Systemy inżynierii produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s2.SIPZX.SI.ATRXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy inżynierii produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu budowy i zasady działania oraz obsługi technicznej maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz, pojenia, usuwania i składowania odchodów zwierzęcych, doju i schładzania mleka oraz innych, stosowanych w technologiach chowu zwierząt gospodarskich. Zdobywają także wiedzę z zakresu technologii produkcji pasz objętościowych suchych i soczystych oraz uwarunkowań eksploatacji parku maszynowego. Nabywają umiejętność doboru maszyn do wykonywanej czynności z uwzględnieniem nakładów energetycznych i czasu pracy. |
Pełny opis: |
Wykłady - Mechanizacja produkcji trzody chlewnej - Mechanizacja produkcji drobiu - układy wentylacji i chłodzenia budynków inwentarskich - Utrzymanie bydła - rodzaje obór dla krów mlecznych i bydła opasowego, systemy zadawania pasz, dodatkowe wyposażenie - Systemy doju - parametry eksploatacyjne dojarek, dobór systemu doju - Hale udojowe - roboty dojarskie - wyposażenie techniczne automatycznych systemów doju - Mycie instalacji dojarskich - schładzanie mleka po doju, odbiór mleka surowego - Usuwanie odchodów z budynków inwentarskich - składowanie nawozów naturalnych - Produkcja objętościowych pasz suchych i soczystych - Wyposażenie techniczne na fermach kóz, owiec i koni Ćwiczenia - Przygotowanie pasz - cel, metody - Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz - budowa, zasada działania - Zadawanie pasz - paszociągi, stacje paszowe, autokarmidła - Systemy pojenia zwierząt - Dojarka mechaniczna - budowa, zasada działania - Obsługa techniczna systemów doju i schładzania mleka - Projekt technologii przygotowania i zadawania pasz, ścielenia i usuwania odchodów – dobór maszyn i urządzeń - Dobór systemu doju i schładzania mleka - Obliczenie czasu pracy maszyn - Opracowanie karty technologicznej dla danej grupy zwierząt - Obliczenie wskaźników czasów pracy i zużycia energii na fermie |
Literatura: |
Dojarka Mechaniczna – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola, Gietrzwałd. Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J. Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z., Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin. Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki: Systemy utrzymania bydła; systemy utrzymania świń; Systemy utrzymania drobiu: Systemy utrzymania owiec; Systemy utrzymania koni; Magazynowanie pasz; Magazynowanie nawozów naturalnych. 2004 IBMER. Warszawa w ramach projektu Phare PL/IB/200/AG/03. Daniel Z. (2007). Organizacja pracy w przygotowaniu krów do doju. Inżynieria Rolnicza 6(94), s. 35-40 Daniel Z. (2008). Wpływ Mikroklimatu obory na mleczność krów. Inżynieria Rolnicz 9(107), s. 67-73. Daniel Z. (2010). Ocena montażu i eksploatacji urządzeń do schładzania mleka. Inżynieria Rolnicza 1(119), s. 145-150. Daniel Z. (2010). Ocena czasu pracy cystern samochodowych podczas skupu mleka. Inżynieria Rolnicza 7(125), s. 35-40. Daniel, Z. (2013). Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju. Inżynieria Rolnicza 3(145)T1, 17-23. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Definiuje pojęcia z zakresu maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej - Opisuje budowę, zasadę działania, regulacje maszyn i urządzeń do produkcji zwierzęcej - Wskazuje oddziaływanie maszyn na dobrostan zwierząt Umiejętności - Planuje wyposażenie różnego rodzaju ferm - Sporządza schematy technologiczne dla realizacji zadań na fermach - Oblicza nakłady energii i czasu pracy oraz podstawowe wskaźniki eklsploatacyjne dla różnych typów ferm Kompetencje - ma świadomość ważności i rozumie wpływ wyposażenia gospodarstw na dobrostan zwierząt oraz wpływu tej produkcji na środowisko |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z przeprowadzonych ćwiczeń Oddanie projektu odpowiedź ustna Egzamin pisemny z ograniczeniem czasowym |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.