Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Automatyka i robotyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s4.AUTR2.SI.IBXXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Automatyka i robotyka
Jednostka: Katedra Energetyki i Automatyzacji Procesów Rolniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy przez Studentów na temat projektowania i sterowaniem robotami oraz manipulatorami do określonych zadań procesów produkcji roślinnej, zwierzęcej i spożywczej. Poznają mechanizm funkcjonowania układu sterowania robota z punktu widzenia jego możliwości technologicznych. Dobierają sensory oraz chwytaki i programują systemy sterowania. Nabywają umiejętności w zakresie programowania i eksploatacji robotów przemysłowych. Zdobędą kompetencje upoważniające do projektowania zrobotyzowanych stanowisk produkcyjnych w zakresie produkcji rolno-spożywczej oraz eksploatacji takich stanowisk.

Pełny opis:

Wykłady

1. Podstawowe pojęcia. Klasyfikacja maszyn manipulacyjnych i robotów. Stan obecny i prognozy rozwoju techniki robotyzacyjnej.

2. Problematyka badawcza. Rozwój prac badawczych i aplikacyjnych w Polsce i na świecie.

3. Model systemowy człowieka i maszyny manipulacyjnej.

4. Struktura robotów. Podstawowe elementy i układy robotyki. Parametry ruchowe.

5. Chwytaki i narzędzia. Wyposażenie chwytaków. Metody doboru chwytaków w procesach rolno-spożywczych.

6. Czujniki i sensoryczne urządzenia wizyjne. Systemy pomiarowe robotów.

7. Systemy napędowe robotów i maszyn manipulacyjnych. Serwomechanizmy. Napędy elektryczne. Napędy elektryczne.

8. Podstawowe systemy sterowania. Sterowanie o zmiennej strukturze i sterowanie adaptacyjne.

9. Problematyka projektowania układów sterujących.

10. Układy sterowania o strukturze mikroprocesorowej.

11. Programowanie robotów.

12. Aspekty techniczne, organizacyjne i ekonomiczne stosowania maszyn manipulacyjnych i robotów. Podatność procesu produkcyjnego na robotyzację.

13. Bezpieczeństwo pracy z maszynami manipulacyjnymi i robotami.

14. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w przemyśle spożywczym.

15. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w produkcji zwierzęcej i roślinnej.

Ćwiczenia

1. Podstawowe pojęcia. Klasyfikacja maszyn manipulacyjnych i robotów. Stan obecny i prognozy rozwoju techniki robotyzacyjnej.

2. Problematyka badawcza. Rozwój prac badawczych i aplikacyjnych w Polsce i na świecie.

3. Model systemowy człowieka i maszyny manipulacyjnej.

4. Struktura robotów. Podstawowe elementy i układy robotyki. Parametry ruchowe.

5. Chwytaki i narzędzia. Wyposażenie chwytaków. Metody doboru chwytaków w procesach rolno-spożywczych.

6. Czujniki i sensoryczne urządzenia wizyjne. Systemy pomiarowe robotów.

7. Systemy napędowe robotów i maszyn manipulacyjnych. Serwomechanizmy. Napędy elektryczne. Napędy elektryczne.

8. Podstawowe systemy sterowania. Sterowanie o zmiennej strukturze i sterowanie adaptacyjne.

9. Problematyka projektowania układów sterujących.

10. Układy sterowania o strukturze mikroprocesorowej.

11. Programowanie robotów.

12. Aspekty techniczne, organizacyjne i ekonomiczne stosowania maszyn manipulacyjnych i robotów. Podatność procesu produkcyjnego na robotyzację.

13. Bezpieczeństwo pracy z maszynami manipulacyjnymi i robotami.

14. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w przemyśle spożywczym.

15. Przykłady zastosowania robotów i manipulatorów w produkcji zwierzęcej i roślinnej.

Literatura:

Juszka H.: 2006. Automatyzacja i robotyzacja w inżynierii rolniczej. s. 1-213, Wyd. PTIR, Kraków.

Juszka H., Lis S., Tomasik M., Janosz R.: 2013. Robotyzacja rolno-spożywczych procesów technologicznych. s. 1-192, Wyd. PTIR, Kraków.

Tomasik M., Juszka H., Lis S.: 2013. Sterowanie i wizualizacja rolniczych procesów produkcyjnych. s. 1-238, Wyd. PTIR, Kraków.

Efekty uczenia się:

Definiuje pojęcia z zakresu maszyn manipulacyjnych i robotów.

Opisuje budowę, zasadę działania robota przemysłowego.

Zna chwytaki, czujniki i systemy wizyjne, stanowiące wyposażenie robotów przemysłowych.

Projektuje stanowiska produkcyjne z robotami przemysłowymi dla procesów rolno-spożywczych.

Dobiera sensory oraz chwytaki do robotów w procesach rolno-spożywczych.

Programuje roboty przemysłowe do procesów rolno-spożywczych.

Ma świadomość zalet i zagrożeń dla ludzi i środowiska wynikających ze stosowania robotów przemysłowych.

Wykazuje otwartość na postęp techniczny w stosowaniu robotów przemysłowych do procesów rolno-spożywczych.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych poprzez sprawdzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej, sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych.

Egzamin pisemny z treści wykładów i literatury przedmiotu.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)