Ekonomika w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.1s.EWB.SM.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika w biotechnologii |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: |
Analityka biotechnologiczna II stopień, 1 sem. obowiązkowe Biotechnologia stosowana II stopień, 1 sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami ekonomiki rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem ekonomiki technologii produktów otrzymywanych za pomocą czynników biologicznych. Biotechnologia to relatywnie nowa dziedzina nauki zajmująca się otrzymywaniem produktów za pomocą czynników biologicznych, tj. mikroorganizmów, wirusów, komórek zwierzęcych oraz substancji pozakomórkowych. Studenci poznawać będą podstawy ekonomiki, funkcjonowanie agrobiznesu oraz podstawy rachunku ekonomicznego ze szczególnym uwzględnieniem kosztów wytwarzania i stosowania w gospodarce rolnej produktów biotechnologii. |
Pełny opis: |
Plan zajęć wykładów w poszczególnych tygodniach (15h): Rozwój nauk ekonomiczno-rolniczych z umiejscowieniem ekonomiki nowych technologii (biotechnologii) Funkcje ekonomiczno-społeczne rolnictwa – znaczenie rolnictwa jako działu gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem produkcji biotechnologicznej Rynek rolny – prawa rynkowe Podstawy rachunku ekonomicznego – kategorie kosztów i dochodów Metodyka oceny opłacalności w rolnictwie Kalkulacje w rolnictwie – rodzaje kalkulacji, kalkulacje porównawcze produkcji tradycyjnej z wykorzystaniem biotechnologii Kalkulacja ekonomiczna produkcji pasz z roślin genetycznie modyfikowanych Koszty i opłacalność produkcji biogazu Podsumowanie i zaliczenie pisemne |
Literatura: |
Poczta, W., & Mrówczyńska-Kamińska, A. (2004). Agrobiznes w Polsce jako subsystem gospodarki narodowej. Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu. Czekaj, T., Kagan, A., Kulawik, J., Smolik, J., & Ziółkowska, J. (2009). Analiza efektywności ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw rolnych powstałych na bazie majątku WRSP. IERiGŻ. Warszawa Maciejczak, M. (2010). Modyfikacje genetyczne w rolnictwie w świetle nowej ekonomii instytucjonalnej. Rocz. Nauk. SERiA, 12(1), 110-115. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza; student posiada wiedzę z zakresu podstaw ekonomiki w biotechnologii, w tym umiejscowienia tej nauki w naukach ekonomicznych student posiada wiedzę z zakresu rachunku ekonomicznego student posiada wiedzę o funkcjonowaniu rynku student posiada wiedzę z zakresu rachunku kalkulacji kosztów i efektów produkcji konwencjonalnej i GMO |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne - test jednokrotnego wyboru (100 %) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.