Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s1.IPPSN.SM.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania jest zapoznanie studentów z inżynierią produkcji surowców pochodzenia biologicznego, przeznaczonych do dalszych etapów przetwarzania na cele nieżywnosciowe. Zakresem objęto procesy wytwarzania i wstępnego przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego przede wszystkim na cele kosmetyczne, farmaceutyczne, nawozowe i budowlane. Zasadniczym celem cwiczen laboratoryjnych

jest zapoznanie z metodami oceny surowca w aspekcie przydatnosci do

przetwarzania na cele nieżywnosciowe. Natomiast zasadniczym celem ćwiczeń projektowych jest nauka projektowania metod i technik wytwarzania surowców.

niezywnosciowych. W ramach przedmiotu student poszerza i uszczegóławia wiedze

uzyskana podczas studiów pierwszego stopnia w ramach przedmiotu obieralnego

Technologia produkcji biosurowców niezywnosciowych.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Normatywne wymagania wobec surowców zielarskich dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego na podstawie wybranych gatunków roslin.

Technologie produkcji trawników rolowanych.

Skóry zwierzece jako surowiec dla przemysłu odziezowego,

galanteryjnego i meblarskiego. Technologia garbowania. Klasyfikacja jakosciowa surowca.

Kompostowanie. Technologie.Wymagania jakościowe wobec

produktu rynkowego.

Woski pszczele i oleje roslinne jako surowce dla przemysłu

kosmetycznego i chemicznego. Charakterystyka jakosciowa.

Drewno jako surowiec budowlany i papierniczy. Klasyfikacja.

Celuloza i skrobia jako surowce dla opakowan biodegradowalnych.

Remediacja roślinna. Zastosowanie surowców poremediacyjnych.

Tematyka ćwiczeń projektowych:

Obliczenia powierzchni suszarniczej i magazynowej dla surowców zielarskich.

Projekt wyposazenia technicznego magazynu do przechowywania

surowych skór zwierzecych.

Szacowanie możliwosci produkcyjnych wosku pszczelego

(obliczenia wielowariantowe).

Zastosowanie norm branzowych do określania miąższości

drewna.

Okreslanie przeznaczenia użytkowego drewna na podstawie

norm branżowych.

Dobór parametrów pracy układu membranowego wykorzystywanego

w technice pozyskiwania kazeiny micelarnej z mleka krowiego.

Tematyka ćwiczeń laboratoryjnych:

Ocena jakosci surowca zielarskiego.

Ocena wybranych cech fizykochemicznych kompostu.

Rozróznianie gatunków drewna.

Wybrane aspekty technologii produkcji trawników rolowanych.

Literatura:

1. Jabłonska-Trypuc A., Czerpak R. 2008 Surowce kosmetyczne i ich składniki MedPharm, Wrocław

2. Kokocinski W 2004 Drewno pomiary własciwosci fizycznych i mechanicznych. Prodruk, Poznań

3. Wojtacki M. 1988 Produkty pszczele i przetwory miodowe PWRiL, Warszawa

4. Karwowska K., Przybył J. 2000 Suszarnictwo i przetwórstwo ziół Wyd SGGW, Warszawa

5. Błaszczyk M. 2007 Mikroorganizmy w ochronie srodowiska PWN, Warszawa

6. Białecka-Florjanczyk E., Włostowska J. 2007 Chemia organiczna WNT, Warszawa

7. Rodziewicz O. 1984 Podstawy technologii garbarstwa WSI, Radom

8. Prezes Urzedu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych 2011 Farmakopea Polska Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa

9. Sienkiewicz K.J. 1986 Fizykochemia wyprawy skór WNT, Warszawa

10. Gołebiewski J, Gibas E, Malinowski R. 2008 Wybrane polimery biodegradowalne: otrzymywanie, własciwosci, zastosowanie. Instytut Chemii Przemysłowej im. prof. Ignacego Moscickiego, Warszawa

11. Litwinczuk A., Litwinczuk Z., Barłowska J., Florek M. 2005 Surowce zwierzece ocena i wykorzystanie PWRiL, Warszawa

12. Sadowska, U., Zabinski, A., Mudryk, K. 2014 Values of the binding force of common seabuckthorn with a plant. Inzynieria Rolnicza, Kraków

13. Jakubowski T. 2014 Gospodarka wodno-sciekowa w wybranej gminie. Agricultural engineering. Vol. 18. No.3. ISSN 1429-7264., Kraków

14. Zabinski A., Jezierski T. 2011 Wpływ wielokrotnych przejazdów ciagnika na dynamike wzrostu i plonowanie zycicy trwałej Lolium perenne L. Inzynieria Rolnicza, Kraków

15. Sadowska U. 2012 Wpływ sposobu suszenia lawendy i lawendyny na jakość surowca. Journal of research and applications in agricultural engineering. Vol.57 (4). s.83-85, Poznań

16. Jakubowski T. 2005 Okreslenie ilosci przyjetych sztobrów wierzby wiciowej (Salix Viminalis var. Gigantea) w uprawie naturalnej. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 2, Wyd. Komisja Technicznej Infrastruktury Wsi PAN w Krakowie, Kraków

17. Juliszewski T. 2014 Agricultural engineering from the CIGRs perspective Inzynieria Rolnicza, Kraków

18. Sadowska, U., Zabinski, A., Mudryk, K. 2015 Effect of the peppermint (Mentha piperita L.) compaction process on the content of essential oils. Inżynieria Rolnicza, 3(155), 83-88., Kraków

19. CIGR Handbook of Agricultural Engineering Vol. IV 1999 Agro Processing Engineering American Society of Agricultural Engineers, USA

20. Głab T., Sadowska U., Zabinski A. 2015 Application of image analysis for grass tillering determination. Environmental Monitoring and Assessment,

187:674

Efekty uczenia się:

Wiedza

IPiPSN_W1

Ma wiedzę z zakresu zasad planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki surowcami o przeznaczeniu nieżywnosciowym, wodą, energią i odpadami

IPiPSN_W2

Ma szczegółową wiedzę z zakresu technologii i organizacji produkcji różnorodnych surowców o przeznaczeniu nieżywnosciowym, pozwalającą przeprowadzić krytyczną ich analizę i ocenę oraz zaproponować zmiany optymalizujace dany proces

IPiPSN_W3

Ma szczegółową wiedzę specjalistyczną na temat właściwosci

surowców roslinnych i zwierzęcych o przeznaczeniu nieżywnościowym oraz ich wpływie na przebieg procesów technologicznych

Umiejętności

IPiPSN_U1

Uwzględnia w projektowaniu przebiegu procesów technologicznych, magazynowych i transportowych surowców niezywnosciowych strukturę i właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych

IPiPSN_U2

Potrafi krytycznie analizować istniejace oraz projektować

i wdrażać nowe metody i techniki wytwarzania surowców o przeznaczeniu nieżywnosciowym oraz świadczenia usług z tego zakresu

IPiPSN_U3

Bilansuje i optymalizuje zużycie surowców nieżywnosciowych,

zasobów naturalnych i energii w procesach produkcyjnych i usługowych

Kompetencje społeczne

IPiPSN_K1

Ma swiadomość ważnosci i rozumie pozatechniczne aspekty oraz skutki działalności inżyniera w produkcji surowców nieżywnosciowych, w tym jej wpływ na środowisko, a także zwiazaną z tym odpowiedzialność

za podejmowane decyzje

IPiPSN_K2

Ma świadomość znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialności,

za jakość produkowanych surowców nieżywnosciowych i stan środowiska

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie projektów i odpowiedź ustna

Zaliczenie sprawozdań z prac laboratoryjnych

Egzamin pisemny ograniczony czasowo

Praktyki zawodowe:

Brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)