Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technika cieplna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s2.TCIXX.SI.ATRXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technika cieplna
Jednostka: Katedra Energetyki i Automatyzacji Procesów Rolniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem i efektem kształcenia ma być nabycie wiedzy w zakresie wybranych zagadnień termodynamiki technicznej. Efektem ukończenia przedmiotu ma być nabycie umiejętności zarówno teoretycznych jak i praktycznych do rozwiązywania problemów z wybranych zagadnień z zakresu termodynamiki technicznej. Po ukończeniu kursu nabędzie kompetencje w zakresie wybranych zagadnień z termodynamiki technicznej, które będzie mógł wykorzystań podczas rozwiązywania problemów zarówno konstrukcyjnych jak i eksploatacyjnych.

Pełny opis:

Celem i efektem kształcenia ma być nabycie wiedzy w zakresie wybranych zagadnień termodynamiki technicznej, obejmujących następujący zakres: podstawowe prawa i zasady, obiegi porównawcze i rzeczywiste maszyn i urządzeń, termodynamikę par, wilgotne i suche powietrze, wymianę ciepła, spalanie paliw.

Efektem ukończenia przedmiotu ma być nabycie umiejętności zarówno teoretycznych jak i praktycznych do rozwiązywania problemów z ww. zagadnień.

Student po ukończeniu kursu nabędzie kompetencje w zakresie wybranych zagadnień z termodynamiki technicznej, które będzie mógł wykorzystań m in. w biurach konstrukcyjnych oraz firmach zajmujących się eksploatacją i naprawą urządzeń występujących zarówno w gospodarstwach indywidualnych jak i firmach.

Literatura:

Pabis J. 1983. Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie. PWRiL, W-wa

Szargut J. 2000. Termodynamika techniczna . PWN, W-wa

Mieszkowski M. i in. 1983. Pomiary cieplne i energetyczne WNT, W-wa

Kaleta A. 1993. Zbiór zadań z techniki cieplnej, SGGW, W-wa

Szargut J. i in. 1987. Programowany zbiór zadań z techniki cieplnej WNT, W-wa

Wcisło G. 2004. Wyznaczenie ciepła spalania oraz wartości opałowej olejów rzepakowych (paliw rzepakowych). Inżynieria Rolnicza 2 (57) s. 323-332

Wcisło G. 2005. Determining of Rapeeseed Oils Combustion Heat in Calorimeter Bomb and an Assesment of the Heat Value. Teka - Commission of Motorization and Power Industry in Agriculture, vol. V, s. 233-239. 5-9.09.2005r, Odessa, Ukraina

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)