Podstawy bezpieczeństwa pracy i ergonomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.1s.PBP.SI.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy bezpieczeństwa pracy i ergonomii |
Jednostka: | Zakład Eksploatacji Maszyn i Ergonomii |
Grupy: |
Biotechnologia, 1 sem, stacjonarne, obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów jest zapoznanie słuchaczy z teoretycznymi podstawami ergonomii oraz jej praktycznymi zastosowaniami. Zastosowania praktyczne podkreślone zostaj ą przez wskazanie związków ergonomii z BHP oraz badaniem metod pracy i mierzeniem pracy (Work study).Zaliczenie przedmiotu oznacza nabycie przez studentów ogólnych umiejętności (kompetencji) w zakresie inżynierskiego podejścia do oceny i projektowania stanowisk oraz technologii pracy z ergonomicznego punktu widzenia. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: - Współczesna definicja ergonomii i jej utylitarne zastosowania. System człowiek – maszyna. Związek z zarządzaniem bezpieczeństwem pracy. - Zastosowania danych antropometrycznych do a) oceny geometrii stanowisk pracy i b) projektowania stanowisk pracy. - Ergonomiczne metody oceny urządzeń sygnalizacyjnych i sterowniczych. Przykłady stanowisk pracy w laboratoriach i zakładach produkcyjnych. - Obciążenie pracą fizyczną i umysłową. Metody badania i kryteria oceny. Praca statyczna (metoda OWAS). Ergonomiczne zalecenia dot. pracy w systemie zmianowym. - Znormalizowane metody oceny ryzyka zawodowego. Ogólne zasady zarządzania bezpieczeństwem pracy. Definicja wypadku przy pracy i postępowanie powypadkowe. Wybrane przepisy prawne (Kodeks Pracy). - Fizyczne środowisko pracy (oświetlenie naturalne i sztuczne, wybrane zagadnienia wibro – akustyczne, środowisko cieplne i atmosferyczne). Znormalizowane metody i kryteria oceny. Przykłady zastosowań w praktyce laboratoryjnej i przemysłowej. Pokaz działania: luksomierza, miernika poziomu dźwięku, wibrometru, zintegrowanego miernika mikroklimatu. - Wybrane elementy Badania pracy (Work Study). Badanie metod pracy i mierzenie pracy. Praktyczne zastosowanie reguły Deminga. |
Literatura: |
Podstawowa: Koradecka D. (1997) Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. Tom I i II Praca zbiorowa (2003) Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Tom I – VI. Grandjean E. (1987) Physiologische Arbeits gestaltung. Leitfaden der Ergonomie. Uzupełniająca: Strona internetowa: www.iea.cc (International Ergonomics Association) Jabłoński J. (2006) Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów. Juliszewski T, Kiełbasa P. (2010) Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: podejmować działania z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, urządzeń, technologii i materiałów zmierzających do optymalizacji produkcji i jakości żywności, zdrowia zwierząt i ludzi oraz stanu zasobów środowiska naturalnego. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: podjęcia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, umie postępować w stanach zagrożenia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemny sprawdzian wiedzy i ocena według kryteriów podanych na 1-szym wykładzie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.