Chemia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s2.CHEMX.NI.TILXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami chemii ogólnej i nieorganicznej pod kątem zrozumienia praw Natury i ich |
Pełny opis: |
Wykłady: Budowa materii, atomy, jądrowy modle atomu, izotopy. Układ okresowy pierwiastków, metale, niemetale, mieszaniny. Podstawy nomenklatury chemicznej. Pojęcie mola, masa molowa. Typy reakcji chemicznych. Podstawy obliczeń stechiometrycznych Stężenie roztworów Pojęcie kwasów i zasad, dysocjacja, stopień dysocjacji pH roztworów, kwaśne deszcze. Reakcje redoks, ogniwa chemiczne, korozja, metody ochrony przed korozją Prawa gazowe, zanieczyszczenia atmosfery. Ćwiczenia laboratoryjne: |
Literatura: |
P.Mastalerz. Elementarna chemia nieorganiczna. Wydawnictwo Chemiczne. Wrocław. 2011. P.Szlachcic, J. Szymonska, B. Jarosz, E. Drozdek, O.Michalski, A.Wisła-Świder. Chemia I. Skrypt do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii nieorganicznej i analitycznej. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Kraków 2017. K. M. Pazdro, A. Rola-Noworyta.Akademicki Zbiór zadań z chemii ogólnej. Oficyna Edukacyjna. K.Pazdro. Warszawa 2013. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.