Inżynieria przetwórstwa rolno-spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s4.IPRSP.NI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria przetwórstwa rolno-spożywczego |
Jednostka: | Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi procesami stosowanymi w przemyśle spożywczym, maszynami i urządzeniami używanymi do przetwarzania i utrwalania żywności oraz zapoznanie z liniami technologicznymi i miejscem poszczególnych maszyn i urządzeń w procesie produkcyjnym. |
Pełny opis: |
Czyszczenieisortowaniemateriałów:własciwoscifizyczne materiałów wykorzystywane w tych procesach, maszyny pneumatyczne, przesiewacze, złozone maszyny czyszczace, czyszczalnie i separatory elektroniczne i magnetyczne, sortowniki: mechaniczne, pneumatyczne, optyczne i hydrauliczne. Rozdrabnianie ciał stałych: własciwosci reologiczne ciał stałych, teorie rozdrabniania, maszyny i urzadzenia rozdrabniajace: zginajace, szarpiace, udarowe, łamacze, scinajace, tnace. Formowanie i ekstradowanie materiałów: własciwosci ciał plastycznych, krzywa płyniecia materiałów biologicznych, maszyny walcujace, wykrawajace, formujace, wytłaczajace, ekstruzja i ekstrudery, ekspansja i ekspandery Rozdrabnianie cieczy: teorie rozdrabniania, homogenizacja i homogenizatory, rozpylanie cieczy i aparatura stosowana w tym procesie Mieszanie aglomeracja charakterystyka procesu mieszania, mieszalniki, mieszarki, zgniatarki, ubijarki, Charakterystyka procesu aglomeracji, urządzenia do aglomeracji ( brykieciarki, tableciarki, granulatory). Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych charakterystykaprocesu,prasydowyciskaniacieczy:hydrauliczne, pneumatyczne i mechaniczne, filtracja, przegrody filtracyjne, pomoce filtracyjne, osady, filtry mechaniczne, grawitacyjne, rozdzielanie zawiesin, odstojniki, klasyfikatory, rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odsrodkowej, cyklony, wirówki. Ogrzewanie i chłodzenie charakterystyka procesów cieplnych,ruchciepłaustalonyinieustalony,własciwoscicieplne produktów spozywczych, przewodnosc cieplna własciwa, ciepło własciwe, współczynnik przewodzenia temperatury, bezprzewodowa wymiana ciepła, przeponowa wymiana ciepła ( maszyny i urzadzenia), termo wody Odparowywaniecharakterystykaprocesu,aktywnośćprocesu, wyparki, komora grzejna, komora oparów, skraplacz, wyparki jedno, dwu-, cztero- i więcej działowe, sprezanie odpadów i sprezarki. Ekstrakcja charakterystyka procesu, ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz, ekstrakcja w stanie nadkrytycznym, ekstraktory. Krystalizacja i rozpuszczanie- charakterystyka procesów, kinetyka krystalizacji, kinetyka rozpuszczania, krystalizatory, urzadzenia do rozpuszczania Destylacja i rektyfikacja charakterystyka procesów, destylacja prosta ( rózniczkowa), rektyfikacja, analiza pracy kolumny, instalacje o działaniu okresowym i ciągłym, instalacje destylacyjne i rektyfikacyjne stosowane w przemyśle rolono-spożywczym. Procesy membranowe charakterystyka procesu, charakterystyka membran półprzepuszczalnych, moduły membranowe, mikrofiltracja, ultra filtracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza, elektroliza |
Literatura: |
1. Lewicki P. 1999 Inzynieria procesowa i aparatura przemysłu spozywczego WNT, Warszawa 2. Wojdalski J. 2010 Uzytkowanie maszyn i aparatury w przetwórstwie rolnospozywczym SGGW, Warszawa 3. Pijanowski E., DłuzewskIm., Dłuzewska A., Jarczyk A. 1996 Ogólna technologia zywnosci WNT, Warszawa 4. Kaleta A., Wojdalski J. 2008 Przetwórstow rolno-spozywcze. Wybrane zagadnienia inzynieryjno-produkcyjne i energetyczne SGGW, Warszawa 5. Lewicki P., Witrowa -Rajchert D. 2002 Inzynieria i Aparatura Przemysłu Spozywczego cz.I i cz. II SGGW, Warszawa 6. Jurczyk A., Dłuzewska E. 2008 Wybrane zagadnieni z ogólnej technologii zywnosci SGGW, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Ma szczegółowa wiedzę w zakresu technologii produkcji i związanych z nimi procesów Ma podstawowa wiedze dotyczaca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych maszyn i urzadzen oraz metod doboru i obliczen maszyn, podzespołów i ich czesci stosowanych w rolnictwie i przemysle rolnospozywczym Ma ogólna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych Potrafi ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany Projektuje proste linie technologiczne i obiekty w zakresie swojej specjalności Identyfikuje i analizuje czynnik i zjawiska wpływające na produkcje, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty oraz skutki działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, a także związana z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje Ma swiadomosc znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialnosci za jakosc produkowanej zywnosci, dobrostanu zwierzat i stan srodowiska |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 3.0 Student zna i potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w przemyśle rolno-spożywczym oraz potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie. Na ocenę 4.0 Student zna i potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w przemyśle rolno - spożywczym oraz potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie. Zna budowę i zasadę działania, wraz z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, aparatury maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności. Na ocenę 5.0 Student zna i potrafi opisać procesy stosowane w przemyśle rolno - spożywczym oraz potrafi dobrać urządzenia stosowane w danym procesie. Zna budowę i zasadę działania, wraz z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, aparatury maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności. Na ocenę 3.0 Ma podstawowa wiedzę dotyczącą budowy i zasady działania zespołów mechanicznych maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części stosowanych w przemyśle rolno-spożywczym. Na ocenę 4.0 Ma ograniczona wiedzę dotycząca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części stosowanych w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym. Na ocenę 5.0 Ma kompletna wiedzę dotycząca budowy i zasady działania zespołów mechanicznych maszyn i urządzeń oraz metod doboru i obliczeń maszyn, podzespołów i ich części stosowanych w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym Na ocenę 3.0 Ma podstawowa wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych Na ocenę 4.0 Ma ogólna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych. Na ocenę 5.0 Ma obszerna wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych Na ocenę 3.0 Potrafi w ograniczonym stopniu ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany. Na ocenę 4.0 Potrafi w stopniu zadowalającym ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany. Na ocenę 5.0 Potrafi ocenić i krytycznie przeanalizować proces produkcyjny oraz stosowane rozwiązania techniczne i zaproponować zmiany |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.