Wyjazd studyjny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.1s.WSB.SM.BBTSX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wyjazd studyjny | ||
Jednostka: | Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa | ||
Grupy: |
Biotechnologia stosowana II stopień, 1 sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Ogólna charakterystyka jednostki/jednostek naukowej do których wyznaczony został wyjazd studyjny Wykład dotyczący realizowanych w jednostce/jednostkach badań naukowych Prezentacja laboratoriów, procesów technologicznych występujących w jednostce/ jednostkach Dyskusja studentów nad prowadzonymi badaniami, zagadnieniami przedstawionymi w jednostce/ jednostkach |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - w zaawansowanym stopniu uwarunkowania ekonomiczne, prawne, społeczne i etyczne oraz związane z zarządzaniem jakością w zakresie biotechnologii stosowanej i analityki biotechnologicznej - zaawansowane metody, techniki, technologie, materiały oraz analizy instrumentalne wykorzystywane w biotechnologii mikroorganizmów, roślin i zwierząt - specjalistyczne zagadnienia z zakresu molekularnych i mikrobiologicznych podstaw procesów biotechnologicznych w przemyśle rolno-spożywczym oraz biotechnologii środowiskowej - zaawansowane techniki hodowli in vitro komórek i tkanek zwierzęcych i roślinnych oraz techniki hodowli drobnoustrojów - rolę i znaczenie środowiska przyrodniczego dla produkcji roślinnej i zwierzęcej, zrównoważonego wykorzystania różnorodności biologicznej i ochrony zasobów naturalnych UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - precyzyjnie porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej, w zakresie szeroko rozumianej tematyki biotechnologicznej - samodzielnie i wszechstronnie analizować problemy współczesnej agrobiotechnologii, biotechnologii przemysłowej i środowiskowej oraz stosować w tych dziedzinach specjalistyczne techniki i je optymalizować - wyszukiwać, zrozumieć, analizować i twórczo wykorzystywać informacje z różnych źródeł dotyczących diagnostyki molekularnej w hodowli roślin, zwierząt i biotechnologii środowiska - dobierać i modyfikować techniki i technologie w celu rozwiązania szczegółowych problemów z zakresu biotechnologii mikroorganizmów, roślin, zwierząt, żywności i środowiska KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - podjęcia refleksji na temat znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w zakresie biotechnologii - podjęcia refleksji na temat skutków wykonywania działalności z wykorzystaniem materiału biologicznego i narzędzi biotechnologicznych oraz wynikającego z niej ryzyka i działań zmierzających do jego ograniczenia |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawozdanie pisemne z wyjazdu studyjnego |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia terenowe, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Hura, Małgorzata Szczęsna, Dorota Zięba-Przybylska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Hura, Małgorzata Szczęsna | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia terenowe - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia terenowe, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Hura, Małgorzata Szczęsna | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Hura, Małgorzata Szczęsna | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia terenowe - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.