Podstawy prawa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.1s.POP.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy prawa |
Jednostka: | Zakład Zarządzania i Marketingu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: BIOTECHNOLOGIA / ECTS: 1 / semestr 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI status: kierunkowy / fakultatywny Wymagania wstępne: brak Wykład zapewnia podstawową wiedzę o prawie i zrozumienie najbardziej znanych pojęć, zasad i sytuacji prawnych, dzięki czemu studenci będą w stanie zrozumieć otaczającą rzeczywistość polityczno-prawną, podejmować bardziej racjonalne decyzje, zgodne zarazem z wymogami stawianymi przez prawo. Celem przedmiotu jest wytworzenie zdolności oceny sytuacji także przez pryzmat przepisów prawa. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Prawo - systematyka, rys historyczny prawa w Polsce, język prawny a język prawniczy 2. Podmioty czynności prawnych: osoby fizyczne, jednostki organizacyjne; przesłanki ważności czynności prawnych: zdolność prawna, zdolność do czynności prawnych, forma czynności prawnych, wady oświadczenia woli 3. Pełnomocnictwo 4. Praco cywilne - (podstawowe instytucje prawa rodzinnego, rzeczowego, zobowiązań i spadkowego) 5. Prawo karne 6. Prawo gospodarcze (zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej) Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 18 godz. = 0,72 ECTS w tym: - wykłady – 15 godz. - ćwiczenia i seminaria - 0 godz. - konsultacje – 1 godz. - udział w badaniach - 0 godz. - obowiązkowe praktyki i staże - 0 godz. - udział w egzaminie i zaliczeniu – 2 godz. - praca własna – 7 godz. = 0,28 ECTS |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Siuda, Wojciech, Elementy prawa dla ekonomistów, wyd. 22, Wydawnictwo Naukowe Contact, Warszawa 2013 2. Prawo cywilne w pigułce, 2. wyd., Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2014 Uzupełniająca: 1. Kodeks cywilny 2. Kodeks postępowania cywilnego 3. Kodeks karny 4. Kodeks postępowania karnego 5. Kodeks postępowania administracyjnego 6. Ustawa o księgach wieczystych i hipotece 7. Prawo przedsiębiorców 8. Ustawa o CEiDG 9. Ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - zna podstawowe wybrane pojęcia i instytucje prawa prywatnego, publicznego i karnego - zna podstawowe narzędzia potrzebne do aktywnego i bezpiecznego udziału w obrocie gospodarczym Umiejętności: - jest w stanie stwierdzić, że ma do czynienia z sytuacją objętą regulacjami prawa - jest w stanie wyszukać aktualne regulacje dotyczące tej sytuacji - jest w stanie dostosować swoje postępowanie do obowiązujących reguł Kompetencje społeczne: - jest w stanie ustalić właściwe zachowanie w danej sytuacji prawnej - posiada umiejętność takiego postępowania, by w sposób niezgodny z prawem nie naruszać interesów innych podmiotów |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Mimo wykładowej formy prowadzenia zajęć nie wyklucza ona rozmaitych interakcji pomiędzy prowadzącym zajęcia a studentami w tym zadawania pytań tak by student sam doszedł do prawidłowej oceny sytuacji życiowo-prawnej. Pozwala to na ustalenie z jednej strony zainteresowania studenta wybranym kierunkiem studiów i jego przydatności, jak też ustalenia stopni wiedzy i kultury w relacjach gospodarczo-prawnych. Podsumowaniem i sprawdzeniem wiedzy studenta jest egzamin pisemny. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla oceny dobrej (4,0 - średnio 71-80%), oceny ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i oceny bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu i w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne formułuje ocenę posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.