Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Właściwości fizyko-chemiczne odpadów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s5.WFCOX.SI.OZEGX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Właściwości fizyko-chemiczne odpadów
Jednostka: Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z właściwościami fizykochemicznymi surowców pochodzących z produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej pod katem ich wykorzystania na cele energetyczne

Pełny opis:

Właściwości fizykochemiczne: drewna, papieru, kartonu, i innych związków celulozowych, gumy surowców polimerowych. Właściwości fizykochemiczne odpadów przemysłu zbożowego, mięsnego, olejarskiego, owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, gastronomicznego. Metody badań właściwości fizykochemicznych. Oznaczenie wilgotności całkowitej. Oznaczenie ciepła spalania, wartości opałowej. Określenie składu sitowego i morfologicznego. Pomiary wskaźników objętościowych, gęstości usypowej. Pomiar zawartości węglowodanów, białek, tłuszczów, suchej masy i składników popielnych. Obliczenia wydatku energetycznego, ilości pozyskanego etanolu dla rożnych grup surowców węglowodanowych.

Literatura:

1. Olszewski A. 2002 Technologia przetwórstwa mięsa WNT, Warszawa

2. Łatka U 2008 Technologia i towaroznawstwo WSziP, Warszawa

3. Pałasiński M. 2005 Technologia przetwórstwa węglowodanów Wyd UR, Kraków

4. Ziajka S 2002 Mleczarstwo zagadnienia wybrane WNT, Olsztyn

5. Jurga R 1994 Przetwórstwo zbożowe WSziP, Warszawa

6. Byszewski W., Haman J. 1977 Gleba maszyna roślina PWN, Warszawa

7. Wierciński J. 1999 Przewodnik do ćwiczeń z instrumentalnej analizy chemicznych

składników żywności WSziP, Warszawa

Efekty uczenia się:

Ma ogólna wiedze dotycząca podstaw techniki, technicznych zadań inżynierskich i kształtowania środowiska w zakresie kierunku OZEiGO. Ma wiedze z zakresu fizyki i chemii przydatna do rozwiązywania

zadań dla kierunku Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. Ma wiedze o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach. Potrafi (pod kierunkiem opiekuna) planować i przeprowadzać proste eksperymenty, wykonywać pomiary,

interpretować uzyskiwane wyniki i wyciągać wnioski. Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące rozwiązania techniczne (urządzeń, obiektów, systemów) wykorzystywane przy zagospodarowywaniu odpadów. Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczny aspekt i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za stan środowiska przyrodniczego (ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie ochrony środowiska).

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin (zaliczenie końcowe) pisemny ograniczony czasowo.

Zaliczenie sprawozdania z prac laboratoryjnych.

Praktyki zawodowe:

Brak.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zygmunt Sobol
Prowadzący grup: Beata Brzychczyk, Paulina Wrona
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)