Zarządzanie jakością w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.2s.ZJB.SM.BBTSX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie jakością w biotechnologii | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) | ||
Grupy: |
Analityka biotechnologiczna II stopień, 2 sem. obowiązkowe Biotechnologia stosowana II stopień, 2 sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi koncepcji i systemów zapewnienia i zarządzania jakością oraz metod i narzędzi zapewnienia i zarządzania jakością. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Historia, definicje i cele jakości - 1 godz. 2. Koncepcje zarządzania jakością (Cykl Deminga, Six Sigma, KAIZEN, TQM) - 3 godz. 3. Systemy zarządzania jakością (ISO 9001, HACCP ISO 14001, ISO 22000, Zintegrowane systemy zarządzania) - 5 godz. 4. Metody i narzędzia zarządzania jakością - 3 godz. 5. Specyfika zapewnienia i zarządzania jakością w biotechnologii - 3 godz. |
||
Literatura: |
Podstawowa: 1. Hamrol A. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, 2013. 2. Sikora T. (red.): Wybrane koncepcje i metody zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010. 3. Czernyszewicz E. Zarządzanie jakością w organizacji – funkcjonowanie, doskonalenie, dokumentowanie. Wyd. UP w Lublinie, 2013 Uzupełniająca: 1.Borys T., Rogala P. Systemy zarządzania jakością i środowiskiem. Wyd. UE we Wrocławiu, 2012. |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - znaczenie jakości i zarządzania przez jakość w procesach gospodarczych - metody i narzędzia pozwalające kształtować procesy gospodarcze w celu poprawy jakości życia KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - podejmowania działań w zakresie ciągłego doskonalenia zawodowego, - podejmowania działań zmierzających do ograniczenia ryzyka związanego z wystąpieniem złej jakości w zakresie działalności organizacji gospodarczej |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny ograniczony czasowo (100%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.