Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria przetwórstwa biosurowców

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s1.IPBXX.SM.ATRMX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria przetwórstwa biosurowców
Jednostka: Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest poznanie i ocena surowców pochodzenia rolniczego zgodnie z wymaganiami dla określonego produktu oraz znajomość technologii i metod przetwarzania tych surowców (mięsa, mleka, ziemniaków, buraków, zbóż, owoców i warzyw). Student otrzymuje wiedze merytoryczna na temat teoretycznych, technologicznych i inżynierskich zagadnień przetwarzania surowców na cele spożywcze, przemysłowe i paszowe, posiada umiejętność czytania schematów technologicznych zgodnie z rys. technicznym obowiązującym w danym dziale przetwórstwa.

Pełny opis:

Tematyka wykładów

Przygotowanie ziarna do przemiału, czyszczenie, kondycjonowanie, obróbka hydrotermiczna.

Przemiał ziarna, pojęcia podstawowe, maszyny, rodzaje przemiału, urządzenia, parametry.

Przerób zbóż kaszarskich na kasze, płatki i produkty instantyzowane, dobór maszyn, parametry.

Wymagania jakościowe związane z pozyskaniem i obróbką mleka w świetle wymagań UE.

Procesy technologiczne dotyczące produkcji mleka UHT, serów, jogurtów i kazeiny.

Procesy technologiczne dotyczące przygotowania ziemniaków jako surowca do przetwórstwa.

Przerób ziemniaka na produkty spożywcze - technologie, maszyny, parametry.

Przerób ziemniaka na produkty przemysłowe - technologie, maszyny, parametry.

Produkcja cukru i etanolu z buraka cukrowego - technologia, maszyny, parametry.

Technologie stosowane w przemyśle mięsnym, odbiór surowca, techniki przygotowania do przerobu, maszyny i parametry pracy.

Tematyka ćwiczeń projektowych

Projekt linii wybranej technologicznej z obliczeniem parametrów maszyn i ich doborem.

Tematyka ćwiczeń laboratoryjnych

Ocena technologiczna zbóż, sporządzanie mieszanek przemiałowych.

Ocena surowca ziemniaczanego.

Badanie parametrów mleka, ocena jakościowa mleka.

Ocena surowca mięsnego.

Ocena surowca do przetwórstwa owocowo-warzywnego.

Literatura:

1. Kaleta A. i in. 2007 Przetwórstwo rolno-spożywcze. Wybrane zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne i energetyczne (podręcznik)Przetwórstwo rolno-spożywcze. SGGW Warszawa, Warszawa

2. Nowotny F. 1972 Technologia przetwórstwa ziemniaczanego WNT, Warszawa

3. Ziajka S. 1997 Mleczarstwo zagadnienia wybrane ART Olsztyn, Olsztyn

4. Olszewski A. 2002 Technologia przetwórstwa mięsa WNT, Warszawa

5. Biller E., Wierzbicka A. 2003 Wybrane procesy w technologii żywności SGGW Warszawa, Warszawa

6. Jarosz K., Jarocinski J. 1994 Gorzelnictwo i drożdżownictwo WSZiP, Warszawa

7. Lewicki P. 2005 Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego WNT, Warszawa

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna zaawansowane technologie obróbki surowców pochodzenia rolniczego.

Ma zaawansowana wiedze na temat wpływu cech surowców biologicznych na przebieg procesów technologicznych.

Ma zaawansowana wiedze na temat wpływu obróbki surowca pochodzenia rolniczego na właściwości fizykochemicznych produktu.

Umiejętności

Oznacza właściwości fizyczne materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oznacza właściwości fizyczne materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Posiada umiejętność doboru rozwiązań technicznych i technologicznych dla przetwórstwa surowców pochodzenia rolniczego.

Kompetencje społeczne

Ma świadomość korzyści i zagrożeń wynikających z produkcji i przetwórstwa surowców na cele żywnościowe.

Jest odpowiedzialny za procesy i obrane technologie przetwarzania.

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania

Wykład:

Ocena formująca - ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętności podsumowania, wartościowania,

Ocena podsumowująca - egzamin (zaliczenie końcowe) pisemny ograniczony czasowo.

Ćwiczenia projektowe:

Ocena formująca - zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe),

Ocena podsumowująca - egzamin (zaliczenie końcowe) pisemny ograniczony czasowo.

Ćwiczenia laboratoryjne:

Ocena formująca - sprawdzian wiedzy,

Ocena podsumowująca - egzamin (zaliczenie końcowe) pisemny ograniczony czasowo.

Na ocenę 3.0 - Zna wybrane zaawansowane technologie obróbki surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 4.0 - Zna ważniejsze zaawansowane technologie obróbki surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 5.0 - Zna wszystkie zaawansowane technologie obróbki surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 3.0 - Określa ważniejsze związki pomiędzy cechami surowców biologicznych a przebiegiem procesów technologicznych.

Na ocenę 4.0 - Określa większość związków pomiędzy cechami surowców biologicznych a przebiegiem ważniejszych procesów technologicznych.

Na ocenę 5.0 - Określa wszystkie związki pomiędzy cechami surowców biologicznych a przebiegiem wszystkich procesów technologicznych.

Na ocenę 3.0 - Ma niewiele zaawansowana wiedzę na temat wpływu obróbki surowca pochodzenia rolniczego na właściwości fizykochemicznych produktu.

Na ocenę 4.0 - Ma średnio zaawansowana wiedze na temat wpływu obróbki surowca pochodzenia rolniczego na właściwości fizykochemicznych produktu.

Na ocenę 5.0 - Ma wysoce zaawansowana wiedze na temat wpływu obróbki surowca pochodzenia rolniczego na właściwości fizykochemicznych produktu.

Na ocenę 3.0 - Oznacza podstawowe właściwości fizyczne materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Na ocenę 4.0 - Oznacza większość właściwości fizycznych materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Na ocenę 5.0 - Oznacza wszystkie istotne właściwości fizyczne materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Na ocenę 3.0 - Projektuje i modyfikuje niektóre istotne procesy i technologie w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Na ocenę 4.0 - Projektuje i modyfikuje większość istotnych procesów i technologii w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Na ocenę 5.0 - Projektuje i modyfikuje wszystkie istotne procesy i technologie w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Na ocenę 3.0 - Posiada umiejętność doboru niektórych rozwiązań technicznych i technologicznych dla przetwórstwa surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 4.0 - Posiada umiejętność doboru ważniejszych rozwiązań technicznych i technologicznych dla przetwórstwa surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 5.0 - Posiada umiejętność doboru wszystkich rozwiązań technicznych i technologicznych dla przetwórstwa surowców pochodzenia rolniczego.

Na ocenę 3.0 - Ma świadomość niektórych korzyści i zagrożeń wynikających z produkcji i przetwórstwa surowców na cele żywnościowe.

Na ocenę 4.0 - Ma świadomość większości korzyści i zagrożeń wynikających z produkcji i przetwórstwa surowców na cele żywnościowe.

Na ocenę 5.0 - Ma świadomość wszystkich korzyści i zagrożeń wynikających z produkcji i przetwórstwa surowców na cele żywnościowe.

Na ocenę 3.0 - Jest odpowiedzialny za niektóre procesy i obrane technologie przetwarzania.

Na ocenę 4.0 - Jest odpowiedzialny za większość procesów i obranych technologii przetwarzania.

Na ocenę 5.0 - Jest odpowiedzialny za wszystkie dobrane procesy i przyjęte technologie przetwarzania.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)