Automatyka i robotyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s4.AUTR2.SI.IBXXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Automatyka i robotyka |
Jednostka: | Katedra Energetyki i Automatyzacji Procesów Rolniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy przez Studentów na temat projektowania i sterowaniem robotami oraz manipulatorami do określonych zadań procesów produkcji roślinnej, zwierzęcej i spożywczej. Poznają mechanizm funkcjonowania układu sterowania robota z punktu widzenia jego możliwości technologicznych. Dobierają sensory oraz chwytaki i programują systemy sterowania. Nabywają umiejętności w zakresie programowania i eksploatacji robotów przemysłowych. Zdobędą kompetencje upoważniające do projektowania zrobotyzowanych stanowisk produkcyjnych w zakresie produkcji rolno-spożywczej oraz eksploatacji takich stanowisk. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Podstawowe pojęcia. Klasyfikacja maszyn manipulacyjnych i robotów. Stan obecny i prognozy rozwoju techniki robotyzacyjnej. 2. Problematyka badawcza. Rozwój prac badawczych i aplikacyjnych w Polsce i na świecie. 3. Model systemowy człowieka i maszyny manipulacyjnej. 4. Struktura robotów. Podstawowe elementy i układy robotyki. Parametry ruchowe. 5. Chwytaki i narzędzia. Wyposażenie chwytaków. Metody doboru chwytaków w procesach rolno-spożywczych. 6. Czujniki i sensoryczne urządzenia wizyjne. Systemy pomiarowe robotów. 7. Systemy napędowe robotów i maszyn manipulacyjnych. Serwomechanizmy. Napędy elektryczne. Napędy elektryczne. 8. Podstawowe systemy sterowania. Sterowanie o zmiennej strukturze i sterowanie adaptacyjne. 9. Problematyka projektowania układów sterujących. 10. Układy sterowania o strukturze mikroprocesorowej. 11. Programowanie robotów. 12. Aspekty techniczne, organizacyjne i ekonomiczne stosowania maszyn manipulacyjnych i robotów. Podatność procesu produkcyjnego na robotyzację. 13. Bezpieczeństwo pracy z maszynami manipulacyjnymi i robotami. 14. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w przemyśle spożywczym. 15. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w produkcji zwierzęcej i roślinnej. Ćwiczenia 1. Podstawowe pojęcia. Klasyfikacja maszyn manipulacyjnych i robotów. Stan obecny i prognozy rozwoju techniki robotyzacyjnej. 2. Problematyka badawcza. Rozwój prac badawczych i aplikacyjnych w Polsce i na świecie. 3. Model systemowy człowieka i maszyny manipulacyjnej. 4. Struktura robotów. Podstawowe elementy i układy robotyki. Parametry ruchowe. 5. Chwytaki i narzędzia. Wyposażenie chwytaków. Metody doboru chwytaków w procesach rolno-spożywczych. 6. Czujniki i sensoryczne urządzenia wizyjne. Systemy pomiarowe robotów. 7. Systemy napędowe robotów i maszyn manipulacyjnych. Serwomechanizmy. Napędy elektryczne. Napędy elektryczne. 8. Podstawowe systemy sterowania. Sterowanie o zmiennej strukturze i sterowanie adaptacyjne. 9. Problematyka projektowania układów sterujących. 10. Układy sterowania o strukturze mikroprocesorowej. 11. Programowanie robotów. 12. Aspekty techniczne, organizacyjne i ekonomiczne stosowania maszyn manipulacyjnych i robotów. Podatność procesu produkcyjnego na robotyzację. 13. Bezpieczeństwo pracy z maszynami manipulacyjnymi i robotami. 14. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w przemyśle spożywczym. 15. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w produkcji zwierzęcej i roślinnej. |
Literatura: |
Juszka H.: 2006. Automatyzacja i robotyzacja w inżynierii rolniczej. s. 1-213, Wyd. PTIR, Kraków. Juszka H., Lis S., Tomasik M., Janosz R.: 2013. Robotyzacja rolno-spożywczych procesów technologicznych. s. 1-192, Wyd. PTIR, Kraków. Tomasik M., Juszka H., Lis S.: 2013. Sterowanie i wizualizacja rolniczych procesów produkcyjnych. s. 1-238, Wyd. PTIR, Kraków. |
Efekty uczenia się: |
Definiuje pojęcia z zakresu maszyn manipulacyjnych i robotów. Opisuje budowę, zasadę działania robota przemysłowego. Zna chwytaki, czujniki i systemy wizyjne, stanowiące wyposażenie robotów przemysłowych. Projektuje stanowiska produkcyjne z robotami przemysłowymi dla procesów rolno-spożywczych. Dobiera sensory oraz chwytaki do robotów w procesach rolno-spożywczych. Programuje roboty przemysłowe do procesów rolno-spożywczych. Ma świadomość zalet i zagrożeń dla ludzi i środowiska wynikających ze stosowania robotów przemysłowych. Wykazuje otwartość na postęp techniczny w stosowaniu robotów przemysłowych do procesów rolno-spożywczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych poprzez sprawdzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej, sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych. Egzamin pisemny z treści wykładów i literatury przedmiotu. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.