodarcze w celu poprawy jakości życia

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

- podejmowania działań w zakresie ciągłego doskonalenia zawodowego,

- podejmowania działań zmierzających do ograniczenia ryzyka związanego z wystąpieniem złej jakości w zakresie działalności organizacji gospodarczej

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian pisemny ograniczony czasowo (100%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Piotr Gębczyński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-24
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Piotr Gębczyński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-23
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Piotr Gębczyński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.