Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy bezpieczeństwa pracy i ergonomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.1s.PBP.SI.BBTSX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy bezpieczeństwa pracy i ergonomii
Jednostka: Zakład Eksploatacji Maszyn i Ergonomii
Grupy: Biotechnologia, 1 sem, stacjonarne, obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem wykładów jest zapoznanie słuchaczy z teoretycznymi podstawami ergonomii oraz jej praktycznymi zastosowaniami. Zastosowania praktyczne podkreślone zostaj ą przez wskazanie związków ergonomii z BHP oraz badaniem metod pracy i mierzeniem pracy (Work study).Zaliczenie przedmiotu oznacza nabycie przez studentów ogólnych umiejętności (kompetencji) w zakresie inżynierskiego podejścia do oceny i projektowania stanowisk oraz technologii pracy z ergonomicznego punktu widzenia.

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

- Współczesna definicja ergonomii i jej utylitarne zastosowania. System człowiek – maszyna. Związek z zarządzaniem bezpieczeństwem pracy.

- Zastosowania danych antropometrycznych do a) oceny geometrii stanowisk pracy i b) projektowania stanowisk pracy.

- Ergonomiczne metody oceny urządzeń sygnalizacyjnych i sterowniczych. Przykłady stanowisk pracy w laboratoriach i zakładach produkcyjnych.

- Obciążenie pracą fizyczną i umysłową. Metody badania i kryteria oceny. Praca statyczna (metoda OWAS). Ergonomiczne zalecenia dot. pracy w systemie zmianowym.

- Znormalizowane metody oceny ryzyka zawodowego. Ogólne zasady zarządzania bezpieczeństwem pracy. Definicja wypadku przy pracy i postępowanie powypadkowe. Wybrane przepisy prawne (Kodeks Pracy).

- Fizyczne środowisko pracy (oświetlenie naturalne i sztuczne, wybrane zagadnienia wibro – akustyczne, środowisko cieplne i atmosferyczne). Znormalizowane metody i kryteria oceny. Przykłady zastosowań w praktyce laboratoryjnej i przemysłowej. Pokaz działania: luksomierza, miernika poziomu dźwięku, wibrometru, zintegrowanego miernika mikroklimatu.

- Wybrane elementy Badania pracy (Work Study). Badanie metod pracy i mierzenie pracy. Praktyczne zastosowanie reguły Deminga.

Literatura:

Podstawowa:

Koradecka D. (1997) Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. Tom I i II

Praca zbiorowa (2003) Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Tom I – VI.

Grandjean E. (1987) Physiologische Arbeits gestaltung. Leitfaden der Ergonomie.

Uzupełniająca:

Strona internetowa: www.iea.cc (International Ergonomics Association)

Jabłoński J. (2006) Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów.

Juliszewski T, Kiełbasa P. (2010) Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie: podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii.

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: podejmować działania z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, urządzeń, technologii

i materiałów zmierzających do optymalizacji produkcji i jakości żywności, zdrowia zwierząt i ludzi oraz stanu zasobów środowiska naturalnego.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: podjęcia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, umie postępować w stanach zagrożenia.

Metody i kryteria oceniania:

Pisemny sprawdzian wiedzy i ocena według kryteriów podanych na 1-szym wykładzie.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)