Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria przetwórstwa rolno-spożywczego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s4.IPRSP.NI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria przetwórstwa rolno-spożywczego
Jednostka: Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi procesami stosowanymi

w przemyśle spożywczym, maszynami i urządzeniami używanymi do

przetwarzania i utrwalania żywności oraz zapoznanie z liniami technologicznymi

i miejscem poszczególnych maszyn i urządzeń w procesie produkcyjnym.

Pełny opis:

Czyszczenieisortowaniemateriałów:własciwoscifizyczne materiałów wykorzystywane w tych procesach, maszyny pneumatyczne, przesiewacze, złozone maszyny czyszczace, czyszczalnie i separatory elektroniczne i magnetyczne, sortowniki: mechaniczne, pneumatyczne, optyczne i hydrauliczne.

Rozdrabnianie ciał stałych: własciwosci reologiczne ciał stałych, teorie rozdrabniania, maszyny i urzadzenia rozdrabniajace: zginajace, szarpiace, udarowe, łamacze, scinajace, tnace.

Formowanie i ekstradowanie materiałów: własciwosci ciał plastycznych, krzywa płyniecia materiałów biologicznych, maszyny walcujace, wykrawajace, formujace, wytłaczajace, ekstruzja i ekstrudery, ekspansja i ekspandery

Rozdrabnianie cieczy: teorie rozdrabniania, homogenizacja i homogenizatory, rozpylanie cieczy i aparatura stosowana w tym procesie

Mieszanie aglomeracja charakterystyka procesu mieszania, mieszalniki, mieszarki, zgniatarki, ubijarki, Charakterystyka procesu aglomeracji, urządzenia do aglomeracji ( brykieciarki, tableciarki, granulatory).

Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych charakterystykaprocesu,prasydowyciskaniacieczy:hydrauliczne, pneumatyczne i mechaniczne, filtracja, przegrody filtracyjne, pomoce filtracyjne, osady, filtry mechaniczne, grawitacyjne, rozdzielanie zawiesin, odstojniki, klasyfikatory, rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odsrodkowej, cyklony, wirówki.

Ogrzewanie i chłodzenie charakterystyka procesów cieplnych,ruchciepłaustalonyinieustalony,własciwoscicieplne produktów spozywczych, przewodnosc cieplna własciwa, ciepło własciwe, współczynnik przewodzenia temperatury, bezprzewodowa wymiana ciepła, przeponowa wymiana ciepła ( maszyny i urzadzenia), termo wody

Odparowywaniecharakterystykaprocesu,aktywnośćprocesu, wyparki, komora grzejna, komora oparów, skraplacz, wyparki jedno, dwu-, cztero- i więcej działowe, sprezanie odpadów i sprezarki.

Ekstrakcja charakterystyka procesu, ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz, ekstrakcja w stanie nadkrytycznym, ekstraktory.

Krystalizacja i rozpuszczanie- charakterystyka procesów, kinetyka krystalizacji, kinetyka rozpuszczania, krystalizatory, urzadzenia do rozpuszczania

Destylacja i rektyfikacja charakterystyka procesów, destylacja prosta ( rózniczkowa), rektyfikacja, analiza pracy kolumny, instalacje o działaniu okresowym i ciągłym, instalacje destylacyjne i rektyfikacyjne stosowane w przemyśle rolono-spożywczym.

Procesy membranowe charakterystyka procesu, charakterystyka membran półprzepuszczalnych, moduły membranowe, mikrofiltracja, ultra filtracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza, elektroliza

Literatura:

1. Lewicki P. 1999 Inzynieria procesowa i aparatura przemysłu spozywczego

WNT, Warszawa

2. Wojdalski J. 2010 Uzytkowanie maszyn i aparatury w przetwórstwie rolnospozywczym

SGGW, Warszawa

3. Pijanowski E., DłuzewskIm., Dłuzewska A., Jarczyk A. 1996 Ogólna technologia

zywnosci WNT, Warszawa

4. Kaleta A., Wojdalski J. 2008 Przetwórstow rolno-spozywcze. Wybrane zagadnienia

inzynieryjno-produkcyjne i energetyczne SGGW, Warszawa

5. Lewicki P., Witrowa -Rajchert D. 2002 Inzynieria i Aparatura Przemysłu Spozywczego

cz.I i cz. II SGGW, Warszawa

6. Jurczyk A., Dłuzewska E. 2008 Wybrane zagadnieni z ogólnej technologii zywnosci

SGGW, Warszawa

Efekty uczenia się:

Ma szczegółowa wiedzę w zakresu technologii produkcji i związanych z nimi procesów

Ma podstawowa wiedze dotyczaca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych maszyn i urzadzen oraz metod doboru i obliczen maszyn, podzespołów i ich czesci stosowanych w rolnictwie i przemysle rolnospozywczym

Ma ogólna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych

Potrafi ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany

Projektuje proste linie technologiczne i obiekty w zakresie swojej specjalności

Identyfikuje i analizuje czynnik i zjawiska wpływające na produkcje, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego

Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty oraz skutki działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, a także związana z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje

Ma swiadomosc znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialnosci za jakosc produkowanej zywnosci, dobrostanu zwierzat i stan srodowiska

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 3.0

Student zna i potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w przemyśle rolno-spożywczym

oraz potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie.

Na ocenę 4.0

Student zna i potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w przemyśle rolno - spożywczym

oraz potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie. Zna budowę

i zasadę działania, wraz z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, aparatury

maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności.

Na ocenę 5.0

Student zna i potrafi opisać procesy stosowane w przemyśle rolno - spożywczym oraz

potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie. Zna budowę i zasadę działania,

wraz z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, aparatury maszyn i urządzeń

stosowanych w produkcji żywności.

Na ocenę 3.0

Ma podstawowa wiedzę dotyczącą budowy i zasady działania zespołów mechanicznych

maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części

stosowanych w przemyśle rolno-spożywczym.

Na ocenę 4.0

Ma ograniczona wiedzę dotycząca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych

maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części

stosowanych w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Na ocenę 5.0

Ma kompletna wiedzę dotycząca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych

maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części

stosowanych w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym

Na ocenę 3.0

Ma podstawowa wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych

i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych

Na ocenę 4.0

Ma ogólna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i

zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych.

Na ocenę 5.0

Ma obszerna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych

i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych

Na ocenę 3.0

Potrafi w ograniczonym stopniu ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny

oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany.

Na ocenę 4.0

Potrafi w stopniu zadowalającym ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny

oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany.

Na ocenę 5.0

Potrafi ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania

techniczne i zaproponować zmiany

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)