Właściwości fizyko-chemiczne odpadów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s5.WFCOX.SI.OZEGX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Właściwości fizyko-chemiczne odpadów |
Jednostka: | Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z właściwościami fizykochemicznymi surowców pochodzących z produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej pod katem ich wykorzystania na cele energetyczne |
Pełny opis: |
Właściwości fizykochemiczne: drewna, papieru, kartonu, i innych związków celulozowych, gumy surowców polimerowych. Właściwości fizykochemiczne odpadów przemysłu zbożowego, mięsnego, olejarskiego, owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, gastronomicznego. Metody badań właściwości fizykochemicznych. Oznaczenie wilgotności całkowitej. Oznaczenie ciepła spalania, wartości opałowej. Określenie składu sitowego i morfologicznego. Pomiary wskaźników objętościowych, gęstości usypowej. Pomiar zawartości węglowodanów, białek, tłuszczów, suchej masy i składników popielnych. Obliczenia wydatku energetycznego, ilości pozyskanego etanolu dla rożnych grup surowców węglowodanowych. |
Literatura: |
1. Olszewski A. 2002 Technologia przetwórstwa mięsa WNT, Warszawa 2. Łatka U 2008 Technologia i towaroznawstwo WSziP, Warszawa 3. Pałasiński M. 2005 Technologia przetwórstwa węglowodanów Wyd UR, Kraków 4. Ziajka S 2002 Mleczarstwo zagadnienia wybrane WNT, Olsztyn 5. Jurga R 1994 Przetwórstwo zbożowe WSziP, Warszawa 6. Byszewski W., Haman J. 1977 Gleba maszyna roślina PWN, Warszawa 7. Wierciński J. 1999 Przewodnik do ćwiczeń z instrumentalnej analizy chemicznych składników żywności WSziP, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Ma ogólna wiedze dotycząca podstaw techniki, technicznych zadań inżynierskich i kształtowania środowiska w zakresie kierunku OZEiGO. Ma wiedze z zakresu fizyki i chemii przydatna do rozwiązywania zadań dla kierunku Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. Ma wiedze o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach. Potrafi (pod kierunkiem opiekuna) planować i przeprowadzać proste eksperymenty, wykonywać pomiary, interpretować uzyskiwane wyniki i wyciągać wnioski. Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące rozwiązania techniczne (urządzeń, obiektów, systemów) wykorzystywane przy zagospodarowywaniu odpadów. Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczny aspekt i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za stan środowiska przyrodniczego (ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie ochrony środowiska). |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin (zaliczenie końcowe) pisemny ograniczony czasowo. Zaliczenie sprawozdania z prac laboratoryjnych. |
Praktyki zawodowe: |
Brak. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zygmunt Sobol | |
Prowadzący grup: | Beata Brzychczyk, Paulina Wrona | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.