Techniki produkcji i zabezpieczania żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.TRS.TPZZX.NM.ATRSX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Techniki produkcji i zabezpieczania żywności | ||
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych | ||
Grupy: |
TRL, niestacjonarne Inż. Rol. i Spoż. 9sem specjanosciowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z metodami zabezpieczenia żywności począwszy od procesów i operacji w trakcie wytwarzania produktu, konserwacji, składowania oraz przechowywania gotowego produktu, pakowania, znakowania i kodowania produktu. Po przebytym przedmiocie, student posiada umiejętności sporządzania i czytania kodów kreskowych, oznaczeń zamieszczonych na opakowaniach, potrafi dobrać i zaprojektować opakowanie dla danego produktu. |
||
Pełny opis: |
1. Ogólne zasady zabezpieczenia produktu, kryteria i sposoby. 2. Utrwalanie produktu za pomocą zamrażania i chłodzenia. 3. Termiczne sposoby utrwalenia produktu. 4. Utrwalanie oparte na odwadnianiu i dodatku substancji osmotycznych. 5. Utrwalanie przez zakwaszanie. 6. Metody chemiczne utrwalania produktu. 7. Niekonwencjonalne metody zabezpieczenia produktu. 8. Przechowywanie i transport produktu - warunki, parametry, sposoby składowania, przemieszczania, załadunku i wyładunku. 8. Mycie, dezynfekcja urządzeń i opakowań biorących udział w procesie produkcji, metody, parametry. 9. Projekt kodu kreskowego dla wybranego produktu ? indywidualny projekt wykonany w oparciu o program do tworzenia kodów kreskowych oraz skaner do ich odczytywania. 10. Pakowanie produktu, rodzaje opakowań, wymagania, identyfikacja. 11. Projekt opakowania dla wybranego produktu z oznaczeniami odpowiadającymi normom dla danego produktu. |
||
Literatura: |
1. Pijanowski E. i in. 2004. Ogólna technologia żywności. WN-T, Warszawa. 2. Lewicki P. Witrowa-Rajchert D. 2002. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa. 3. Jankowski S. 2007. Opakowania transportowe.WN-T. Warszawa. 4. Lewicki P. Witrowa-Rajchert D. 2002. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa. 5. Biller E., Wierzbicka A. 2003. Wybrane procesy w technologii żywności. Wyd. SGGW, Warszawa. 6. Kaleta A. i in. 2007. Przetwórstwo rolno-spożywcze. Wybrane zagadnienia inżynieryjo-produkcyjne i energetyczne (podręcznik). Wyd. SGGW. 7. Lewicki P. 2005. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WN-T, Warszawa. |
||
Efekty uczenia się: |
Student potrafi dobrać warunki do przechowywania, opakowania i magazynowania towarów zgodnie z ich wymaganiami |
||
Metody i kryteria oceniania: |
projekt przechowalni, magazynu, zaliczenie |
||
Praktyki zawodowe: |
brak |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.