Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.1s.EWB.SM.BBTSX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika w biotechnologii
Jednostka: Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa
Grupy: Analityka biotechnologiczna II stopień, 1 sem. obowiązkowe
Biotechnologia stosowana II stopień, 1 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami ekonomiki rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem ekonomiki technologii produktów otrzymywanych za pomocą czynników biologicznych.

Biotechnologia to relatywnie nowa dziedzina nauki zajmująca się otrzymywaniem produktów za pomocą czynników biologicznych, tj. mikroorganizmów, wirusów, komórek zwierzęcych oraz substancji pozakomórkowych. Studenci poznawać będą podstawy ekonomiki, funkcjonowanie agrobiznesu oraz podstawy rachunku ekonomicznego ze szczególnym uwzględnieniem kosztów wytwarzania i stosowania w gospodarce rolnej produktów biotechnologii.

Pełny opis:

Plan zajęć wykładów w poszczególnych tygodniach (15h):

Rozwój nauk ekonomiczno-rolniczych z umiejscowieniem ekonomiki nowych technologii (biotechnologii)

Funkcje ekonomiczno-społeczne rolnictwa – znaczenie rolnictwa jako działu gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem produkcji biotechnologicznej

Rynek rolny – prawa rynkowe

Podstawy rachunku ekonomicznego – kategorie kosztów i dochodów

Metodyka oceny opłacalności w rolnictwie

Kalkulacje w rolnictwie – rodzaje kalkulacji, kalkulacje porównawcze produkcji tradycyjnej z wykorzystaniem biotechnologii

Kalkulacja ekonomiczna produkcji pasz z roślin genetycznie modyfikowanych

Koszty i opłacalność produkcji biogazu

Podsumowanie i zaliczenie pisemne

Literatura:

Poczta, W., & Mrówczyńska-Kamińska, A. (2004). Agrobiznes w Polsce jako subsystem gospodarki narodowej. Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.

Czekaj, T., Kagan, A., Kulawik, J., Smolik, J., & Ziółkowska, J. (2009). Analiza efektywności ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw rolnych powstałych na bazie majątku WRSP. IERiGŻ. Warszawa

Maciejczak, M. (2010). Modyfikacje genetyczne w rolnictwie w świetle nowej ekonomii instytucjonalnej. Rocz. Nauk. SERiA, 12(1), 110-115.

Efekty uczenia się:

Wiedza;

student posiada wiedzę z zakresu podstaw ekonomiki w biotechnologii, w tym umiejscowienia tej nauki w naukach ekonomicznych

student posiada wiedzę z zakresu rachunku ekonomicznego

student posiada wiedzę o funkcjonowaniu rynku

student posiada wiedzę z zakresu rachunku kalkulacji kosztów i efektów produkcji konwencjonalnej i GMO

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne - test jednokrotnego wyboru (100 %)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)